Contacteer ons

Algemeen

Herken de 7 alarmsignalen van een blindedarmontsteking

Gepubliceerd

op

Bij gewone buikpijn of hevige menstruatiepijn kan een warme kruik misschien nog helpen. Maar bij een blindedarmontsteking waarschuwt je lichaam je op deze zeven manieren dat het écht mis is.

Een belangrijk verschil tussen gewone buik- of menstruatiepijn en een blindedarmontsteking is dat die laatste acuut ontstaat en extreem pijnlijk is. Er wordt dan ook vaak gesproken van een ‘acute blindedarmontsteking’. Dit doet zó ontzettend zeer, dat je onmiddellijk weet dat het foute boel is. Veel patiënten omschrijven de pijn als iets wat ze nooit eerder hebben ervaren.

Symptomen van blindedarmontsteking

Deze zeven alarmsignalen zijn karakteristiek voor een (acute) blindedarmontsteking.

  1. Hevige, vaak plotselinge buikpijn die rondom de navel begint*
  2. De pijn zakt af naar rechts in je onderbuik (meestal na een paar uur)
  3. De pijn wordt steeds erger (meestal binnen enkele uren)
  4. De heftige klachten voelen als iets wat je nooit eerder hebt ervaren
  5. Het aanraken en loslaten van je buik doet zeer. Ook diep inademen, hoesten of andere schokkende bewegingen (bijvoorbeeld tijdens de autorit naar het ziekenhuis) veroorzaken scherpe pijnscheuten
  6. Je hebt (lichte) verhoging (meestal niet hoger dan 39 graden celsius)
  7. De pijn kan gepaard gaan met verminderde eetlust, misselijkheid, constipatie en/of overgeven (een gevoel van algehele malaise)

*Soms begint de buikpijn een paar dagen van tevoren, dit voelt als vage buikklachten die geleidelijk steeds erger worden.

Behandeling

Een ontstoken blindedarm gaat niet vanzelf over en moet zo snel mogelijk operatief worden verwijderd. Dit gebeurt onder narcose en tegenwoordig bijna altijd door middel van een kijkoperatie. Als een blindedarmontsteking niet tijdig wordt behandeld, kan de blindedarm openbarsten. Hierdoor komt de inhoud van de darm in de buikholte terecht, wat weer een buikvliesontsteking tot gevolg kan hebben – een ernstige en zeer pijnlijke aandoening die in de hele buik voelbaar is.

Verwarrend

Eigenlijk is de term ‘blindedarmontsteking’ wat verwarrend. In werkelijkheid is namelijk niet de blindedarm (een doodlopend ‘zijstraatje’ aan het begin van de dikke darm), maar het wormvormig aanhangsel ontstoken. Dit aanhangsel wordt ook wel appendix genoemd, de Latijnse naam voor ‘aanhangsel’. Bij een operatie wordt meestal alleen de appendix verwijderd, de rest van de blindedarm blijft intact.

Ontstoken eierstokken?

Hoewel karakteristiek voor een blindedarmontsteking, worden dezelfde klachten bij vrouwen ook vaak veroorzaakt door urineweginfecties, een ontsteking aan de eierstokken of uitzonderlijke menstruatiepijn. Dit is niet altijd goed vast te stellen. Volgens deze patiëntenfolder van het Catharine Ziekenhuis in Eindhoven kan een blindedarmontsteking bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd maar in iets meer dan de helft van de gevallen vóór een operatie worden vastgesteld. Soms hoor je dus pas ná een (kijk)operatie wat er daadwerkelijk aan de hand is geweest.

Bronnen | Trouw, Maag Lever Darm Stichting, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, gezondheid.be, Margriet
Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Algemeen

André Hazes voelde zich verschrikkelijk: “Twee weken aan een stuk door gehuild”

Gepubliceerd

op

Door

Voor André Hazes loopt alles weer op rolletjes. Zowel op professioneel vlak, als op persoonlijk vlak gaat alles weer supergoed.

In 2018 ging het even mis toen André in een burn-out belandde. Hij moest op die manier 22 shows afzeggen. “Ik heb echt twee weken gehuild. Aan een stuk door. Ik dacht: ‘Dit is falen.’ Ik was echt puur teleurgesteld in mezelf”, herinnert André zich in ‘Het Huis’.

André wou zo graag dat iedereen kon zien hoe hard hij wilde werken om een eigen naam te maken. “Dat ik die maand alles moest afzeggen, voelde voor mij als falen.”
Wedergeboorte
“Ik ben in totaal maar een maand eruit geweest, maar ik was helemaal herboren erna”, vertelt. Dat was wel op de verkeerde manier en dat zag ook Monique Westenberg.

“‘Je denkt dat je het hebt opgelost, maar je krijgt binnenkort nog een klap als je zo door blijft gaan’, zei ze. Die heb ik gelukkig niet gekregen, omdat ik zelf op tijd het inzicht heb gekregen. Eigenlijk heeft corona voor ons heel veel goeds betekent.”

Lees verder

Algemeen

Humberto Tan reageert woedend op zwangerschapsgerucht Eva Jinek

Gepubliceerd

op

Door

Er wordt gesuggereerd dat de terugkeer van Humberto Tan op de late avond van RTL 4 te maken heeft met een tweede zwangerschap van Eva Jinek. Humberto laat vandaag weten het zwangerschapsgerucht ‘idioot’ te vinden.

‘Dat zijn van die geruchten dat ik denk: waar gaat het over?’, aldus Humberto wanneer Wilfred Genee hem vraagt of Eva Jinek zwanger is. Bridget Maasland suggereerde bij RTL Boulevard dat dat de reden zou zijn dat Humberto de zomer van Eva overneemt. ‘Dat wordt niet geconcludeerd, dat wordt gewoon gesuggereerd. Ja idioot, ik zou niet weten waarom’, vervolgt Humberto. Wanneer Genee benadrukt dat het ongepast is om daar over te speculeren, stemt Tan daar volmondig mee in. ‘Wel nee man, daar gaat het toch helemaal niet over. Ik heb geen idee.’

Vrijdag kondigde RTL aan dat Humberto Tan na meer dan twee jaar afwezigheid terugkeert op de late avond. Hij presenteert zijn nieuwe programma Humberto straks wekelijks op zondag. In de sportzomer van volgend jaar is hij ook weer op werkdagen te zien.

Bron: Weekend Beeld: Youtube, Instagram

Lees verder

Algemeen

Martien Meiland meest irritante BN’er

Gepubliceerd

op

Door

Martien Meiland heeft de Loden Leeuw voor meest irritante BN’er in een reclamespotje gewonnen. Dat werd maandagavond bekendgemaakt in Radar.
Meiland kreeg het beeldje vanwege zijn rol in de reclame van Vriendenloterij Bingo. De realityster kreeg 45 procent van de stemmen en liet genomineerden Thomas Acda en zijn ‘buurman’ Sergio Romero IJssel (Lidl), Paul Haenen (PriceWise), Andy van der Meijde (Toto) en Mark Rietman (ABN AMRO) achter zich. In totaal werden er ruim 103.000 stemmen uitgebracht.

‘HEEL TROTS OP’

Meiland zelf is blij met de prijs. “Ik ben er heel trots op en hij krijgt een plekje naast mijn Televizier-ring”, laat hij weten in een reactie. Vorig jaar werd Marijke Helwegen verkozen tot meest irritante BN’er in een reclame. Ook René Froger, Ali B, Jan Smit en Adelheid Roosen gingen eerder naar huis met de titel.

Bron: Weekend Beeld: Youtube

Lees verder

Trending