Contacteer ons

Nieuws

Herken de 7 alarmsignalen van een blindedarmontsteking

Gepubliceerd

op

Bij gewone buikpijn of hevige menstruatiepijn kan een warme kruik misschien nog helpen. Maar bij een blindedarmontsteking waarschuwt je lichaam je op deze zeven manieren dat het écht mis is.

Een belangrijk verschil tussen gewone buik- of menstruatiepijn en een blindedarmontsteking is dat die laatste acuut ontstaat en extreem pijnlijk is. Er wordt dan ook vaak gesproken van een ‘acute blindedarmontsteking’. Dit doet zó ontzettend zeer, dat je onmiddellijk weet dat het foute boel is. Veel patiënten omschrijven de pijn als iets wat ze nooit eerder hebben ervaren.

Symptomen van blindedarmontsteking

Deze zeven alarmsignalen zijn karakteristiek voor een (acute) blindedarmontsteking.

  1. Hevige, vaak plotselinge buikpijn die rondom de navel begint*
  2. De pijn zakt af naar rechts in je onderbuik (meestal na een paar uur)
  3. De pijn wordt steeds erger (meestal binnen enkele uren)
  4. De heftige klachten voelen als iets wat je nooit eerder hebt ervaren
  5. Het aanraken en loslaten van je buik doet zeer. Ook diep inademen, hoesten of andere schokkende bewegingen (bijvoorbeeld tijdens de autorit naar het ziekenhuis) veroorzaken scherpe pijnscheuten
  6. Je hebt (lichte) verhoging (meestal niet hoger dan 39 graden celsius)
  7. De pijn kan gepaard gaan met verminderde eetlust, misselijkheid, constipatie en/of overgeven (een gevoel van algehele malaise)

*Soms begint de buikpijn een paar dagen van tevoren, dit voelt als vage buikklachten die geleidelijk steeds erger worden.

Behandeling

Een ontstoken blindedarm gaat niet vanzelf over en moet zo snel mogelijk operatief worden verwijderd. Dit gebeurt onder narcose en tegenwoordig bijna altijd door middel van een kijkoperatie. Als een blindedarmontsteking niet tijdig wordt behandeld, kan de blindedarm openbarsten. Hierdoor komt de inhoud van de darm in de buikholte terecht, wat weer een buikvliesontsteking tot gevolg kan hebben – een ernstige en zeer pijnlijke aandoening die in de hele buik voelbaar is.

Verwarrend

Eigenlijk is de term ‘blindedarmontsteking’ wat verwarrend. In werkelijkheid is namelijk niet de blindedarm (een doodlopend ‘zijstraatje’ aan het begin van de dikke darm), maar het wormvormig aanhangsel ontstoken. Dit aanhangsel wordt ook wel appendix genoemd, de Latijnse naam voor ‘aanhangsel’. Bij een operatie wordt meestal alleen de appendix verwijderd, de rest van de blindedarm blijft intact.

Ontstoken eierstokken?

Hoewel karakteristiek voor een blindedarmontsteking, worden dezelfde klachten bij vrouwen ook vaak veroorzaakt door urineweginfecties, een ontsteking aan de eierstokken of uitzonderlijke menstruatiepijn. Dit is niet altijd goed vast te stellen. Volgens deze patiëntenfolder van het Catharine Ziekenhuis in Eindhoven kan een blindedarmontsteking bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd maar in iets meer dan de helft van de gevallen vóór een operatie worden vastgesteld. Soms hoor je dus pas ná een (kijk)operatie wat er daadwerkelijk aan de hand is geweest.

Bronnen | Trouw, Maag Lever Darm Stichting, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, gezondheid.be, Margriet
Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Nieuws

Wanneer je dus dacht dat het niet gekker kon: Willem Engel doet bizarre oproep!

Gepubliceerd

op

Door

Willem Engel is inmiddels wel een bekende Nederlander geworden met zijn gekke fratsen. In eerste instantie was hij hét tegengeluid tegen de maatregelen van de overheid om het coronavirus te temmen. Maar gaandeweg leek hij steeds extremere standpunten aan te nemen. Onlangs kwam hij in het nieuws omdat hij in een soort zelfbenoemde persconferentie zijn twijfels uitte over de recente overstromingen in Limburg, België en Duitsland. Hij had het vermoeden dat dit niet écht gebeurde en in scène gezet was door de overheid. De reden? Om ons af te leiden van alles omtrent het coronavirus en de maatregelen daaromheen. Maar we zijn alweer eventjes verder en het is dus tijd voor nieuwe gekkigheid. Op Twitter heeft hij gisteren (4 augustus 2021) namelijk een behoorlijk bizarre oproep gedaan op Twitter richting zijn aanhang. De Tweet is inmiddels honderden keren gedeeld en geliked.

Willem Engel doet bizarre oproep op Twitter

Hij zegt namelijk: “Nee tegen de prikbussen. Zorg ook dat je alle medewerkers fotografeert, voor later zullen we maar zeggen.“. Voor wat vraag je je dan af? Om ze later nog aan de schandpaal te hangen? Om ze op te zoeken? Een behoorlijk dreigement dus. Het gaat hierbij om de prikbussen die in het land rondrijden om de vaccinatiegraad te verhogen. Op meerdere plekken hebben zijn volgers hier dus ook gehoor aan gegeven. Woordvoerder van GGD Hollands Midden Christa van den Bos zegt het volgende: “Onze medewerkers werden van heel dichtbij benaderd door mensen met camera’s. Het was voor hen een heel bedreigende situatie.” Inmiddels heeft GGD Hollands Midden heeft aangifte gedaan tegen voorman Willem Engel van stichting Viruswaarheid.

Lees verder

Laatste Nieuws

Marc-Marie Huijbregts uitgescholden en aangevallen op de fiets in Amsterdam

Gepubliceerd

op

Door

Marc-Marie Huijbregts is vanochtend aangevallen toen hij door Amsterdam fietste. De cabaretier is ongedeerd, maar wel geschrokken en ‘heel erg in de war’.

Vrouw slaat hem in gezicht

,,Ik ben heel erg in de war. Ik ben net aangevallen op de Herengracht”, vertelt Marc-Marie in een video op Instagram. ,,Ze kwamen ineens mijn kant op, dus ik rinkelde met mijn bel, zo van ‘ik rijd hier’. Stapt die vrouw uit en slaat mij keihard midden in mijn gezicht.”

Volgens Marc-Marie was het een oude vrouw, die hij dan ook niet terug wilde slaan. Haar man stapte even later ook uit en zei ‘ik duw je in het water’. Marc-Marie schrok van de reactie en vroeg of ze dronken waren, waarop de man zei: ‘homo dit en homo dat’. ,,Ik ben super geschrokken. Ik heb wel aangifte gedaan, je kan niet zomaar mensen aanvallen!”

Getuige

Hij heeft spijt dat hij niet meteen zijn telefoon erbij pakte om het te filmen. Wel was er een getuige bij. ,,Er was een heel lief meisje die het allemaal heeft gezien, die zei ook: ‘Dat is toch niet normaal!’ Maar ik ben vergeten haar nummer te noteren. Dus als zij kijkt, dan graag melden als getuige.” Die oproep plaatst hij ook op Twitter.

Lees verder

Nieuws

Caroline van der Plas erkent blunder: ‘Maarten van Rossem had gelijk’

Gepubliceerd

op

Door

Er is een einde gekomen aan de discussie tussen Caroline van der Plas en Maarten van Rossem. Caroline geeft toe dat ze een enorme blunder heeft gemaakt. ,,Maarten had gewoon gelijk.”

Onzin verspreiden

Caroline vertelde woensdag in Humberto dat zij het flauw vond dat het moment waarop ze Maarten corrigeerde in De Slimste Mens uit de uitzending was gehaald. Na een vraag over D-day, zei Maarten dat het niet duidelijk is waar de D voor staat. Caroline was het daar niet mee eens en zei dat zij wél weet waar de letter voor staat. ,,Die D staat voor decision. Het is decision day.”

Volgens Maarten is dat niet waar, maar Caroline bleef voet bij stuk houden. Ze zei dan ook dat het fragment uit de uitzending was gehaald omdat het beschadigend zou zijn voor zijn imago. Woorden die Maarten niet kan waarderen, want donderdag haalde hij flink uit. ,,Ze heeft gewoon ongelijk. Waarom heeft die Caroline dat niet zelf even opgezocht, voor zij onzin ging verspreiden?”, zei hij tegen Shownieuws.

Caroline in bescherming genomen

Volgens de eindredactie van De Slimste Mens hebben ze juist Caroline in bescherming genomen door het fragment eruit te knippen. En nu weet Caroline het eindelijk zelf ook: ze had ongelijk. ,,Ik had het na de uitzending opgezocht en ik zag decision day. Maar ik las veel te snel ergens overheen en trok gelijk een conclusie”, geeft Caroline toe aan Shownieuws.

,,Ik vind het heel vervelend dat ik de indruk heb gewekt dat ik boos was of dat ze het expres hadden gedaan. Ik vind dan ook dat ik zo sportief moet zijn om het toe te geven: Maarten had gewoon gelijk.”

Lees verder

Trending