Contacteer ons

Nieuws

Drink jij genoeg? Deze 9 symptomen kunnen wijzen op uitdroging

Gepubliceerd

op

Voor veel mensen blijft het lastig om de dagelijkse hoeveelheid van anderhalf tot twee liter water te drinken. Herken je de volgende symptomen? Dan kan dat wijzen op uitdroging.

Ook met de wintermaanden op komst moeten we voldoende blijven drinken.

Oorzaak van uitdroging

Uitdroging is over het algemeen een gevolg van het verlies van te veel vocht en zouten. Dit kan worden veroorzaakt door een maag- of darminfectie waarbij je heftig moet braken en/of diarree hebt. Daarnaast kan het verliezen van vocht ontstaan door hoge koorts, fors bloedverlies en hevig zweten. Bij ouderen kan een verslechterde nierfunctie uitdroging als gevolg hebben.

Symptomen van uitdroging

Om erachter te komen of je te maken hebt met uitdroging, zijn er verschillende symptomen waar je het aan kunt herkennen:

1. Veel dorst en een droge mond

Het meest overduidelijke signaal dat je lichaam afgeeft, is dat je een groot dorstgevoel en een droge mond hebt. Dit is een teken dat je te weinig hebt gedronken. Probeer er in dit geval gelijk voor te zorgen dat je iets drinkt, om zo je vochtgehalte op peil te houden.

2. Hoofdpijn

Plotselinge hoofdpijn gedurende de dag kan een teken zijn dat je te weinig hebt gedronken. Onze hersenen bestaan voor 75 procent uit water. Als deze te weinig vocht krijgen, zetten de bloedvaten uit om zoveel mogelijk vocht op te kunnen vangen. Deze bloedvaten drukken tegen het hersenvlies aan en dat leidt vervolgens tot hoofdpijn. Dit kun je dan maar beter voorkomen.

3. Veranderingen in je huidelasticiteit

Omdat je huid voor dertig procent uit water bestaat, kun je goed aan je huid merken wanneer je vochtgehalte te laag is. Het water is namelijk verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Uitdroging kan leiden tot een droge en koele huid. Daarnaast kun je uitdroging herkennen door aan je huid te trekken. Als deze meteen terugspringt, is er niets aan de hand. Maar blijft je huid even rechtop staan voordat het weer in zijn oorspronkelijke vorm ligt, dan kan dit een signaal zijn van dehydratatie.

4. Je zweet weinig tot niet

Wanneer je te maken hebt met uitdroging, zorgt je lichaam ervoor dat je organen – voor zo ver dat mogelijk is – voldoende vocht krijgen. Op momenten dat je dan eigenlijk zou moeten zweten, bijvoorbeeld na het sporten, zal dit niet gebeuren omdat je lichaam dit vocht opspaart. Ditzelfde gebeurt ook met je lichaam als je moet huilen maar er geen tranen komen. Blijf dus ten alle tijden voldoende drinken.

5. Pijnlijke spierkrampen

Het kan erg pijnlijk zijn: plotselinge spierkrampen. Wanneer je bijvoorbeeld veel sport, ga je overmatig zweten, zodat je lichaam af kan koelen. Hierbij verlies je veel vocht en natrium, met als gevolg dat je spieren onwillekeurig gaan samentrekken. Dit veroorzaakt dan weer die spierkrampen.

6. Slaperig, in de war of prikkelbaar

Als je te weinig hebt gedronken kun je erg slaperig worden, verward raken of zelfs te maken krijgen met stemmingswisselingen. Water geeft je namelijk energie en maakt je bovendien alerter.

7. Donkergele urine

Een duidelijke indicatie dat er iets mis is met de vochtbalans in je lichaam, is als je urine donkergeel kleurt. Urine bestaat uit water en afvalstoffen die worden geproduceerd door je nieren. Als het vochtgehalte in je lichaam daalt, zullen je nieren het water opnemen, waardoor de urine geconcentreerder wordt. Toch hoeft een donkere kleur niet altijd iets te zeggen over je vochtgehalte. Sommige medicijnen of voedingsmiddelen kunnen namelijk ook invloed hebben op de kleur. Bij twijfel is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

8. Koorts

Om je lichaam te laten afkoelen ga je zweten. Maar wanneer er te weinig vocht in je lichaam zit, wordt het afkoelen een stuk lastiger. Dit kan als gevolg hebben dat je koorts krijgt.

9. Droge ogen of wazig zicht

Wanneer je lichaam te veel vocht verliest maar dit niet opnieuw aanvult, kan het zijn dat je ogen heel droog worden, of dat je zicht wazig wordt.

Wat te doen bij uitdroging?

Herken je één of meerdere symptomen? Zorg er dan voor dat je lichaam voldoende vocht op kan nemen. Drink niet te veel water in een keer, maar neem vaker kleine hoeveelheden. Vul daarnaast het tekort aan voedingsstoffen aan door zoute en zoete snacks te eten. Het is altijd verstandig om even langs een huisarts te gaan wanneer je de symptomen waarneemt. In ernstige gevallen kun je worden opgenomen in het ziekenhuis.

Bron | Gezondheidsplein, Goedgevoel.be, Margriet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Nieuws

Wanneer je dus dacht dat het niet gekker kon: Willem Engel doet bizarre oproep!

Gepubliceerd

op

Door

Willem Engel is inmiddels wel een bekende Nederlander geworden met zijn gekke fratsen. In eerste instantie was hij hét tegengeluid tegen de maatregelen van de overheid om het coronavirus te temmen. Maar gaandeweg leek hij steeds extremere standpunten aan te nemen. Onlangs kwam hij in het nieuws omdat hij in een soort zelfbenoemde persconferentie zijn twijfels uitte over de recente overstromingen in Limburg, België en Duitsland. Hij had het vermoeden dat dit niet écht gebeurde en in scène gezet was door de overheid. De reden? Om ons af te leiden van alles omtrent het coronavirus en de maatregelen daaromheen. Maar we zijn alweer eventjes verder en het is dus tijd voor nieuwe gekkigheid. Op Twitter heeft hij gisteren (4 augustus 2021) namelijk een behoorlijk bizarre oproep gedaan op Twitter richting zijn aanhang. De Tweet is inmiddels honderden keren gedeeld en geliked.

Willem Engel doet bizarre oproep op Twitter

Hij zegt namelijk: “Nee tegen de prikbussen. Zorg ook dat je alle medewerkers fotografeert, voor later zullen we maar zeggen.“. Voor wat vraag je je dan af? Om ze later nog aan de schandpaal te hangen? Om ze op te zoeken? Een behoorlijk dreigement dus. Het gaat hierbij om de prikbussen die in het land rondrijden om de vaccinatiegraad te verhogen. Op meerdere plekken hebben zijn volgers hier dus ook gehoor aan gegeven. Woordvoerder van GGD Hollands Midden Christa van den Bos zegt het volgende: “Onze medewerkers werden van heel dichtbij benaderd door mensen met camera’s. Het was voor hen een heel bedreigende situatie.” Inmiddels heeft GGD Hollands Midden heeft aangifte gedaan tegen voorman Willem Engel van stichting Viruswaarheid.

Lees verder

Laatste Nieuws

Marc-Marie Huijbregts uitgescholden en aangevallen op de fiets in Amsterdam

Gepubliceerd

op

Door

Marc-Marie Huijbregts is vanochtend aangevallen toen hij door Amsterdam fietste. De cabaretier is ongedeerd, maar wel geschrokken en ‘heel erg in de war’.

Vrouw slaat hem in gezicht

,,Ik ben heel erg in de war. Ik ben net aangevallen op de Herengracht”, vertelt Marc-Marie in een video op Instagram. ,,Ze kwamen ineens mijn kant op, dus ik rinkelde met mijn bel, zo van ‘ik rijd hier’. Stapt die vrouw uit en slaat mij keihard midden in mijn gezicht.”

Volgens Marc-Marie was het een oude vrouw, die hij dan ook niet terug wilde slaan. Haar man stapte even later ook uit en zei ‘ik duw je in het water’. Marc-Marie schrok van de reactie en vroeg of ze dronken waren, waarop de man zei: ‘homo dit en homo dat’. ,,Ik ben super geschrokken. Ik heb wel aangifte gedaan, je kan niet zomaar mensen aanvallen!”

Getuige

Hij heeft spijt dat hij niet meteen zijn telefoon erbij pakte om het te filmen. Wel was er een getuige bij. ,,Er was een heel lief meisje die het allemaal heeft gezien, die zei ook: ‘Dat is toch niet normaal!’ Maar ik ben vergeten haar nummer te noteren. Dus als zij kijkt, dan graag melden als getuige.” Die oproep plaatst hij ook op Twitter.

Lees verder

Nieuws

Caroline van der Plas erkent blunder: ‘Maarten van Rossem had gelijk’

Gepubliceerd

op

Door

Er is een einde gekomen aan de discussie tussen Caroline van der Plas en Maarten van Rossem. Caroline geeft toe dat ze een enorme blunder heeft gemaakt. ,,Maarten had gewoon gelijk.”

Onzin verspreiden

Caroline vertelde woensdag in Humberto dat zij het flauw vond dat het moment waarop ze Maarten corrigeerde in De Slimste Mens uit de uitzending was gehaald. Na een vraag over D-day, zei Maarten dat het niet duidelijk is waar de D voor staat. Caroline was het daar niet mee eens en zei dat zij wél weet waar de letter voor staat. ,,Die D staat voor decision. Het is decision day.”

Volgens Maarten is dat niet waar, maar Caroline bleef voet bij stuk houden. Ze zei dan ook dat het fragment uit de uitzending was gehaald omdat het beschadigend zou zijn voor zijn imago. Woorden die Maarten niet kan waarderen, want donderdag haalde hij flink uit. ,,Ze heeft gewoon ongelijk. Waarom heeft die Caroline dat niet zelf even opgezocht, voor zij onzin ging verspreiden?”, zei hij tegen Shownieuws.

Caroline in bescherming genomen

Volgens de eindredactie van De Slimste Mens hebben ze juist Caroline in bescherming genomen door het fragment eruit te knippen. En nu weet Caroline het eindelijk zelf ook: ze had ongelijk. ,,Ik had het na de uitzending opgezocht en ik zag decision day. Maar ik las veel te snel ergens overheen en trok gelijk een conclusie”, geeft Caroline toe aan Shownieuws.

,,Ik vind het heel vervelend dat ik de indruk heb gewekt dat ik boos was of dat ze het expres hadden gedaan. Ik vind dan ook dat ik zo sportief moet zijn om het toe te geven: Maarten had gewoon gelijk.”

Lees verder

Trending