Contacteer ons

Algemeen

Drukkend gevoel op je borst? Dit moet je weten over hartkramp

Gepubliceerd

op

Een pijnlijke steek in de hartstreek of een drukkend gevoel op je borst hoeft niet altijd te betekenen dat je lijdt aan een hartaandoening. Maar wanneer deze klachten vaker optreden kan het verstandig zijn, om toch een bezoekje aan de huisarts te brengen. Een korte steek kan namelijk ook wijzen op hartkramp.

Onvoldoende zuurstof

Hartkramp ontstaat doordat een deel van het hart korte tijd onvoldoende zuurstof krijgt. De aandoening is het gevolg van een vernauwing van de kransslagaders. In de meeste gevallen ontstaan de klachten pas wanneer één van de kransslagaders meer dan 50 procent vernauwd is. Door die vernauwingen kan er minder zuurstof in het hart komen dan dat het nodig heeft. Hierdoor ontstaat pijn. De aandoening komt voor in twee vormen: stabiele en instabiele hartkramp.

Stabiele hartkramp

Stabiele hartkramp is een kramp die steeds op dezelfde momenten terugkeert. Vaak zijn dit de momenten dat het hart meer zuurstof nodig heeft dan gewoonlijk. Bijvoorbeeld tijdens het sporten of op momenten van hevige stress. Ook roken, extreme kou, hitte, emoties en zware maaltijden kunnen dit fenomeen veroorzaken. De klachten verdwijnen vaak weer op het moment dat je het rustiger aan gaat doen. Het hart krijgt dan weer genoeg zuurstof, waardoor het stekende gevoel verdwijnt.

Instabiele hartkramp

Wanneer je last hebt van instabiele hartkramp, treden de klachten ook op tijdens momenten van rust. De pijn is bovendien heviger dan bij de stabiele variant. Dit komt doordat de kransslagaders vaak meer vernauwd zijn dan bij stabiele hartkramp.

Verschillende symptomen

De symptomen van deze aandoening verschillen per persoon. Sommige patiënten omschrijven de pijn als een drukkend gevoel op de borst. De pijn kan in sommige gevallen uitstralen naar de armen, hals, kaak, rug of maagstreek. Ouderen, vrouwen en mensen met diabetes ervaren de pijn vaak meer als een benauwdheid gevoel, gecombineerd met moeheid, duizeligheid en een onrustig gevoel.

Verhoogd risico

Patiënten met een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en diabetes lopen meer risico op het krijgen van hartkramp. Ook ongezonde leefstijlgewoontes zoals: roken, stress en weinig lichaamsbeweging kunnen de kramp veroorzaken. Pijn op de borst door hartkramp kan meestal geen kwaad, maar de pijnaanvallen zijn wel een waarschuwing van het hart dat het te weinig zuurstof krijgt. Wanneer de klachten dus herhaaldelijk terugkomen of langer dan vijf minuten aanhouden is het verstandig om met een huisarts te overleggen. Deze aandoening kan dan namelijk een voorteken zijn van een hartinfarct.

Bron| Dokter, Gezondheidsplein, Margriet Beeld| iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Algemeen

Rachel Hazes reageert op pittige uitspraken zoon André

Gepubliceerd

op

Door

Rachel Hazes en zoon André hebben sinds een tijd weer contact met elkaar. De twee spraken elkaar lange tijd niet en André deed in die periode een aantal pittige uitspraken over zijn moeder. De zanger heeft daarvoor nu zijn excuses aangeboden.

Openhartig

Eind september was André te gast in het programma Waar is De Mol? Daarin vertelde hij openhartig over de band die hij destijds met zijn moeder had. “Mijn moeder is ergens gewoon heel erg ziek”, zei hij toen.

“Hoe kun je nou drie jaar geen contact hebben met je zoon?’ En dan was ze er heilig van overtuigd: ’Ja, maar dat lag niet aan mij.’ Dus zij ziet dat dan niet.”, vertelde hij.

Verwarring

Rachel vertelt aan Story dat ze niets begreep van het interview in Waar is De Mol? “André en ik hebben al die tijd contact gehad. Hij zei direct tegen me dat zijn interview met Johnny niet echt heel goed voor mij was. Dat er een beeld was ontstaan dat er niet is. Het was verkeerd overgekomen. Daar zei hij sorry voor.”

André en Rachel hebben de strijdbijl inmiddels begraven, want alles lijkt weer koek en ei tussen de twee. “Soms zeg je dingen en dan komt het anders over. Zeker na de montage. Maar ik weet dat Andre en ik een echt goede band hebben. Het is ook dankzij mijn kinderen dat ik uit die depressie ben gekomen.”

Die depressie kwam niet voort uit een ziekte, zoals André het beschreef, maar uit een opeenstapeling van gebeurtenissen. “Alles wat er in de afgelopen tien jaar is gebeurd, kwam er de afgelopen jaren uit. Met als genadeklap de breuk met André. Dat hakte er behoorlijk in”, legt Rachel uit.

Inmiddels gaat het stukken beter met de 49-jarige. “Ik heb weer zin in het leven. Samen met onze kinderen”, aldus Rachel.

Bron: Shownieuws | Beeld: Youtube

Lees verder

Algemeen

Wie ruimt eigenlijk de poep van een blindengeleidehond op?

Gepubliceerd

op

Door

De boete voor het niet opruimen van hondenpoep, is fiks. Als je betrapt wordt, kun je je schrap zetten voor een rekening van zo’n €140. Maar wat als je blind bent? 

Wie ruimt de poep van een blindengeleidehond op?

Vrijgesteld van opruimplicht 
Iets wat meerderen met ons zich sterk afvragen op social media. En gelukkig is er ook antwoord op. Die heel simpel blijkt te zijn: blinde mensen hoeven hondenpoep namelijk niet op te ruimen. Zij zijn vrijgesteld van de opruimplicht, net als andere mensen met een lichamelijke beperking en een hulphond. Er is alleen wel een kanttekening.

Niet officieel erkende hulphonden
Blinde of op een andere manier beperkte baasjes van officiële geleidehonden, zijn vrijgesteld van hondendrollen opruimen. Dit zijn honden met een tuigje van instanties als KNGF geleidehonden en Hulphond Nederland. Maar baasjes van niet officieel erkende hulphonden moeten de drollen wél oprapen. Hoe? Door goed het ritme van hun hond te leren kennen, zodat ze ongeveer weten wanneer er poep op valt te ruimen. Hoe ze die dan vinden? Door met het poepzakje om de hand langs de rug van de hond richting de drol af te dalen, zo legt een expert uit aan Vice.

Boetes hondenpoep
Ben je niet blind of beperkt? Dan kun je maar beter gewoon de drollen van je viervoeter oprapen. Zoals eerder gezegd, hangt je anders een boete van zo’n €140 boven het hoofd. Je kunt ook al een boete krijgen als je hond nog niet eens gepoept heeft, maar duidelijk is dat je geen poepzakjes bij je hebt. Dat kost je, als je betrapt wordt, namelijk al €95. Hetzelfde boetebedrag voor als je je hond niet aangelijnd hebt waar het wel moet.

Bron: Vice, Boetes.nl, Libelle Beeld: iStock 

Lees verder

Algemeen

Rachel Hazes over Bridget: ‘Ik gun hem dit geluk ook’

Gepubliceerd

op

Door

Voor het eerst heeft Rachel Hazes het gevoel dat het leven haar weer toelacht. De weduwe van André Hazes, die twee weken geleden exclusief in Story haar entree in de schijnwerpers maakte, wil ook weer meer onder de mensen komen; ze wil niemand uit de weg gaan.

En ze is dolgelukkig met Bridget Maasland, de nieuwe vrouw in het leven van haar zoon André. Tot afgelopen weekend hadden ze elkaar nog niet ontmoet. Wel spraken ze telefonisch al vaak met elkaar. ‘Bridget is top!’ vertelt Rachel aan Story. ‘Ik kan ongelooflijk met haar lachen. We hebben echt dezelfde humor.’ Het verbaast Rachel niet dat André, na Monique, opnieuw verliefd werd op een veel oudere vrouw. ‘Nee, dat is nou eenmaal het type waar hij als een blok voor valt. Oudere vrouwen. En Bridget heeft ook nog eens een geweldige uitstraling. Dus ja, ik begrijp hem wel. Ik gun hem dit geluk ook.’ Over haar inmiddels ex-schoondochter Monique Westenberg wil Rachel liever niet praten. ‘Een scheiding is nooit leuk. Zeker niet wanneer er een kindje bij betrokken is. Maar ik vind dat André heel goed met alles omgaat. Met veel respect voor iedereen. Dat maakt me ontzettend trots.’

Bron: Story Beeld: Instagram

Lees verder

Trending