Contacteer ons

Algemeen

Drukkend gevoel op je borst? Dit moet je weten over hartkramp

Gepubliceerd

op

Een pijnlijke steek in de hartstreek of een drukkend gevoel op je borst hoeft niet altijd te betekenen dat je lijdt aan een hartaandoening. Maar wanneer deze klachten vaker optreden kan het verstandig zijn, om toch een bezoekje aan de huisarts te brengen. Een korte steek kan namelijk ook wijzen op hartkramp.

Onvoldoende zuurstof

Hartkramp ontstaat doordat een deel van het hart korte tijd onvoldoende zuurstof krijgt. De aandoening is het gevolg van een vernauwing van de kransslagaders. In de meeste gevallen ontstaan de klachten pas wanneer één van de kransslagaders meer dan 50 procent vernauwd is. Door die vernauwingen kan er minder zuurstof in het hart komen dan dat het nodig heeft. Hierdoor ontstaat pijn. De aandoening komt voor in twee vormen: stabiele en instabiele hartkramp.

Stabiele hartkramp

Stabiele hartkramp is een kramp die steeds op dezelfde momenten terugkeert. Vaak zijn dit de momenten dat het hart meer zuurstof nodig heeft dan gewoonlijk. Bijvoorbeeld tijdens het sporten of op momenten van hevige stress. Ook roken, extreme kou, hitte, emoties en zware maaltijden kunnen dit fenomeen veroorzaken. De klachten verdwijnen vaak weer op het moment dat je het rustiger aan gaat doen. Het hart krijgt dan weer genoeg zuurstof, waardoor het stekende gevoel verdwijnt.

Instabiele hartkramp

Wanneer je last hebt van instabiele hartkramp, treden de klachten ook op tijdens momenten van rust. De pijn is bovendien heviger dan bij de stabiele variant. Dit komt doordat de kransslagaders vaak meer vernauwd zijn dan bij stabiele hartkramp.

Verschillende symptomen

De symptomen van deze aandoening verschillen per persoon. Sommige patiënten omschrijven de pijn als een drukkend gevoel op de borst. De pijn kan in sommige gevallen uitstralen naar de armen, hals, kaak, rug of maagstreek. Ouderen, vrouwen en mensen met diabetes ervaren de pijn vaak meer als een benauwdheid gevoel, gecombineerd met moeheid, duizeligheid en een onrustig gevoel.

Verhoogd risico

Patiënten met een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en diabetes lopen meer risico op het krijgen van hartkramp. Ook ongezonde leefstijlgewoontes zoals: roken, stress en weinig lichaamsbeweging kunnen de kramp veroorzaken. Pijn op de borst door hartkramp kan meestal geen kwaad, maar de pijnaanvallen zijn wel een waarschuwing van het hart dat het te weinig zuurstof krijgt. Wanneer de klachten dus herhaaldelijk terugkomen of langer dan vijf minuten aanhouden is het verstandig om met een huisarts te overleggen. Deze aandoening kan dan namelijk een voorteken zijn van een hartinfarct.

Bron| Dokter, Gezondheidsplein, Margriet Beeld| iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Algemeen

Yolanthe heeft niets te maken met Rico’s liefdesbreuk

Gepubliceerd

op

Door

Dit weekend plaatste Jacky Duchenne, de kersverse ex van Rico Verhoeven (30), een stekelige reactie onder een post van Yolanthe Cabau van Kasbergen (34). Even later verwijderde ze het berichtje weer, maar toen was de geruchtenmachine al op gang gekomen. Had Yolanthe soms iets te maken met de liefdesbreuk tussen Rico en Jacky?

Rico Verhoeven (30) maakt vandaag in een groot interview met De Telegraaf bekend dat zijn vriendin Jacky Duchenne en hij na dertien jaar uit elkaar gaan. Hoewel de kickbokser de exacte reden van de breuk voor zich houdt, liet Jacky afgelopen weekend wel van zich horen. Ze reageerde erg fel op een video van Yolanthe Cabau van Kasbergen en liet daarmee volgens diverse media doorschemeren dat er iets speelt tussen Yolanthe en Rico. Ze heeft de tekst inmiddels verwijderd, maar ze schreef: “Staan de bloemen van Rico er ook bij? Die van 800 dollar? Bofkont, ik heb nog nooit een Valentijnscadeau gehad!”

Rico heeft inmiddels gereageerd op de bloemenkwestie. “Vervelend dat dit een topic is geworden,” zegt hij. “Ik stuur regelmatig attenties naar mensen. Of het nou merchandise, een gesigneerd boek of een bloemetje is. Jacky en ik zijn weliswaar al een tijd uit elkaar, maar we wonen totdat we een goede oplossing voor de woonsituatie hebben gevonden nog in één huis. Elk contact, met wie dan ook, komt dan ineens in een ander daglicht te staan. Alleen hier was het niet op z’n plaats, omdat het niet om deze persoon ging en al helemaal niet met de lading die het nu krijgt. Jacky heeft haar bericht snel weer verwijderd en daarmee was de kous af. Vervelend dat het nu een eigen leven gaat leiden. Dit heeft verder niets met onze definitieve breuk te maken.”

Rico sluit zijn bericht af met: “Ik zoek rust voor Jacky, de kinderen en mijzelf. Ik verzoek iedereen om dit ook te respecteren. Het interview in De Telegraaf is een erg goede weergave van het geheel en daar kan ik niks aan toevoegen.”

In De Telegraaf vertelt Rico dat het al maanden rommelde tussen Jacky en hem. Hun breuk had zelfs invloed op het gevecht tussen Rico en Bard Hari op 21 december. Voorafgaand aan de wedstrijd twijfelden Rico en Jacky of het verstandig was dat zij bij het gevecht aanwezig was. Het stel had al maanden problemen en dat kostte hen veel energie.

“Voor de wedstrijd, tijdens mijn warming-up, had ze naar mijn trainer Dennis geappt: ’Wil Rico dat ik voor het gevecht naar de kleedkamer kom?’ Dennis wilde daar niet over beslissen en legde het bij mij neer.” Omdat Jacky altijd even langskwam in de kleedkamer, besloot het stel deze routine niet te doorbreken. Jacky kwam dus even langs en dat had ze beter niet kunnen doen. “Maar dat was zo heftig voor me, dat ik in tranen dreigde uit te barsten. Ik kan het amper beschrijven. Alles in je lijf staat zo op scherp; elke vezel, elke emotie, alles staat honderd procent aan richting dat gevecht.”

Bron: RTL Boulevard Beeld: Youtube

Lees verder

Algemeen

Geraldine Kemper deelde bed onlangs met vrouw

Gepubliceerd

op

Door

Vier maanden geleden ging het uit tussen Geraldine Kemper (30) en haar ex-vriend Paul. Een lastige periode, maar inmiddels is de ‘Expeditie Robinson’-presentatrice er weer aan toe om te genieten van seks, legt ze uit in de nieuwe LINDA. Dat doet ze niet alleen met mannen, maar ook met vrouwen.

Het hele daten is wel weer wennen na een relatie van vijf jaar, vertelt ze in een openhartig interview in  LINDA. Maar het komt wel weer eens voor dat ze met iemand de lakens deelt. “Ik kan prima seks hebben uit lust”, vertelt ze. Dat vindt ze ‘fysiek net zo bevredigend’, maar het heeft niet haar voorkeur. Ook doet ze nog een onthulling: “Ik heb laatst ook weer eens seks gehad met een vrouw. Mijn relaties zijn altijd met mannen geweest, maar het vrouwenlichaam vind ik veel mooier.”

Bron: rtlboulevard Beeld: Youtube

Lees verder

Algemeen

Bridget Maasland kapot van liefdesverdriet na André Hazes: ‘Ik lig er echt helemaal af’

Gepubliceerd

op

Door

Bridget Maasland was gisteravond niet aanwezig in RTL Boulevard. Wel heeft ze gereageerd op  de breuk met André maar liet het woord doen door collega’s omdat de presentatrice er ‘echt helemaal af ligt’.

Over en uit

Tijdens Hazes’ vakantie naar Curaçao, waar zijn ex Monique Westenberg ook was, zou alles nog goed zijn gegaan, maar bij thuiskomst hebben de twee gezamenlijk besloten een punt achter hun relatie te zetten, aldus Bridget.

Eerder bevestigden Maasland en Hazes de breuk al met de woorden: ‘Door de druk die op onze relatie lag en alle aandacht die ervoor was, hebben we besloten om er een punt achter te zetten.’

Graag rust

Het management van André vraagt om rust voor het tweetal. De mediastop die Hazes eerder al aankondigde blijft van kracht, zo benadrukt het management. De 45-jarige presentatrice en de 26-jarige zanger maakten in november bekend een relatie te hebben. Dat nieuws volgde zeer kort op het nieuws dat Hazes en Monique Westenberg uit elkaar waren.

Bron: Nu.nl, Story | Beeld: Youtube

Lees verder

Trending