Contacteer ons

Algemeen

Het coronavirus is nu een A-ziekte in Nederland: dit betekent het voor jou

Gepubliceerd

op

Het coronavirus is nu ruim een maand actief en inmiddels zijn 4500 mensen besmet geraakt. 106 mensen zijn al bezweken onder het virus en ook in Europa zijn de eerste besmettingen gemeld. Nederland heeft de ziekte nu gekenmerkt als A-ziekte.

Maar wat betekent dit?

A-ziekte

Een aantal ziektes zijn gekenmerkt als A-ziekte. Dit zijn de pokken, polio, virale hemorragische koorts en nu 3 soorten van het coronavirus. Het MERS-coronavirus en SARS-coronavirus zijn al bekende coronavirussen die eerder uitbraken. Sinds een maand is daar een nieuw soort coronavirus bijgekomen en deze soort is aan de lijst van A-ziektes toegevoegd. Dit heeft minister Bruins voor Medische Zorg maandag geschreven in een Kamerbrief. Hij is door het RIVM geadviseerd om over te gaan op het hoogste niveau van waakzaamheid. Maar wat houdt dit niveau van waakzaamheid in?

Maatregelen

Wanneer een ziekte bestempeld is met het label A-ziekte, hebben zorgprofessionals een meldplicht. Wanneer zij ook maar het vermoeden hebben dat iemand in Nederland besmet is met het virus, moeten zij dit verplicht doorgeven aan de GGD. Zo iemand wordt dan direct in verplichte quarantaine geplaatst om te voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Dit kan thuis, maar ook alle Nederlandse ziekenhuizen hebben speciale isolatiekamers waar patiënten veilig kunnen verblijven. Ook de omgeving van deze vermoedelijk besmette mensen wordt direct gecheckt. Wanneer iemand in de omgeving van de patiënt ook symptomen van het coronavirus laat zien, worden dezelfde stappen als hierboven ondernomen.

Wanneer ben je vermoedelijk besmet?

Een vermoede patiënt voldoet aan de volgende punten:

  • Hij of zij heeft minstens 38 graden koorts
  • Hij of zij is in de afgelopen 2 weken in besmet gebied geweest
  • Hij of zij heeft 2 of meer van de volgende verschijnselen: hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of tekenen van longinfiltraat.

Geen controle op Schiphol

Wel is besloten om op Schiphol geen extra maatregelen te nemen. Toen in 2002 het SARS-virus uitbrak, werd dit wel gedaan. Er was een vaste controle bij de gate maar hierbij werden geen besmette reizigers gevonden. Ook worden er geen mondkapjes uitgedeeld. Volgens minister Bruins is dat niet nodig. Wel is het belangrijk dat mensen hun persoonlijke hygiëne goed op orde hebben en komen er op het vliegveld schermen met informatie over de ziekte.

Nuance

Ondanks dat de verspreiding van het virus nu dagelijks de media haalt en iedereen waakzaam moet zijn, is er geen reden voor paniek. Een beetje nuance mag in deze situatie wel aangebracht worden. Zo zou de griep gevaarlijker lijken dan het nieuwe coronavirus, wanneer je de cijfers naast elkaar legt. Wel is er meer gedetailleerde informatie nodig om deze vergelijking goed te kunnen maken. Daarbij werden tot nu toe veel familieleden van Chinese patiënten niet ziek. Het lijkt dus niet zo te zijn dat het virus zich zomaar laat overdragen. Ook zijn de inmiddels 106 slachtoffers bij wie het virus hun leven eiste, vaak al kwetsbare mensen. Zo kampten veel van hen met hart- of longproblemen. Het coronavirus kregen zij daarbovenop, wat hen fataal werd. De meeste mensen die besmet raakten, werden weer beter.

Momenteel wordt er gewerkt aan een vaccin tegen het virus. De Katholieke Universiteit Leuven hoopt binnen 7 weken een prototype af te hebben dat vervolgens een testfase in gaat. Op z’n vroegst is er over een jaar een vaccin verkrijgbaar.

Brond: NOS, Nu.nl, RIVM, Libelle Beeld: iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Algemeen

Nieuwe trieste foto van Bridget Maasland laat zien dat er tóch écht keihard iets mis is!

Gepubliceerd

op

Door

Dat het niet helemaal lekker is gegaan met de relatie van Bridget Maasland en André Hazes is inmiddels wel duidelijk. De geruchten over verschillende voorvallen lopen de spuigaten uit. Er gaan verhalen rond dat de blondine een klap verkocht zou hebben aan Monique Westenberg. André zou in een toilethokje gespot zijn met zijn ex op de vakantie waar hij met Bridget was. En nog veel meer. Maar wat ook niet zo lekker gaat is de lip van de blonde presentatrice. Voor ze naar Curacao vertrok was al duidelijk dat er iets aan de hand was met de onderlip van de presentatrice, te zien op de eerste onderstaande foto. Op een vakantiekiekje was ook duidelijk iets aan de hand met haar lippen, tweede foto.

Wat is er aan de hand met de lip van Bridget Maasland

Maar een derde foto laat zien dat er nog steeds iets is met haar onderlip. Of het nu gaat om een koortslip of iets anders is niet duidelijk. We hopen van niet voor André. En natuurlijk ook niet voor Monique, want anders heeft de hele gang er eentje te pakken!

View this post on Instagram

Let’s kick some ass today! 💋💋

A post shared by Bridget (@bridgetmaasland) on

Lees verder

Algemeen

’Marieke Elsinga bedreigd’

Gepubliceerd

op

Door

Marieke Elsinga is behoorlijk aangeslagen. De presentatrice vond donderdag een briefje onder haar ruitenwisser met een behoorlijk bizarre boodschap.

„Sommige mensen zijn echt helemaal gek, maar dan echt helemaal gek”, begint Marieke haar relaas op haar Instagram Stories. „Ik kom net in mijn straat bij mijn auto. Er zijn vrij smalle parkeerplekken in de straat. Vind ik onder mijn voorruit een briefje…”

„Sommige mensen zijn echt helemaal gek, maar dan echt helemaal gek”, begint Marieke haar relaas op haar Instagram Stories. „Ik kom net in mijn straat bij mijn auto. Er zijn vrij smalle parkeerplekken in de straat. Vind ik onder mijn voorruit een briefje…”

In eerste instantie vreesde Marieke nog dat er misschien iemand tegen haar auto was gereden. „Maar nee. Wat blijkt er op het briefje te staan: ’Vuile hufter, volgende keer goed parkeren anders sla ik je ruit in.’ Goh, lekker vrolijk type…”

Meteen kijkt ze of ze dan ook echt asociaal heeft geparkeerd. „Nou, laten we zeggen dat ik met een derde van mijn voorband over de witte rand sta. Mensen zijn gek geworden!”, besluit ze.

Bron: De Telegraaf Beeld: Youtube

Lees verder

Algemeen

Anouk keihard en kraakhelder over situatie met Lil’ Kleine

Gepubliceerd

op

Door

Op Instagram heeft Anouk vrijdagmiddag vragen van haar volgers beantwoord, nadat ze hen eerder had opgeroepen vragen te stellen. „Vraag maar raak, maar aub geen vragen die ik normaliter in interviews krijg”, schreef de zangeres naast een foto van zichzelf.

Fans vuren diverse vragen op haar af: wat haar favoriete eten is en of er nog een concert van haar komt dit jaar?

Ook brutale vragen worden door Anouk niet vermeden. Wanneer iemand aan haar vraagt: „Hoe is de situatie tussen jou en Kleine op dit moment? Is er vrede gemaakt of is er nog een sfeer waarin jullie beiden elkaar negeren? is Anouk zoals gewoonlijk goudeerlijk. Haar reactie? „Nee, negeer”, aldus Anouk.

Vorig jaar november werd bekend dat The voice of Holland-coaches Anouk en Lil’ Kleine tijdens de opnames van The Battles bonje met elkaar hebben gekregen. Het conflict zou zelfs zo erg zijn, dat ze niet meer met elkaar in één studio zouden willen zitten. Dat laatste bleek mee te vallen: tijdens de liveshows zitten beide coaches gewoon elke vrijdagavond in hun rode stoel.

Collega-coaches Ali B. en Waylon hebben in de tussentijd diverse uitlatingen gedaan over de ruzie tussen de twee en zelf liet Anouk eind december erover weten op Instagram Stories: „Mijn god, wat een sensatie. Dat ik word uitgemaakt voor kankerhoer en dat ik de vinkentering kan krijgen is allemaal niet zo schokkend en belangrijk. I’ve been called worse, zeg maar.” Daarbij gaf ze ook aan er wel klaar mee te zijn.

Bron: De Telegraaf Beeld: Youtube

Lees verder

Trending