Contacteer ons

Algemeen

Het coronavirus is nu een A-ziekte in Nederland: dit betekent het voor jou

Gepubliceerd

op

Het coronavirus is nu ruim een maand actief en inmiddels zijn 4500 mensen besmet geraakt. 106 mensen zijn al bezweken onder het virus en ook in Europa zijn de eerste besmettingen gemeld. Nederland heeft de ziekte nu gekenmerkt als A-ziekte.

Maar wat betekent dit?

A-ziekte

Een aantal ziektes zijn gekenmerkt als A-ziekte. Dit zijn de pokken, polio, virale hemorragische koorts en nu 3 soorten van het coronavirus. Het MERS-coronavirus en SARS-coronavirus zijn al bekende coronavirussen die eerder uitbraken. Sinds een maand is daar een nieuw soort coronavirus bijgekomen en deze soort is aan de lijst van A-ziektes toegevoegd. Dit heeft minister Bruins voor Medische Zorg maandag geschreven in een Kamerbrief. Hij is door het RIVM geadviseerd om over te gaan op het hoogste niveau van waakzaamheid. Maar wat houdt dit niveau van waakzaamheid in?

Maatregelen

Wanneer een ziekte bestempeld is met het label A-ziekte, hebben zorgprofessionals een meldplicht. Wanneer zij ook maar het vermoeden hebben dat iemand in Nederland besmet is met het virus, moeten zij dit verplicht doorgeven aan de GGD. Zo iemand wordt dan direct in verplichte quarantaine geplaatst om te voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Dit kan thuis, maar ook alle Nederlandse ziekenhuizen hebben speciale isolatiekamers waar patiënten veilig kunnen verblijven. Ook de omgeving van deze vermoedelijk besmette mensen wordt direct gecheckt. Wanneer iemand in de omgeving van de patiënt ook symptomen van het coronavirus laat zien, worden dezelfde stappen als hierboven ondernomen.

Wanneer ben je vermoedelijk besmet?

Een vermoede patiënt voldoet aan de volgende punten:

  • Hij of zij heeft minstens 38 graden koorts
  • Hij of zij is in de afgelopen 2 weken in besmet gebied geweest
  • Hij of zij heeft 2 of meer van de volgende verschijnselen: hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of tekenen van longinfiltraat.

Geen controle op Schiphol

Wel is besloten om op Schiphol geen extra maatregelen te nemen. Toen in 2002 het SARS-virus uitbrak, werd dit wel gedaan. Er was een vaste controle bij de gate maar hierbij werden geen besmette reizigers gevonden. Ook worden er geen mondkapjes uitgedeeld. Volgens minister Bruins is dat niet nodig. Wel is het belangrijk dat mensen hun persoonlijke hygiëne goed op orde hebben en komen er op het vliegveld schermen met informatie over de ziekte.

Nuance

Ondanks dat de verspreiding van het virus nu dagelijks de media haalt en iedereen waakzaam moet zijn, is er geen reden voor paniek. Een beetje nuance mag in deze situatie wel aangebracht worden. Zo zou de griep gevaarlijker lijken dan het nieuwe coronavirus, wanneer je de cijfers naast elkaar legt. Wel is er meer gedetailleerde informatie nodig om deze vergelijking goed te kunnen maken. Daarbij werden tot nu toe veel familieleden van Chinese patiënten niet ziek. Het lijkt dus niet zo te zijn dat het virus zich zomaar laat overdragen. Ook zijn de inmiddels 106 slachtoffers bij wie het virus hun leven eiste, vaak al kwetsbare mensen. Zo kampten veel van hen met hart- of longproblemen. Het coronavirus kregen zij daarbovenop, wat hen fataal werd. De meeste mensen die besmet raakten, werden weer beter.

Momenteel wordt er gewerkt aan een vaccin tegen het virus. De Katholieke Universiteit Leuven hoopt binnen 7 weken een prototype af te hebben dat vervolgens een testfase in gaat. Op z’n vroegst is er over een jaar een vaccin verkrijgbaar.

Brond: NOS, Nu.nl, RIVM, Libelle Beeld: iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Algemeen

Rotterdamse virologen denken te weten waarom het coronavirus zich zo snel verspreidt

Gepubliceerd

op

Door

Het coronavirus grijpt nog altijd razendsnel om zich heen. Virologen van het Erasmus MC denken te weten hoe het kan dat het zich zo snel verspreidt. Het zou mogelijk komen doordat het zich makkelijker vermenigvuldigt in de neus dan bijvoorbeeld Sars en Mers.

“Bij apen met het coronavirus vonden de onderzoekers het virus in de neus, longen en darmen zonder dat zij symptomen hadden als hoesten, verkoudheid, kortademigheid of diarree,” klinkt het op de website amazingerasmusmc.nl. “De dieren hadden wel longontsteking, met afwijkingen vergelijkbaar met de longschade bij Sars. Bij oudere apen bleef het virus langer aantoonbaar.”

Volgens de onderzoekers gebeurt de vermenigvuldiging van het virus bij Mers en Sars dieper in de luchtwegen, waardoor het zich minder snel verspreidt door hoesten en kuchen als het huidige coronavirus.

Het is nu dus nog belangrijker om afstand van elkaar te houden.

Bron(nen): AD

Lees verder

Algemeen

‘MAFS’-psycholoog keihard over hereniging André Hazes: ‘Geen fijne relatie als je als vrouw op de tweede plaats komt…’

Gepubliceerd

op

Door

Voor André Hazes en Monique Westenberg, die zich volkomen onverwacht verzoenden, breken spannende tijden aan. Nu moet blijken hoe sterk hun liefde is. Marcelino Lopez, psycholoog bij Married at First Sight, vertelt Story: ‘Onderhuidse problemen zullen nu vergroot worden.’

Het moet voor André Hazes (26) wennen zijn dat hij dag en nacht, wellicht zelfs voor maanden, aan huis is gekluisterd: met zijn vriendin Monique Westenberg (41) en hun zoontje André (3) moet ook hij in deze crisistijd binnenblijven. Dat zal niet gemakkelijk voor hem zijn.

Geen rust

Mensen die de jonge zanger kennen, weten als geen ander dat André iemand is die niet de rust heeft om constant thuis te zitten. Hij houdt van optreden, uitgaan, het houden van schrijfsessies met zijn creatieve team om daarna weer naar huis te gaan. André heeft er ook nooit een geheim van gemaakt dat zijn carrière voor hem op de eerste plaats komt. En dat kostte hem tot twéé keer toe zijn relatie met Monique.

Op de tweede plaats

Nu zijn carrière noodgedwongen stilstaat, kan André niet anders dan aandacht aan zijn gezin geven. ‘De tijd zal leren hoe dat gaat,’ vertelt psycholoog en relatiedeskundige Marcelino Lopez aan Story. Tot nu toe stond zijn carrière altijd op de eerste plek en Monique op twee. Dat kan ze hebben geaccepteerd uit liefde of om een andere reden. Het geeft misschien ook een bepaalde status. Ik kan niet voor haar spreken, maar het lijkt me geen fijne relatie als je als vrouw op de tweede plaats komt. Zeker als je vanaf het begin van zijn carrière samen bent en ziet hoe hij uitgroeit tot een ster.’

‘Spanningen’

Samen een crisistijd doormaken kan volgens hem ook verbindend werken. ‘Het kan goed voor hen werken. Er is geen keuzestress meer of prikkels van buitenaf. Je bent meer op elkaar aangewezen en zal meer op de ander moeten vertrouwen. En nu zitten ze in deze situatie dat ze thuis samen moeten zijn. Er zijn geen uitlaatkleppen, ze kunnen nergens naartoe. Mochten er spanningen zijn, worden die uitvergroot. Die kunnen tot irritaties leiden en onderhuidse problemen zullen aan de oppervlakte komen. Die moet je dan met zijn tweeën uitwerken. Dan is het buigen of barsten. Het is afwachten of Monique op de eerste plaats komt nu er even geen carrière is om aandacht aan te geven.’

Bron: Story Beeld: Instagram

Lees verder

Algemeen

Koningin Máxima zichtbaar aangeslagen tijdens bezoek

Gepubliceerd

op

Door

Als er één sector is die hard getroffen is door de coronacrisis, dan is het de sierteeltsector wel. De vraag naar bloemen en planten is sinds de uitbraak van het virus bijna helemaal weggevallen. Koningin Máxima bracht daarom een bezoekje aan een kwekerij in Honselersdijk.

Hoe gaat zo’n kwekerij met dit soort grote tegenslagen om? En wat betekent de coronacrisis voor de toekomst van dit soort bedrijven?

Aangeslagen Máxima

De antwoorden die Máxima krijgt zijn niet bepaald hoopgevend. En wanneer ze ziet hoeveel bloemen er massaal worden weggegooid, reageert ze erg aangeslagen. “Dit doet pijn aan je hart,” aldus de koningin.

Gevolgen van corona-uitbraak

Máxima ging niet alleen in gesprek met de eigenaar van de kwekerij, maar ook met andere bloemen- en perkplantenkwekers en brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland over de gevolgen van de corona-uitbraak voor de Nederlandse tuinders, hun werknemers en hun omgeving én over mogelijke maatregelen voor de middellange en lange termijn.

Koop een bloemetje!

De beelden maken maar weer eens duidelijk waarom het juist éxtra belangrijk is om in deze tijd wat vaker een bloemetje of een plantje te kopen. Want als er een sector steun nodig heeft, dan is het deze wel!

Bron: Blauw Bloed, YouTube, Libelle Beeld: Youtube

Lees verder

Trending