Contacteer ons

Algemeen

Het coronavirus is nu een A-ziekte in Nederland: dit betekent het voor jou

Gepubliceerd

op

Het coronavirus is nu ruim een maand actief en inmiddels zijn 4500 mensen besmet geraakt. 106 mensen zijn al bezweken onder het virus en ook in Europa zijn de eerste besmettingen gemeld. Nederland heeft de ziekte nu gekenmerkt als A-ziekte.

Maar wat betekent dit?

A-ziekte

Een aantal ziektes zijn gekenmerkt als A-ziekte. Dit zijn de pokken, polio, virale hemorragische koorts en nu 3 soorten van het coronavirus. Het MERS-coronavirus en SARS-coronavirus zijn al bekende coronavirussen die eerder uitbraken. Sinds een maand is daar een nieuw soort coronavirus bijgekomen en deze soort is aan de lijst van A-ziektes toegevoegd. Dit heeft minister Bruins voor Medische Zorg maandag geschreven in een Kamerbrief. Hij is door het RIVM geadviseerd om over te gaan op het hoogste niveau van waakzaamheid. Maar wat houdt dit niveau van waakzaamheid in?

Maatregelen

Wanneer een ziekte bestempeld is met het label A-ziekte, hebben zorgprofessionals een meldplicht. Wanneer zij ook maar het vermoeden hebben dat iemand in Nederland besmet is met het virus, moeten zij dit verplicht doorgeven aan de GGD. Zo iemand wordt dan direct in verplichte quarantaine geplaatst om te voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Dit kan thuis, maar ook alle Nederlandse ziekenhuizen hebben speciale isolatiekamers waar patiënten veilig kunnen verblijven. Ook de omgeving van deze vermoedelijk besmette mensen wordt direct gecheckt. Wanneer iemand in de omgeving van de patiënt ook symptomen van het coronavirus laat zien, worden dezelfde stappen als hierboven ondernomen.

Wanneer ben je vermoedelijk besmet?

Een vermoede patiënt voldoet aan de volgende punten:

  • Hij of zij heeft minstens 38 graden koorts
  • Hij of zij is in de afgelopen 2 weken in besmet gebied geweest
  • Hij of zij heeft 2 of meer van de volgende verschijnselen: hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of tekenen van longinfiltraat.

Geen controle op Schiphol

Wel is besloten om op Schiphol geen extra maatregelen te nemen. Toen in 2002 het SARS-virus uitbrak, werd dit wel gedaan. Er was een vaste controle bij de gate maar hierbij werden geen besmette reizigers gevonden. Ook worden er geen mondkapjes uitgedeeld. Volgens minister Bruins is dat niet nodig. Wel is het belangrijk dat mensen hun persoonlijke hygiëne goed op orde hebben en komen er op het vliegveld schermen met informatie over de ziekte.

Nuance

Ondanks dat de verspreiding van het virus nu dagelijks de media haalt en iedereen waakzaam moet zijn, is er geen reden voor paniek. Een beetje nuance mag in deze situatie wel aangebracht worden. Zo zou de griep gevaarlijker lijken dan het nieuwe coronavirus, wanneer je de cijfers naast elkaar legt. Wel is er meer gedetailleerde informatie nodig om deze vergelijking goed te kunnen maken. Daarbij werden tot nu toe veel familieleden van Chinese patiënten niet ziek. Het lijkt dus niet zo te zijn dat het virus zich zomaar laat overdragen. Ook zijn de inmiddels 106 slachtoffers bij wie het virus hun leven eiste, vaak al kwetsbare mensen. Zo kampten veel van hen met hart- of longproblemen. Het coronavirus kregen zij daarbovenop, wat hen fataal werd. De meeste mensen die besmet raakten, werden weer beter.

Momenteel wordt er gewerkt aan een vaccin tegen het virus. De Katholieke Universiteit Leuven hoopt binnen 7 weken een prototype af te hebben dat vervolgens een testfase in gaat. Op z’n vroegst is er over een jaar een vaccin verkrijgbaar.

Brond: NOS, Nu.nl, RIVM, Libelle Beeld: iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Algemeen

Zien: Johan Derksen neemt het op voor Famke Louise na afgang Jinek

Gepubliceerd

op

Door

Het was me het weekje wel voor de 21-jarige Famke Louise. De zangeres zat eerder deze week aan tafel bij ‘Jinek’ vanwege de omstreden #ikdoenietmeermee-actie. Onverantwoord vindt Johan Derksen (71).

Dat niemand haar tegengehouden heeft vindt Johan onbegrijpelijk. “Je hebt als programma een bepaalde verantwoordelijkheid”, stelt hij in Veronica Inside. “Dat meisje is gebeld, er is overleg mee geweest, ze hebben nog een voorgesprek gehad en ze wisten dat het meisje ging zitten oplezen van een blaadje (…) Dan moet ook het programma zeggen: we laten het meisje niet zo voor lul staan.”

Een dag na haar optreden bij Jinek liet Famke overigens weten tóch niet langer achter haar uitspraken te staan. In een bericht op Instagram bood de influencer haar excuses aan en schreef ze dat ze zich in het vervolg beter wil laten informeren door experts. Omdat ze vorige week – bleek dinsdagavond – ook had gebroken met haar managementbureau SPEC, zat Famke naar eigen zeggen niet lekker in haar vel. ‘Al met al, niet mijn beste dag. Dit alles heeft geleid tot het feit dat ik alleen en onvoorbereid bij Jinek aan tafel schoof. Niemand heeft mij iets verplicht, maar toch dacht ik het verschil te kunnen maken’, aldus Famke.

Bron: RTL Boulevard Beeld: Youtube, Instagram

Lees verder

Algemeen

Trotse Monique Westenberg brengt ode aan André Hazes

Gepubliceerd

op

Door

Vorige week verscheen het achtste album van André Hazes, genaamd Thuis. Iets waar Monique erg trots op is en daarom zet ze haar vriend in het zonnetje.

‘THUIS!’ begint Monique haar ode. ‘Vanaf het moment dat ik je leerde kennen vertelde je mij dat je je nooit ergens thuis hebt gevoeld. Overal en nergens gewoond zonder veiligheid te voelen. Langzaamaan ontstond het besef bij je dat het nu wel eens anders zou kunnen zijn. Dat vond je eng, maar je ging ervoor.’

Donkere tunnel

‘Tegelijkertijd begon de achtbaan waar genoeg over gezegd is’, vervolgt Monique haar bericht. ‘Afgelopen jaar eindigde die rit in een hele donkere tunnel waarin ik jou, maar vooral jij jezelf, niet meer herkende. Het was daar te donker en je begon te rennen. Hier en daar zag je flitsen waar je naartoe getrokken werd en mensen renden graag met je mee, maar er kwam geen eind aan. Je was je pad kwijt en zelfs vanaf het universum kwamen ze niet door die donkere tunnel heen.’

Beloning

‘Begin dit jaar opende jij je ogen en had de kracht eruit te rennen, de moed om achterom te kijken en het besef dat jij de cirkel kon doorbreken. Er ontstond balans in je leven, voor de allereerste keer en dat bracht rust in je hoofd en hart. Voor het allereerst kan jij zeggen: ‘Ik voel me THUIS!’ Thuis in huis, maar vooral thuis in jezelf. Van daaruit ontstond dit album, samen met jouw mannen en de grootste beloning die je hiervoor kan krijgen! Ik ben trots op jou’, aldus Monique.

View this post on Instagram

THUIS! Vanaf het moment dat ik je leerde kennen vertelde je mij dat je je nooit ergens thuis hebt gevoeld. Overal en nergens gewoond zonder veiligheid te voelen. Langzaam aan ontstond het besef bij je dat het nu wel eens anders zou kunnen zijn, dat vond je eng, maar ging ervoor. Tegelijkertijd begon de achtbaan waar genoeg over gezegd is. Afgelopen jaar eindigde die rit in een hele donkere tunnel waarin ik jou, maar vooral jij jezelf niet meer herkende. Het was daar te donker en je begon te rennen. Hier en daar zag je flitsen waar je naartoe getrokken werd en mensen renden graag met je mee, maar er kwam geen eind aan. Je was je pad kwijt en zelfs vanaf het universum kwamen ze niet door die donker tunnel heen. Begin dit jaar opende jij je ogen en had de kracht eruit te rennen, moed om achterom te kijken en het besef dat jij de cirkel kon doorbreken. Er ontstond balans in je leven, voor de aller eerste keer en dat bracht rust in je hoofd en hart. Voor het aller eerst kan jij zeggen. Ik voel me THUIS. Thuis in huis, maar vooral thuis in jezelf. Van daaruit ontstond dit album, samen met jouw mannen en de grootste beloning die je hiervoor kan krijgen! Ik ben trots op jou ❤️ #1

A post shared by 𝙼𝚘𝚗𝚒𝚀𝚞𝚎 𝙽𝚘𝚎̈𝚕 (@moniquenoell) on

André is duidelijk ontroerd door de woorden van Monique en reageert onder het bericht: ‘Wat is dit mooi❤️’. Ook André’s zus Roxeanne laat een reactie achter: ‘Zo mooi❤️’

Bron: weekend Beeld: Youtube, Instagarm

Lees verder

Algemeen

Zien: Bridget Maasland gaat voor pony en wordt massaal vergeleken met déze BN’er

Gepubliceerd

op

Door

Bridget Maasland (45) kennen we al jaren met een halflange en blonde coupe, maar inmiddels heeft de presentatrice een kleine verandering aangebracht aan haar kapsel. Ze heeft gekozen voor een pony en deelt van het resultaat een kiekje op Instagram. Haar volgers kunnen haar nieuwe look wel waarderen, maar zien bovendien massaal gelijkenissen met een bekende Nederlandse zangeres en presentatrice.

Bridget Maasland met pony

Op het kiekje is te zien hoe Bridget zwoel in de camera kijkt met haar nieuwe coupe. ‘Wat vinden jullie van mijn nieuwe shag-look?’, vraagt ze zich af. ‘Het is jong en trendy, nonchalant, een tikje ondeugend zelfs. En het heeft die jaren zeventig look die het altijd nog goed doet. Dat betekent de shag-look’, legt een fan uit. ‘Het staat je super.’

Complimenten

Ook andere volgers zijn gul met hun complimenten. ‘Wat zie je er weer goed uit, jongedame. Je haren staan je goed’, luidt een van de vele reacties. ‘Maakt je nog mooier!’, staat bovendien te lezen.

Gelijkenissen

Naast alle complimenten is te lezen dat Bridget wordt vergeleken met een andere bekende Nederlandse vrouw. Zo schrijft iemand lachend: ‘Je lijkt op Manuela Kemp! In een sterk verbeterde versie dan’. En die volger is lang niet de enige die daar zo over denkt. ‘Je lijkt (op deze foto dan) een beetje op de jongere Manuela Kemp… ja, nieuwe look voor de winter, pony knippen. Staat je goed’, schrijft een ander.

De tekst gaat verder onder de foto.

Bron: Flaironline | Beeld: Youtube, Instagram 

Lees verder

Trending