Contacteer ons

Algemeen

Aha! Dít zijn die doorzichtige sliertjes in je oog die je soms ziet

Gepubliceerd

op

Heb jij het wel eens gehad? Je kijkt naar een blauwe lucht of een effen achtergrond en ziet allemaal doorzichtige sliertjes. Wat zijn dit voor sliertjes in je oog? En belangrijker: kan het kwaad?

Redacteur Eva van Libelle zocht het uit.

Doorzichtige wurmpjes

Zelf viel het me al jaren op. Ik zag allemaal ‘doorzichtige wurmpjes’, zoals ik het zelf noemde. Als ik anderen erover vertelde, waren er altijd heel duidelijk 2 soorten reacties. Ten eerste waren er mensen die precies wisten waar ik het over had en het zelf ook zagen. Maar ook een aantal mensen verklaarde me voor gek en verzekerde me dat dit foute boel was.

Floaters

Voor degenen die me hierin herkennen heb ik goed nieuws: je kunt opgelucht ademhalen. Ik ging in gesprek met oogarts Peter van Etten en die verzekerde me: dit is niets ergs. Sterker nog. Bijna iedereen heeft wel een paar van deze sliertjes, die officieel ‘floaters’ heten. Alleen veel mensen zien ze simpelweg niet bij zichzelf omdat ze niet precies weten waar ze naar moeten kijken.

Eiwit

Maar waar komen die sliertjes nou vandaan? Peter van Etten legde het me uit: “Onze ogen zijn gevuld met glasvocht”, vertelde hij. “Dat vocht bestaat voor 98% uit water en 2% uit eiwitten (collageen), die het vocht wat steviger moeten maken.” Het eiwit heeft de neiging om samen te klonteren. Hierdoor ontstaan er kleine ophopingen van collageen in het oog. “Wanneer je ergens naar kijkt, zie je de schaduwen van die vertroebelingen in het glasvocht door je lens heen. Het lijkt dan alsof je allemaal doorzichtige sliertjes in de lucht ziet. Dat zijn gewoon samenklonteringen in je oog”, aldus Van Etten.

Niet schadelijk

Naast dat het vervelend kan zijn, is de floater zelf niet schadelijk voor het oog. Wel kan het op den duur hinderlijk worden als je te veel floaters krijgt. Want hoe ouder we worden, hoe meer het eiwit in ons oog geneigd is om aan elkaar te blijven kleven. Het kan dus zijn dat je op een gegeven moment meer van dit soort sliertjes krijgt en je je eraan gaat ergeren. Zeker boven de 60 kan dat lastig worden. Op deze leeftijd krijgen mensen namelijk geregeld last van glasvocht dat loskomt van het netvlies. Door deze ‘achterste glasvochtloslating’ kan in plaats van sliertjes, een grote ring ontstaan. Dit noemen we de ring van Weiss. “Mensen die hier last van hebben zien geen schaduwen van kleine sliertjes meer, maar een grote ring”, vertelt Van Etten. “Dat kan wel heel vervelend zijn.” Na verloop van tijd daalt deze klontering in je oog en zul je er geen last meer van hebben. Wel is er een kleine kans bij deze achterste glasvochtloslating dat het netvlies aan de randen mee scheurt. Dit kan leiden tot netvliesloslating. Het is in dit geval dan ook verstandig om wel even langs te gaan bij een optometrist of oogarts.

Risicovol

Het kan goed zijn dat je problemen niet zorgwekkend zijn, maar je toch veel last hebt van de floaters of de ring van Weiss. Als dat het geval is kun je de collageenklonten laten weg laseren of middels een operatie laten verwijderen. “Maar liever doe je dat niet”, zegt Van Etten. “Zo’n operatie is erg risicovol.” Het is dan ook goed om jezelf het volgende af te vragen: is het zien van de sliertjes of ring vervelender dan eventuele gevolgen die de operatie kan hebben? Zo nee, lekker laten. Met een mislukte operatie ben je verder van huis dan met een paar sliertjes.

Afleiding zoeken

Helaas is er geen andere manier om er vanaf te komen. Volgens Van Etten is het de kunst om jezelf af te leiden en niet je aandacht te focussen op deze vertroebelingen. “Zodra je er echt op gaat letten, krijg je er last van”, vertelt hij. “Maar zolang je kunt accepteren dat je die floaters nou eenmaal ziet, en er verder geen aandacht aan besteedt, valt er prima mee te leven.”

Bron: Libelle Beeld: iStock. 

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Algemeen

Nieuwe trieste foto van Bridget Maasland laat zien dat er tóch écht keihard iets mis is!

Gepubliceerd

op

Door

Dat het niet helemaal lekker is gegaan met de relatie van Bridget Maasland en André Hazes is inmiddels wel duidelijk. De geruchten over verschillende voorvallen lopen de spuigaten uit. Er gaan verhalen rond dat de blondine een klap verkocht zou hebben aan Monique Westenberg. André zou in een toilethokje gespot zijn met zijn ex op de vakantie waar hij met Bridget was. En nog veel meer. Maar wat ook niet zo lekker gaat is de lip van de blonde presentatrice. Voor ze naar Curacao vertrok was al duidelijk dat er iets aan de hand was met de onderlip van de presentatrice, te zien op de eerste onderstaande foto. Op een vakantiekiekje was ook duidelijk iets aan de hand met haar lippen, tweede foto.

Wat is er aan de hand met de lip van Bridget Maasland

Maar een derde foto laat zien dat er nog steeds iets is met haar onderlip. Of het nu gaat om een koortslip of iets anders is niet duidelijk. We hopen van niet voor André. En natuurlijk ook niet voor Monique, want anders heeft de hele gang er eentje te pakken!

View this post on Instagram

Let’s kick some ass today! 💋💋

A post shared by Bridget (@bridgetmaasland) on

Lees verder

Algemeen

’Marieke Elsinga bedreigd’

Gepubliceerd

op

Door

Marieke Elsinga is behoorlijk aangeslagen. De presentatrice vond donderdag een briefje onder haar ruitenwisser met een behoorlijk bizarre boodschap.

„Sommige mensen zijn echt helemaal gek, maar dan echt helemaal gek”, begint Marieke haar relaas op haar Instagram Stories. „Ik kom net in mijn straat bij mijn auto. Er zijn vrij smalle parkeerplekken in de straat. Vind ik onder mijn voorruit een briefje…”

„Sommige mensen zijn echt helemaal gek, maar dan echt helemaal gek”, begint Marieke haar relaas op haar Instagram Stories. „Ik kom net in mijn straat bij mijn auto. Er zijn vrij smalle parkeerplekken in de straat. Vind ik onder mijn voorruit een briefje…”

In eerste instantie vreesde Marieke nog dat er misschien iemand tegen haar auto was gereden. „Maar nee. Wat blijkt er op het briefje te staan: ’Vuile hufter, volgende keer goed parkeren anders sla ik je ruit in.’ Goh, lekker vrolijk type…”

Meteen kijkt ze of ze dan ook echt asociaal heeft geparkeerd. „Nou, laten we zeggen dat ik met een derde van mijn voorband over de witte rand sta. Mensen zijn gek geworden!”, besluit ze.

Bron: De Telegraaf Beeld: Youtube

Lees verder

Algemeen

Anouk keihard en kraakhelder over situatie met Lil’ Kleine

Gepubliceerd

op

Door

Op Instagram heeft Anouk vrijdagmiddag vragen van haar volgers beantwoord, nadat ze hen eerder had opgeroepen vragen te stellen. „Vraag maar raak, maar aub geen vragen die ik normaliter in interviews krijg”, schreef de zangeres naast een foto van zichzelf.

Fans vuren diverse vragen op haar af: wat haar favoriete eten is en of er nog een concert van haar komt dit jaar?

Ook brutale vragen worden door Anouk niet vermeden. Wanneer iemand aan haar vraagt: „Hoe is de situatie tussen jou en Kleine op dit moment? Is er vrede gemaakt of is er nog een sfeer waarin jullie beiden elkaar negeren? is Anouk zoals gewoonlijk goudeerlijk. Haar reactie? „Nee, negeer”, aldus Anouk.

Vorig jaar november werd bekend dat The voice of Holland-coaches Anouk en Lil’ Kleine tijdens de opnames van The Battles bonje met elkaar hebben gekregen. Het conflict zou zelfs zo erg zijn, dat ze niet meer met elkaar in één studio zouden willen zitten. Dat laatste bleek mee te vallen: tijdens de liveshows zitten beide coaches gewoon elke vrijdagavond in hun rode stoel.

Collega-coaches Ali B. en Waylon hebben in de tussentijd diverse uitlatingen gedaan over de ruzie tussen de twee en zelf liet Anouk eind december erover weten op Instagram Stories: „Mijn god, wat een sensatie. Dat ik word uitgemaakt voor kankerhoer en dat ik de vinkentering kan krijgen is allemaal niet zo schokkend en belangrijk. I’ve been called worse, zeg maar.” Daarbij gaf ze ook aan er wel klaar mee te zijn.

Bron: De Telegraaf Beeld: Youtube

Lees verder

Trending