Contacteer ons

Nieuws

Wie krijgt wanneer een coronaprik en met welk vaccin?

Gepubliceerd

op

In afwachting van het het besluit van het kabinet over de inzetbaarheid van het AstraZeneca loopt de spanning op. Het vaccin is een van de belangrijkste middelen voor ons land. Volgens demissionair coronaminister De Jonge blijft het uitgangspunt dat iedere volwassene die dat wil aan het begin van de zomer geprikt kan zijn. Hoe zit dat en wanneer ben ik aan de beurt? Een overzicht.
Volgens de meest recent gepubliceerde vaccinatieplanning van Rijksoverheid (23 maart) zijn er aan het einde van het tweede kwartaal in totaal 20,7 miljoen vaccindoses geleverd. Zo’n 5,5 miljoen daarvan zijn afkomstig van AstraZeneca. Pfizer/BioNTech is de hofleverancier met 10,4 miljoen. Moderna heeft dan 1,8 miljoen doses geleverd, terwijl Janssen, waarmee we in de loop van april beginnen, ons dan van drie miljoen vaccins heeft voorzien.
De Jonge rekende begin maart voor dat begin juli bijna twaalf miljoen Nederlanders minimaal een eerste prik hebben gekregen, waarmee alle volwassenen die dat willen aan de beurt zijn geweest. Daarbij baseerde hij zich op een vaccinatiebereidheid van 85 procent bij de veertien miljoen volwassen Nederlanders.

Onzekerheid leveringen
Dat doel lijkt inderdaad haalbaar als de leveringen bewaarheid worden, wat wel nog onzeker is. Zeker bij AstraZeneca zijn de voorspellingen vaak onbetrouwbaar gebleken. Met Janssen, waarvan maar één prik vereist is, kunnen al drie miljoen mensen gevaccineerd worden. De overige 17,7 miljoen doses (waarvan er inmiddels zo’n drie miljoen zijn toegediend) zouden dan voldoende moeten zijn voor ruim 8,8 miljoen Nederlanders, waarmee je op bijna twaalf miljoen uitkomt.
Omdat er altijd een tijdsperiode tussen de twee prikken zit (momenteel maximaal zes weken bij Pfizer en Moderna en twaalf weken bij AstraZeneca) is een deel daarvan voor de eerste prik bestemd. De Jonge verwacht dat zo’n acht miljoen mensen dan volledig gevaccineerd zijn en vier miljoen een eerste vaccinatie hebben gehad.
Mocht AstraZeneca na het EMA-besluit over de mogelijke bijwerkingen van ernstige trombose onder 60-minners helemaal niet meer aan die leeftijdsgroep worden toegediend, dan zou ons land kunnen kiezen om andere vaccins aan hen toe te wijzen en AstraZeneca enkel voor 60-plussers in te zetten. Als Nederland zou besluiten om het vaccin helemaal niet meer te gebruiken, lijkt het wel onmogelijk om voor de zomer iedereen die dat wil een eerste prik te geven, omdat je dan ongeveer 2,5 miljoen mensen minder kunt inenten.
Stel dat het doel gehaald wordt, wanneer komt iedereen dan aan de beurt? Laten we beginnen met de thuiswonende mensen die zelf naar de priklocatie kunnen komen, geen ernstige medische risicofactoren hebben en niet in de zorg werken. De aftrap van die groep vond plaats op 25 januari, toen de eerste 90-plussers werden gevaccineerd. In de maanden erna kwamen lagere leeftijdsgroepen aan bod en op dit moment ontvangen mensen tussen de 70 en 74 hun eerste prik.

Volgens het vaccinatieschema op Rijksoverheid komen 65- tot 69-jarigen vanaf eind april aan de beurt, mensen tussen de 50 en 59 jaar vanaf half mei, veertigers vanaf half juni en dertigers en jongeren van 18 tot 29 eind juni. Jongeren onder de 18 hebben vooralsnog geen uitzicht op een coronavaccin, omdat er volgens Nederlandse experts nog meer onderzoek naar gedaan moet worden.

Hoogrisicogroepen
De groep mobiele thuiswonenden tussen de 60 en 64 is een geval apart: een deel heeft al het vaccin van AstraZeneca ontvangen, omdat in februari, toen de toediening van start ging, nog niet zeker was of het vaccin effectief was onder ouderen. Met die leeftijdsgroep ging het nog net niet om de echte ouderen en kon evengoed ’de meeste gezondheidswinst’ worden geboekt. Vooral de huisartsen dienen dat vaccin aan hen toe, net als aan mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas. Het proces verloopt per provincie. De laatsten worden vanaf half april uitgenodigd.
Andere medische hoogrisicogroepen zijn ook aan de beurt. Zo ontvangen mensen met aandoeningen als ernstig nierfalen en een ernstige aangeboren immuundeficiëntie sinds eind maart een vaccin, net als mensen met een neurologische aandoening waardoor de ademhaling is aangetast. 60-minners die een minder ernstige medische risicofactor hebben, moeten echter minstens tot half mei wachten.
Om het nog ingewikkelder te maken: het vaccineren van ouderen die thuiswonen maar die niet in staat zijn om naar de priklocatie te komen, is pas begin april begonnen. Dat komt omdat huisartsen dat vaccin thuis moeten toedienen, wat logistiek een extra uitdaging vormt.

Verpleeghuizen
Bewoners van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling zijn wel al sinds januari aan de beurt. Toch zitten ook hier verschillen tussen, omdat mensen die daar wonen en onder toezicht staan van een huisarts in plaats van een instellingsarts, vaak langer moeten wachten. De ggz-cliënten ontvangen sinds februari de prik.
Ook zorgmedewerkers worden al langer gevaccineerd. De ziekenhuismedewerkers binnen de directe acute coronazorg ontvingen begin januari hun eerste prik. Van die groep komen inmiddels ook meer mensen aan bod. Ook is het inenten van medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen aan de gang, net als van huisartsen en hun zorgverlenende medewerkers, zorgmedewerkers klinische medische specialistische revalidatie, personeel binnen de gehandicaptenzorg, de ggz, WMO-ondersteuning en pgb-zorgverleners. Overige zorgmedewerkers moeten nog wachten en komen tegelijk aan de beurt met niet-zorgmedewerkers, afhankelijk van hun leeftijd en risicogroep.
Bron: De Telegraaf Beeld: Youtube

Lees verder

Nieuws

Wanneer je dus dacht dat het niet gekker kon: Willem Engel doet bizarre oproep!

Gepubliceerd

op

Door

Willem Engel is inmiddels wel een bekende Nederlander geworden met zijn gekke fratsen. In eerste instantie was hij hét tegengeluid tegen de maatregelen van de overheid om het coronavirus te temmen. Maar gaandeweg leek hij steeds extremere standpunten aan te nemen. Onlangs kwam hij in het nieuws omdat hij in een soort zelfbenoemde persconferentie zijn twijfels uitte over de recente overstromingen in Limburg, België en Duitsland. Hij had het vermoeden dat dit niet écht gebeurde en in scène gezet was door de overheid. De reden? Om ons af te leiden van alles omtrent het coronavirus en de maatregelen daaromheen. Maar we zijn alweer eventjes verder en het is dus tijd voor nieuwe gekkigheid. Op Twitter heeft hij gisteren (4 augustus 2021) namelijk een behoorlijk bizarre oproep gedaan op Twitter richting zijn aanhang. De Tweet is inmiddels honderden keren gedeeld en geliked.

Willem Engel doet bizarre oproep op Twitter

Hij zegt namelijk: “Nee tegen de prikbussen. Zorg ook dat je alle medewerkers fotografeert, voor later zullen we maar zeggen.“. Voor wat vraag je je dan af? Om ze later nog aan de schandpaal te hangen? Om ze op te zoeken? Een behoorlijk dreigement dus. Het gaat hierbij om de prikbussen die in het land rondrijden om de vaccinatiegraad te verhogen. Op meerdere plekken hebben zijn volgers hier dus ook gehoor aan gegeven. Woordvoerder van GGD Hollands Midden Christa van den Bos zegt het volgende: “Onze medewerkers werden van heel dichtbij benaderd door mensen met camera’s. Het was voor hen een heel bedreigende situatie.” Inmiddels heeft GGD Hollands Midden heeft aangifte gedaan tegen voorman Willem Engel van stichting Viruswaarheid.

Lees verder

Laatste Nieuws

Marc-Marie Huijbregts uitgescholden en aangevallen op de fiets in Amsterdam

Gepubliceerd

op

Door

Marc-Marie Huijbregts is vanochtend aangevallen toen hij door Amsterdam fietste. De cabaretier is ongedeerd, maar wel geschrokken en ‘heel erg in de war’.

Vrouw slaat hem in gezicht

,,Ik ben heel erg in de war. Ik ben net aangevallen op de Herengracht”, vertelt Marc-Marie in een video op Instagram. ,,Ze kwamen ineens mijn kant op, dus ik rinkelde met mijn bel, zo van ‘ik rijd hier’. Stapt die vrouw uit en slaat mij keihard midden in mijn gezicht.”

Volgens Marc-Marie was het een oude vrouw, die hij dan ook niet terug wilde slaan. Haar man stapte even later ook uit en zei ‘ik duw je in het water’. Marc-Marie schrok van de reactie en vroeg of ze dronken waren, waarop de man zei: ‘homo dit en homo dat’. ,,Ik ben super geschrokken. Ik heb wel aangifte gedaan, je kan niet zomaar mensen aanvallen!”

Getuige

Hij heeft spijt dat hij niet meteen zijn telefoon erbij pakte om het te filmen. Wel was er een getuige bij. ,,Er was een heel lief meisje die het allemaal heeft gezien, die zei ook: ‘Dat is toch niet normaal!’ Maar ik ben vergeten haar nummer te noteren. Dus als zij kijkt, dan graag melden als getuige.” Die oproep plaatst hij ook op Twitter.

Lees verder

Nieuws

Caroline van der Plas erkent blunder: ‘Maarten van Rossem had gelijk’

Gepubliceerd

op

Door

Er is een einde gekomen aan de discussie tussen Caroline van der Plas en Maarten van Rossem. Caroline geeft toe dat ze een enorme blunder heeft gemaakt. ,,Maarten had gewoon gelijk.”

Onzin verspreiden

Caroline vertelde woensdag in Humberto dat zij het flauw vond dat het moment waarop ze Maarten corrigeerde in De Slimste Mens uit de uitzending was gehaald. Na een vraag over D-day, zei Maarten dat het niet duidelijk is waar de D voor staat. Caroline was het daar niet mee eens en zei dat zij wél weet waar de letter voor staat. ,,Die D staat voor decision. Het is decision day.”

Volgens Maarten is dat niet waar, maar Caroline bleef voet bij stuk houden. Ze zei dan ook dat het fragment uit de uitzending was gehaald omdat het beschadigend zou zijn voor zijn imago. Woorden die Maarten niet kan waarderen, want donderdag haalde hij flink uit. ,,Ze heeft gewoon ongelijk. Waarom heeft die Caroline dat niet zelf even opgezocht, voor zij onzin ging verspreiden?”, zei hij tegen Shownieuws.

Caroline in bescherming genomen

Volgens de eindredactie van De Slimste Mens hebben ze juist Caroline in bescherming genomen door het fragment eruit te knippen. En nu weet Caroline het eindelijk zelf ook: ze had ongelijk. ,,Ik had het na de uitzending opgezocht en ik zag decision day. Maar ik las veel te snel ergens overheen en trok gelijk een conclusie”, geeft Caroline toe aan Shownieuws.

,,Ik vind het heel vervelend dat ik de indruk heb gewekt dat ik boos was of dat ze het expres hadden gedaan. Ik vind dan ook dat ik zo sportief moet zijn om het toe te geven: Maarten had gewoon gelijk.”

Lees verder

Trending