Contacteer ons

Nieuws

Familie overleden Jürgen Conings woest: ‘hij heeft geen zelfmoord gepleegd’

Gepubliceerd

op

De familie van Jürgen Conings kan maar moeilijk geloven dat de militair uit het leven is gestapt. ,,De burgemeester liegt, met uitgestreken gezicht.” En dat is niet het enige dat hen veel verdriet doet: ,,Die titel van ‘terrorist’ moet verdwijnen”, zeggen ze in gesprek met dagblad Het Laatste Nieuws.
De sfeer is bedrukt, wanneer gistermiddag tientallen mensen samenkomen bij de afgesloten toegangsweg naar het Dilserbos. Wanneer de burgemeester van de Belgische gemeente Maaseik, Johan Tollenaere, er voor de camera’s komt vertellen hoe hij een geur van een lichaam waarnam tijdens zijn mountainbike-tochtje, wordt het een tiental vrienden en familieleden van Conings te machtig.

Ze roepen dat de burgemeester liegt en vragen ‘hoe hij dat zelfs met uitgestreken gezicht kan’. Dat niet de honderden militairen met speurhonden, maar wel een jager en een burgemeester uiteindelijk het lichaam ontdekten, roept heel wat vragen op bij de familie. ,,Als hij al weken dood is, moet je die geur toch hebben opgevangen?” zeggen ze.

Onder de familieleden zijn Debbie, een nicht van Conings, en haar moeder, de zus van Conings’ vader, die liever niet met haar naam in de krant wil. Eergisteren hadden ze net nog een kleine steunmars gehouden voor de verdwenen militair, die zij onvoorwaardelijk blijven steunen. Jarenlang had Debbie weinig contact met haar neef, vertelt ze, maar dat contact was de laatste maanden voor zijn verdwijning juist weer wat intenser.

,,Begin dit jaar ben ik weer moeder geworden, en toen is Jürgen op bezoek geweest bij mij thuis in Dilsen. Hij bracht ook een cadeautje mee. Jürgen zou nooit een aanslag plegen. Wat wél vaststaat, is dat hij hulp nodig had. Al sprak hij daar niet over met mij en blijkbaar ook niet met zijn vriendin. Hij heeft in het buitenland te veel dingen gezien die hem psychisch parten speelden. Als ze hem hadden geholpen, had dit allemaal nooit hoeven gebeuren. De titel ‘terrorist’ die ze op hem plakken, moet verdwijnen. Hij heeft niemand iets misdaan.”

Vriendin opgepakt
De nicht vindt het ook ‘verschrikkelijk’ hoe de vriendin van Conings, Gwendy, de laatste dagen behandeld werd door rechercheurs, zegt ze nog. Conings’ vriendin werd vrijdag nog opgepakt voor verhoor — niet als getuige, maar als verdachte. De rechercheurs wilden weten of ze op de hoogte was van de plannen van haar partner, en of ze wist waar hij uithing.

Ze vroegen ook of ze contact had met haar vriend in de periode dat hij verdween. Ze bleef alles ontkennen. Zaterdag werd de vrouw voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt, die haar vrijliet. Haar advocaat benadrukte dat zij niets met de zaak te maken heeft. Dat zijn lichaam gisteren gevonden werd, vernam ze naar verluidt via de media.

Vuurwapen
Naar schatting is de militair een week tot vier weken geleden overleden. Het Belgisch Openbaar Ministerie meldt na onderzoek dat hij zich met een vuurwapen van het leven heeft beroofd. In de buurt van het lichaam lagen verschillende geladen vuurwapens, grote hoeveelheden munitie, een mes, een machete en een bijl, aldus de mededeling van het parket.

Het lichaam van Conings is door twee mountainbikers gevonden: de burgemeester van Maaseik, en een andere fietser. ,,Deze persoon is vervolgens verhoord door de politie, omdat hij na de plek te hebben gefilmd de beelden lijkt te hebben aangeboden aan een Duits mediabedrijf”, aldus de verklaring. Hiervoor is ‘een apart strafdossier geopend’.

Kaarsen en bloemen
Zondagavond, 20.00 uur. Een honderdtal familieleden, vrienden en aanhangers van de overleden militair verzamelen bij het stadhuis van Dilsen-Stokkem, om van daaruit naar het huis te lopen waar Conings en zijn vriendin woonden. ,,Een stille mars, ter nagedachtenis van Jürgen, tegen het corrupt systeem en tegen het falen van defensie”, zo zegt een man die de leiding neemt. Bloemen en kaarsen worden bij het huis van Conings neergelegd. Tientallen theelichtjes staan bij een vlag met de Vlaamse leeuw.

De vriendin van Conings volgt alles vanachter haar tuindeurtje. Ze krijgt veel steunbetuigingen van aanwezigen — sommigen kent ze, anderen niet. De mensen aanspreken lukt haar niet. ,,Daarvoor voelt ze zich te zwak”, aldus de familie. ,,Zij kan nu aan haar rouwverwerking beginnen. Ze zit er helemaal doorheen.”

Terwijl de camera’s draaien, vertellen vrienden hoe ze met onnoemelijk veel vragen zitten. ,,We willen de waarheid en niets anders dan de waarheid”, zegt een aanwezige, waarna de rest luid applaudisseert. Eén man roept plots met dreigende toon en gebalde vuist dat ‘bepaalde mensen maar het best in hun safehouse blijven zitten’.

Velen kijken op, de anderen zwijgen. Tot iemand in de groep ‘één voor allen, allen voor Jürgen’ schreeuwt en de rest mee scandeert. Na een klein uurtje, als de eerste regendruppels vallen, trekt de groep opnieuw richting stadhuis.

De vriendin van Conings komt nog één keer naar buiten. Ze bekijkt de vele kaarsen en knuffelt een laatste keer met een vriendin, waarna ze haar tuinpoortje sluit.

Denkt u aan zelfmoord of maakt u zich zorgen om iemand? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl<

Lees verder

Nieuws

Jan Rot deelt vreselijk nieuws: ‘Ik word niet meer beter’

Gepubliceerd

op

Door

Verschrikkelijk nieuws voor Jan Rot. De 63-jarige zanger is ziek en wordt niet meer beter. Dat laat hij zijn fans weten op Facebook.
Jan ging begin dit jaar nog onder het mes om een tumor uit zijn maag en darmen te laten verwijderen. “Ik mag hersteld zijn van de tumor-operatie… Een nieuwe scan windt er geen doekjes om: ik word niet meer beter. Uitzaaiingen alom”, schrijft hij in een emotioneel bericht.
“Hoeveel tijd ik nog heb wordt vanzelf duidelijk. Het is heel onwerkelijk”, gaat de zanger verder. “Ik ben fysiek snel moe, maar heb verder nog weinig last. Gisteren nog heerlijk gespeeld, al kregen sommige liedjes nieuwe lading.”‘Het is niet anders’
Jan is van plan om zo lang mogelijk te blijven doen waar hij van houdt. “Ik blijf optreden tot ik erbij neerval. Intussen met veel liefde, rust en een beetje galgenhumor de mokerslag voor mijn prachtgezin te leren aanvaarden. Net als de klap voor vrienden, familie, fans en volgers.En hoe ben je er zelf onder, Jan? Tja. ‘Het beste moet nog komen,’ zong ik in 2019. Dit zag ik niet voor me. Maar het is niet anders. Het gaat zoals het gaat.”

Lees verder

Nieuws

Slecht nieuws voor partij Sylvana Simons: “Manipulatief, dominant en toxisch gedrag!”

Gepubliceerd

op

Door

Het bestuur van de afdeling Den Haag van BIJ1 stapt op, zo laten de bestuursleden via Twitter weten. De lokale bestuursleden vinden dat er sprake is van “een giftige interne cultuur ” in de landelijke organisatie.
Er is geen steun vanuit het landelijk partijbestuur en het werkt de Haagse afdeling actief tegen, staat in een verklaring. Een en ander werd volgens het lokale bestuur “tot onze grote ontsteltenis” dit weekend duidelijk tijdens de algemene ledenvergadering van BIJ1.

Zaterdag hield BIJ1 een digitale ledenvergadering. Daarin kwam onder meer de schorsing van Quinsy Gario aan de orde.

Sommige leden, zoals de Haagse afdeling, leverden kritiek op de schorsing van Gario. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan “manipulatief, dominant en toxisch gedrag”, waardoor andere leden zich onveilig voelden. Het partijbestuur en partijleider Sylvana Simons, die als enige van BIJ1 in de Tweede Kamer zit, verdedigden het besluit hem uit de partij te zetten en maakten excuses naar degenen die last hebben gehad van zijn optreden.

Lees verder

Laatste Nieuws

André Hazes en Sarah verwachten een baby

Gepubliceerd

op

Door

André Hazes en Sarah verwachten een baby in de familie! De neef van de André Hazes, Djarno Hofland, verwacht met zijn vriendin Manon hun tweede baby.

Djarno onthult de zwangerschap met een wondermooie video waarin op het einde aan het licht komt dat Manon zwanger is. Op een lieve wijze geeft hun dochtertje een kusje op de zwangere buik van mama. Hofland schrijft: “Onze droom komt uit.”

Talrijke bekende en onbekende Nederlanders feliciteren het koppel. Zo ook Rossana Kluivert, Anouk Smulders en Danny Froger. Maar ook Monique Westenberg laat van zich horen. “Zo blij voor jullie. Achter de wolken schijnt de zon en deze gaat nu voor jullie schijnen”, reageert ze.

André is eveneens in de wolken. In zijn Instagram Stories laat hij weten: “Wat komt dit kindje in een warm en liefdevol gezin.”

Lees verder

Trending