In aanloop naar de coronapersconferentie aankomende dinsdag, lijken steeds meer stemmen in de samenleving op te gaan voor versoepelingen. Toch vragen experts zich hardop af of deze ruimte er wel is. De Telegraaf zet de belangrijkste corona-ontwikkelingen op een rijtje, die door de overheid worden meegewogen bij een besluit om de teugels te laten vieren of niet. Welke seinen staan op groen?
Versoepelingen hangen in de lucht, zo werd afgelopen week bekend. Zo zouden vanaf 21 april onder meer terrassen en winkels open kunnen. De omstreden avondklok staat ook – opnieuw – op de tocht. Dit weekend moeten er knopen worden doorgehakt door het demissionair kabinet.
„In het zicht van de haven gaan we geen domme dingen doen”, probeerde minister De Jonge in een interview met De Telegraaf de onrust onder zorgprofessionals over de mogelijke versoepelingen weg te nemen. „Maar we gaan niet voorzichtigheidshalve onnodig lang de boel op slot laten. Een deel van de mensen lijdt onder het virus. Maar misschien lijden nog wel meer mensen onder de maatregelen tegen het virus.”
Vaccineren is volgens viroloog Ab Osterhaus de uitweg uit deze crisis. „Zonder de prikken hadden we nu een hele andere discussie. Natuurlijk zijn er allerlei hobbels op de weg, maar hoe meer mensen ingeënt worden hoe lastiger het voor het virus wordt om zich te verspreiden.” Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid zijn er tot nu toe 3.135.909 prikken gezet. Dit cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken.
„Er is begonnen bij de oudere mensen en mensen met een slechtere gezondheid, om te voorkomen dat deze groepen in het ziekenhuis terechtkomen”, stelt Osterhaus. „Dat steeds meer Nederlanders inmiddels een vaccin krijgen is hoopgevend.”
Coronaminister Hugo de Jonge bezweert bovendien dat de gevolgen van het stoppen met AstraZeneca bij mensen onder de zestig jaar beperkt zullen zijn. Volgens de planning komen er namelijk heel veel meer vaccins aan. Dit kwartaal, dus tot eind juni, worden ruim 16,5 miljoen doses verwacht.
Besmettingen en immuniteit
Ook met de besmettingen leek het afgelopen week de goede kant op te gaan. Maar het RIVM maakte zaterdagmiddag bekend dat tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 7725 nieuwe coronagevallen zijn geregistreerd. Dat is boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6770 ligt. Na enkele dagen van daling begon vrijdag het weekgemiddelde weer op te lopen. Die stijging zet zich nu voort.
Het weekgemiddelde is nog wel altijd lager dan dat van zeven dagen eerder: dat lag op 7137.
Overigens heeft volgens bloedblank Sanquin inmiddels meer dan 21 procent van de donoren antistoffen in het bloed. Aangenomen wordt dat in ieder geval een groot gedeelte van de personen die corona heeft doorgemaakt niet meer ernstig ziek wordt en mogelijk zelfs helpt bij tegengaan van de verspreiding. Samen met gevaccineerden helpen deze mensen dus vermoedelijk ook mee aan de veelbesproken groepsimmuniteit. „Bij elkaar hebben we naar schatting zo’n zes miljoen mensen met bescherming” zei De Jonge vrijdag tegen De Telegraaf. „Dat is een schild tegen de verspreiding van het virus.”
Reproductiegetal onder één
Het reproductiegetal is weer onder de één gedoken. Dat is voor het eerst sinds eind februari en het is goed nieuws, want bij die stand kan de uitbraak langzaam doven. Het reproductiegetal staat nu op 0,96. Dat betekent dat een groep van 100 coronapatiënten gemiddeld 96 anderen besmetten, die het virus op hun beurt overdragen aan ongeveer 92 mensen. Op dinsdag was het cijfer 1,01.