Contacteer ons

Viraal

Spanning stijgt rond versoepelingen: zo staan we ervoor

Gepubliceerd

op

 In aanloop naar de coronapersconferentie aankomende dinsdag, lijken steeds meer stemmen in de samenleving op te gaan voor versoepelingen. Toch vragen experts zich hardop af of deze ruimte er wel is. De Telegraaf zet de belangrijkste corona-ontwikkelingen op een rijtje, die door de overheid worden meegewogen bij een besluit om de teugels te laten vieren of niet. Welke seinen staan op groen?

Versoepelingen hangen in de lucht, zo werd afgelopen week bekend. Zo zouden vanaf 21 april onder meer terrassen en winkels open kunnen. De omstreden avondklok staat ook – opnieuw – op de tocht. Dit weekend moeten er knopen worden doorgehakt door het demissionair kabinet.

„In het zicht van de haven gaan we geen domme dingen doen”, probeerde minister De Jonge in een interview met De Telegraaf de onrust onder zorgprofessionals over de mogelijke versoepelingen weg te nemen. „Maar we gaan niet voorzichtigheidshalve onnodig lang de boel op slot laten. Een deel van de mensen lijdt onder het virus. Maar misschien lijden nog wel meer mensen onder de maatregelen tegen het virus.”

Vaccineren is volgens viroloog Ab Osterhaus de uitweg uit deze crisis. „Zonder de prikken hadden we nu een hele andere discussie. Natuurlijk zijn er allerlei hobbels op de weg, maar hoe meer mensen ingeënt worden hoe lastiger het voor het virus wordt om zich te verspreiden.” Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid zijn er tot nu toe 3.135.909 prikken gezet. Dit cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken.

„Er is begonnen bij de oudere mensen en mensen met een slechtere gezondheid, om te voorkomen dat deze groepen in het ziekenhuis terechtkomen”, stelt Osterhaus. „Dat steeds meer Nederlanders inmiddels een vaccin krijgen is hoopgevend.”

Coronaminister Hugo de Jonge bezweert bovendien dat de gevolgen van het stoppen met AstraZeneca bij mensen onder de zestig jaar beperkt zullen zijn. Volgens de planning komen er namelijk heel veel meer vaccins aan. Dit kwartaal, dus tot eind juni, worden ruim 16,5 miljoen doses verwacht.

Besmettingen en immuniteit

Ook met de besmettingen leek het afgelopen week de goede kant op te gaan. Maar het RIVM maakte zaterdagmiddag bekend dat tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 7725 nieuwe coronagevallen zijn geregistreerd. Dat is boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6770 ligt. Na enkele dagen van daling begon vrijdag het weekgemiddelde weer op te lopen. Die stijging zet zich nu voort.

Het weekgemiddelde is nog wel altijd lager dan dat van zeven dagen eerder: dat lag op 7137.

Overigens heeft volgens bloedblank Sanquin inmiddels meer dan 21 procent van de donoren antistoffen in het bloed. Aangenomen wordt dat in ieder geval een groot gedeelte van de personen die corona heeft doorgemaakt niet meer ernstig ziek wordt en mogelijk zelfs helpt bij tegengaan van de verspreiding. Samen met gevaccineerden helpen deze mensen dus vermoedelijk ook mee aan de veelbesproken groepsimmuniteit. „Bij elkaar hebben we naar schatting zo’n zes miljoen mensen met bescherming” zei De Jonge vrijdag tegen De Telegraaf. „Dat is een schild tegen de verspreiding van het virus.”

Reproductiegetal onder één

Het reproductiegetal is weer onder de één gedoken. Dat is voor het eerst sinds eind februari en het is goed nieuws, want bij die stand kan de uitbraak langzaam doven. Het reproductiegetal staat nu op 0,96. Dat betekent dat een groep van 100 coronapatiënten gemiddeld 96 anderen besmetten, die het virus op hun beurt overdragen aan ongeveer 92 mensen. Op dinsdag was het cijfer 1,01.

 

Lees verder

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending