Contacteer ons

Nieuws

Besmet raken door een winkelwagentje of de liftknop, kan dat?

Gepubliceerd

op

De muis van een collega gebruiken of een winkelkar aannemen in de supermarkt? Daar gaat een ritueel met heel veel ontsmettingsalcohol aan vooraf. Schoonmakers kregen trainingen om deurklinken, handgrepen, toetsenborden en bureaubladen minutieus te reinigen. En in een lift kun je maar beter met je blote hand van het knopje afblijven. Maar is dat allemaal wel nodig?

Volgens onder anderen Emanuel Goldman, hoogleraar microbiologie aan de Rutgers University in New Jersey, is het allemaal moeite voor niets. En ook de Amerikaanse wetenschapster Linsey Marr vraagt in een opiniestuk om wat minder te ontsmetten. Het gerenommeerde wetenschappelijke magazine Nature zelf kon met veel moeite twee studies vinden waarin een coronabesmetting mógelijk via oppervlaktes is gegaan.

Liftknopje
In het eerste geval werd die veroorzaakt door een zieke Chinese man die zijn neus snoot in zijn hand en vrijwel direct daarna een liftknopje induwde. De buurman die vlak na hem kwam drukte op dezelfde knop en floste vlak daarna zijn tanden. In het tweede geval ging het om een groep van acht Chinezen die door rioolwater waren gewandeld en zo de ziekte hadden binnengebracht in hun appartementsgebouw.
Goldman keek ook naar de studies rond het cruiseschip Diamond Princess, waar 712 mensen het virus opliepen. „Bijna overal werd er corona-RNA gevonden, maar dat is niet besmettelijk. Het ging eerder over de lijkjes van het virus en geen levend virus”, zegt de microbioloog. „De testen uit labo’s wezen wel uit dat het virus lang kan blijven leven, maar een laboratoriumomgeving is niet te vergelijken met de realiteit.” Nature concludeert dat het schoonmaken van oppervlaktes maar weinig bijdraagt tot het indammen van de epidemie.
De Belgische viroloog Steven Van Gucht en infectioloog Steven Callens (UZ Gent) zijn het eens met Nature en zeggen dat vooral onze verbeterde handhygiëne aan de oorzaak ligt. „Overal zijn er nu mogelijkheden om je handen te ontsmetten of te wassen. Zo laten we geen virusdeeltjes meer achter op oppervlakten”, zegt professor Van Gucht. „Een oppervlakte dat vaak wordt aangeraakt houdt waarschijnlijk meer risico in dan een bankje waar niet veel volk passeert. De hoofdregel blijft gewoon een goede handhygiëne. Niet enkel voor corona, maar ook voor andere ziektes”, zegt dr. Callens.

Niet uitsluiten
Beiden willen overdracht via oppervlakten echter niet uitsluiten. „Ik zal mijn karretje blijven ontsmetten”, Van Gucht. „Je kunt niet iets uitsluiten omdat het niet in de vakliteratuur beschreven staat. Theoretisch kan het volgens mij wel: een coronapatiënt die op een winkelkarretje niest, iemand anders die het karretje neemt en vlak erna aan zijn gezicht of in zijn ogen wrijft. Als je dus geen ontsmet winkelkarretje vasthoudt, kun je beter van je gezicht afblijven tot je je handen weer kunt wassen.”

Bron: De Telegraaf Beeld: Youtube

Lees verder

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending