Contacteer ons

Nieuws

Brrr: déze beestjes zitten in je eten zonder dat je het door hebt

Gepubliceerd

op

Van een verdwaalde tor in een zak sla kijken we over ’t algemeen niet zo gek op, hoe vies ’t ook is. De natuur is nu eenmaal de natuur. Maar wat als we je nu eens zouden vertellen dat je veel meer insecten binnenkrijgt dan je met het blote oog kunt zien?

En dat er zelfs motten in je chocoladereep kunnen zitten? Niet zo’n fris idee. Helaas ontkom je er niet aan…

Stukjes vermalen tor

Volgens plaagdierexpert Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen krijgen we allemaal stukjes insect binnen. Gewoon al door te eten. “Als je een zak met kant-en-klare sla koopt, dan bestaat er een kans dat daar fragmenten van insecten tussen zitten. Er zitten nu eenmaal torretjes en dergelijke op je krop sla, dus als je dat machinaal verwerkt dan belandt dat vanzelf in je zakje.” Niet echt smakelijk natuurlijk, maar volgens Meerburg kleven er geen gezondheidsrisico’s aan. “Er zitten gewoon wat extra proteïnen in je eten. Helemaal gratis en voor niks”, grapt hij.

Larven in je chocoladereep

Dat er beestjes in je groente zitten, is ook eigenlijk niet zo verrassend. Maar wist je dat zelfs je geliefde chocoladereep er niet aan ontkomt? “Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in”, zo legt Meerburg uit. “We hebben laatst nog advies gegeven aan een grote candybarproducent over het voorkomen van de mot. Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larven van de cacaomot in.” Dat er af en toe verdwaalde stukjes larve in je chocoladereep zitten, is volgens hem dan ook onoverkomelijk. “Dat zou kunnen ja. Maar wat je wel echt wilt voorkomen, is dat een levende larve zich in de chocoladereep ontwikkelt tot een mot. Als je hem maar lang genoeg laat liggen, gebeurt dat vanzelf”, aldus Meerburg.

Broodkever

En daar blijft het helaas niet bij. Zo heb je ook nog zoiets als de Indische meelmot, een insect dat graag eitjes legt in je voorraad bonen, brood, meel, granen en koffie. De 500 (!) larven die daar uit komen, eten zich maar al te graag een weg door alle andere lekkere producten in je voorraadkast. En dan heb je ook nog de broodkever, één van de meest voorkomende plaagdieren in Nederland. Deze kever is dol op zakken pasta. “Het verbaast me dat het zo lastig blijkt voor fabrikanten om de broodkever uit de fabriek te houden”, zegt Meerburg.

Niet te voorkomen

Hoe je het dus ook went of keert: die beestjes zijn er toch wel. “Het zijn gewoon eiwitten hè. Hoe flauw dat ook klinkt, het gebeurt gewoon dat er insecten in ons voedsel zitten. Zij maken deel uit van ons ecosysteem. Of wij van dat van hen, het ligt eraan hoe je het bekijkt”, aldus Meerburg.

Bron | Quest, Margriet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending