Contacteer ons

Nieuws

Deze signalen kunnen wijzen op een ijzertekort

Gepubliceerd

op

Ben je de laatste tijd vaak moe en heb je een lusteloos gevoel? Dat kan duiden op een ijzertekort.

Als je een tekort hebt aan ijzer in je lichaam, kan dat uiteindelijk leiden tot bloedarmoede. Daarnaast is ijzer nodig om hemoglobine te produceren, een proteïne dat rode bloedcellen helpt om zuurstof door ons lichaam te vervoeren. Het is dus noodzakelijk om er genoeg van binnen te krijgen. Zeker als vrouw, omdat wij een groter risico lopen op een ijzertekort dan mannen. Aan welke symptomen je – naast ernstige en langdurige vermoeidheid – een ijzertekort kunt herkennen? Margriet.nl neemt ze met je door.

1. Haaruitval

Als je een tekort hebt aan ijzer – zeker wanneer je bijna kunt spreken van bloedarmoede – kan het zijn dat je haren uitvallen. Dit komt doordat je lichaam ervoor kiest de kostbare zuurstof die wordt rondgepompt naar de vitale organen te sturen.

2. Je huid en tong veranderen

We hebben het al eens eerder uitgelegd: de structuur van onze tong zegt veel over onze gezondheid. Is je tong bijvoorbeeld opgezwollen en voelt-ie ‘glad’ aan? Dat kan wijzen op een ijzertekort. Ook kun je aan je huid merken dat je lichaam niet genoeg ijzer binnenkrijgt. Doordat hemoglobine een rode kleur aan het bloed toevoegt, kun je bleker worden als je bloedarmoede hebt. Maar raak niet meteen in paniek als je nu even wat witter bent; dat kan ook komen doordat je al een tijdje niet meer in de zon bent geweest.

3. Zin in willekeurige snacks

Heb je ineens opvallend vaak zin om een hele bak ijs leeg te eten? Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je zwanger bent. Het kan ook een symptoom zijn van een ijzertekort.

4. Rusteloze benen

Om maar met de deur in huis te vallen: volgens medische wetenschappers van de Amerikaanse John Hopkins universiteit zou zo’n 15 procent van de mensen die last hebben van het restless leg syndrome (rusteloze benen), kampen met een ijzertekort. Er kan bij tintelende benen sprake zijn van meerdere oorzaken. Maar een tekort aan ijzer is volgens hun onderzoek de meest voorkomende.

5. Vaak ziek

Rode bloedcellen pompen, zoals gezegd, zuurstof door ons hele lichaam. Hierbij is vooral belangrijk dat er ook genoeg zuurstof bij de milt terechtkomt. Want de milt is een van de belangrijkste plekken als het gaat om het bestrijden van infecties. Heb je een ijzertekort en krijgt dit orgaan te weinig zuurstof, dan ben je een gemakkelijkere prooi voor bacteriën en kun je vaker ziek worden.

Bron | hln.be, Margriet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Zien: Volgers woedend door ‘walgelijke video’ van Nicol Kremers op het aanrecht!

Gepubliceerd

op

Door

Nicol Kremers is natuurlijk alweer bijna een jaar op zichzelf aangewezen na de relatiebreuk met Peter Gillis. Petertje heeft inmiddels een nieuwe vriendin en heeft Nicol destijds met lege handen op straat gezet. De problemen voor beide stapelen zich de laatste tijd op. Waar Peter problemen heeft met verschillende gemeentes die zijn parken willen sluiten, moet Nicol voor de rechter verschijnen vanwege het weigeren van een bloedonderzoek. Nicol zou namelijk een eenzijdig auto-ongeluk hebben veroorzaakt waarbij ze niet helemaal nuchter leek te zijn. Toch moet er brood op de plank komen, en daar lijkt Nicolleke wel in te slagen. De gevallen reality-ster harkt tonnen naar binnen met de verkoop van vunzige foto’s en video’s op OnlyFans, maar daar blijft het niet bij.

Nicol Kremers op het aanrecht

De moeder van vier kinderen heeft daarnaast ook nog een eigen webshop. Daar kun je geen kleding kopen of gezellige huis- en tuinartikelen, maar speeltjes voor in de slaapkamer. Nu is het natuurlijk de vraag hoe je die speeltjes moet promoten, daar heeft Nicolleke een oplossing voor gevonden. Wanneer de bammetjes voor de kinderen gesmeerd zijn in de keuken en de kids naar school zijn klimt Nicolleke op het aanrecht. In de video’s hieronder is Nicol op het aanrecht twee van haar favoriete speeltjes aan het tentoonstellen. Volgers walgen er echter van: “En morgen weer lekker de bammetjes op het aanrecht smeren!” en “Wat zullen je kinderen trots op je zijn….. schaamrood op de kaken!” valt er onder andere te lezen. Video’s hier:

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Yordi (Djordie) leent Audi en rijdt voor 10.000 euro aan schade

Gepubliceerd

op

Door

De man die ooit bijna landelijke bekendheid kreeg dankzij zijn rolletje bij Bram Krikke in het YouTube-programma Bram in de Buurt gaat de laatste tijd hard. We hebben het natuurlijk over Yordi, en dus geen Djordie uit Breda. Deze rooie rakker deed laatst zelfs nog mee aan het SBS6 programma Lang Leve de Liefde.

Het is te hopen dat deze 27-jarige knul zijn verzekeringen ook een beetje op orde heeft want rijden in een geleende Audi ging niet helemaal volgens plan… Volgens Yordi schoot dat ding zo weg en nu is er voor zo’n tienduizend euro schade…

Lees verder

Laatste Nieuws

Frans Bauer kapot van verdriet: ‘Ik ben zwaar misbruikt’

Gepubliceerd

op

Door

Met flink wat succes, want de 49-jarige zanger is inmiddels al 20 kilo afgevallen.

Dieetpillen

Frans Bauer is geheel door zijn eigen doen en laten afgevallen. Dat laat de zanger keer op keer weten. Toch zijn er nu oplichters die misbruik maken van zijn harde werk. Zij suggereren namelijk met nepadvertenties dat hij dankzij dieetpillen zoveel is afgevallen. Frans laat aan ‘De Telegraaf’ weten dat dit absoluut niet waar is en dat hij juridische stappen wil ondernemen.

Juridische stappen

‘Het is te gek voor woorden,’ vertelt Frans. Volgens de zanger worden een foto en interview die hij heeft gegeven misbruikt in de advertentie waarin afslankpillen worden aangeprezen. Frans Bauer en zijn manager zijn dan ook aan het uitzoeken wat hier juridisch tegen gedaan kan worden. ‘Je kunt niet mijn foto gebruiken en melden dat ik door die pillen ben afgevallen’, vervolgt de zanger. ‘Ik leen mij ook niet voor dit soort advertenties. Ik heb wel reclamespotjes op televisie gedaan, maar dan sta ik achter het product.’

Zelf gedaan

Frans Bauer wil vooral benadrukken dat hij op eigen houtje is afgevallen. Zonder hulp van dieetpillen dus. ‘Er is ruim twintig kilo af en ik ga door tot ik 82 weeg, mijn oude gewicht. Ik verwacht dat dit half oktober gaat lukken. Door te trainen en vooral beter te letten op wat ik eet, vliegen de kilo’s eraf.’

Mariska

Hij vervolgt: ‘Op een gegeven moment begon ik te “emo-eten”. Dat was in de tijd dat Mariska een hersenbloeding kreeg. Als ik wat lekkers zag, ging het in Bauer zijn mondje. Door het afvallen voel ik mij weer een stuk prettiger. En dat dus zónder pillen.’

Lees verder

Trending