Contacteer ons

Nieuws

Deze signalen kunnen wijzen op een ijzertekort

Gepubliceerd

op

Ben je de laatste tijd vaak moe en heb je een lusteloos gevoel? Dat kan duiden op een ijzertekort.

Als je een tekort hebt aan ijzer in je lichaam, kan dat uiteindelijk leiden tot bloedarmoede. Daarnaast is ijzer nodig om hemoglobine te produceren, een proteïne dat rode bloedcellen helpt om zuurstof door ons lichaam te vervoeren. Het is dus noodzakelijk om er genoeg van binnen te krijgen. Zeker als vrouw, omdat wij een groter risico lopen op een ijzertekort dan mannen. Aan welke symptomen je – naast ernstige en langdurige vermoeidheid – een ijzertekort kunt herkennen? Margriet.nl neemt ze met je door.

1. Haaruitval

Als je een tekort hebt aan ijzer – zeker wanneer je bijna kunt spreken van bloedarmoede – kan het zijn dat je haren uitvallen. Dit komt doordat je lichaam ervoor kiest de kostbare zuurstof die wordt rondgepompt naar de vitale organen te sturen.

2. Je huid en tong veranderen

We hebben het al eens eerder uitgelegd: de structuur van onze tong zegt veel over onze gezondheid. Is je tong bijvoorbeeld opgezwollen en voelt-ie ‘glad’ aan? Dat kan wijzen op een ijzertekort. Ook kun je aan je huid merken dat je lichaam niet genoeg ijzer binnenkrijgt. Doordat hemoglobine een rode kleur aan het bloed toevoegt, kun je bleker worden als je bloedarmoede hebt. Maar raak niet meteen in paniek als je nu even wat witter bent; dat kan ook komen doordat je al een tijdje niet meer in de zon bent geweest.

3. Zin in willekeurige snacks

Heb je ineens opvallend vaak zin om een hele bak ijs leeg te eten? Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je zwanger bent. Het kan ook een symptoom zijn van een ijzertekort.

4. Rusteloze benen

Om maar met de deur in huis te vallen: volgens medische wetenschappers van de Amerikaanse John Hopkins universiteit zou zo’n 15 procent van de mensen die last hebben van het restless leg syndrome (rusteloze benen), kampen met een ijzertekort. Er kan bij tintelende benen sprake zijn van meerdere oorzaken. Maar een tekort aan ijzer is volgens hun onderzoek de meest voorkomende.

5. Vaak ziek

Rode bloedcellen pompen, zoals gezegd, zuurstof door ons hele lichaam. Hierbij is vooral belangrijk dat er ook genoeg zuurstof bij de milt terechtkomt. Want de milt is een van de belangrijkste plekken als het gaat om het bestrijden van infecties. Heb je een ijzertekort en krijgt dit orgaan te weinig zuurstof, dan ben je een gemakkelijkere prooi voor bacteriën en kun je vaker ziek worden.

Bron | hln.be, Margriet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending