Contacteer ons

Nieuws

Dit betekent het als je kat z’n kattenbakvulling opeet

Gepubliceerd

op

Als je kat z’n behoefte doet in een kattenbak, staat kattengrit vast regelmatig op je boodschappenlijstje. Maar het kan gebeuren dat je kat uit de kattenbak eet. Heb je je kat dit wel eens zien doen? 

Dan moet je direct naar de dierenarts.

Plassen en poepen in woestijnzand 
Kattenbakvulling vindt zijn oorsprong bij de voorouders van onze huistijgers. “Katten stammen uit een soort woestijnachtige omgeving”, legt dierenmedicijnenspecialist Jessica Romine uit aan Huffington Post. “Als katten hun behoefte deden in het wild, deden ze dit op een losse, droge bodem met een zand-achtige structuur. Iets wat ze konden harken en hun uitwerpselen mee konden verbergen, want het zijn erg hygiënische dieren.”

Klontvormende en niet-klontvormende kattenbakvulling 
Nu wil je natuurlijk geen zandbak in huis en dus slaat anno 2019 menig huishouden met een kat kattenbakvulling in. Je hebt hier heel veel soorten van op de markt. Het meest bekende verschil, is die tussen het klontvormend en niet-klontvormend kattengrit. Waar klontvormend kattengrit is gemaakt van bentoniet, een natuurlijke natrium-kleisoort, kan niet-klontvormend kattengrind uit allerlei kleisoorten bestaan. Het voordeel van de klontvormende variant, is dat het de kattenbak schoonmaken een stuk makkelijker maakt.

Kattengrit eten
Goed, met dat beetje achtergrondinformatie: je ziet je kat opeens van z’n kattenbakvulling eten. Moet je je dan zorgen maken? Ja, waarschuwt Romine, en ze adviseert om in zo’n geval direct contact op te nemen met de dierenarts. Het arme beestje kan er namelijk constipatie door krijgen. Kattenbakvulling eten kan ook een teken zijn dat je kat bloedarmoede heeft en naar ijzer smacht. Maar likt ‘ie af en toe een korreltje mee bij het schoonmaken van z’n pootjes? Dan is er nog niet zoveel aan de hand.

Ademhalingsproblemen
Als je kat kampt met astma of gevoelig is voor stof, kan ‘ie ook slecht reageren op kattengrit. Dit verergert de ademhalingsproblemen namelijk alleen maar meer. In zo’n geval kun je het best gaan voor kattengrit met weinig stof of een open kattenbak, zodat het stof kan ontsnappen.

Alternatieve kattenbakvulling 
Maak je je zorgen over de kattenbakvulling die je nu gebruikt? Gelukkig zijn er veel veilige en milieuvriendelijke alternatieven. Zo zijn er bio-grind en siliconen korrels, en kunnen maïskorrels ook als kattengrit dienen. Net als stukjes walnoot, bamboe, dennenhout, zand en oude kranten. Je zult even moeten proberen om erachter te komen welke optie jij en je kat het fijnst vinden.

Bron: Huffington Post, Medpets, Libelle Beeld: iStock, Giphy

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending