Contacteer ons

Nieuws

Dit is de voornaamste oorzaak van hartfalen op jonge leeftijd

Gepubliceerd

op

Als je met hartfalen te maken krijgt op jonge leeftijd, wordt de oorzaak meestal gezocht in genetische aanleg. Onterecht, stellen Portugese onderzoekers nu.

Leefstijlfactoren als roken, overgewicht en te weinig beweging zijn óók op jonge leeftijd al de grootste oorzaken, blijkt uit een nieuwe studie.

Genetische afwijkingen niet de grootste boosdoeners

Wanneer een patiënt op jonge leeftijd bij een arts komt met symptomen die wijzen op hartklachten, wordt vaak als eerste gevraagd of hartaandoeningen voorkomen in de familie. Maar uit recent onderzoek blijkt dat niet genetische afwijkingen, maar risicofactoren in de levensstijl de grootste veroorzakers zijn van hartfalen op jonge leeftijd.

Familie krijgt onterecht de schuld

“In onze praktijk horen we vaak jonge patiënten met premature hartaandoeningen de schuld geven aan familiegeschiedenis”, zegt onderzoeksauteur dr. Joao A. Sousa van het Funchal Hospital, Portugal. “Maar als we naar de gegevens in onze studie kijken, waren deze jonge patiënten vaak rokers, fysiek inactief of hadden ze een hoog cholesterol gehalte en een hoge bloeddruk.”

Groot onderzoek

Voor het onderzoek werden de gegevens van 1075 hartpatiënten onder de 50, met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar, bekeken. 87 procent van hen was man. Van al deze patiënten werden de risicofactoren vergeleken met een vergelijkbare controlegroep zonder genetische aanleg, waarvan 86 procent mannelijk was en een leeftijdsgemiddelde van 44 jaar had. De risicofactoren die de onderzoekers onderscheidden waren onder andere roken, hoge bloeddruk, te weinig beweging, diabetes en een hoog cholesterol.

Extra belangrijk

Bij beide groepen nam de kans op het ontwikkelen van CAD (een hartaandoening) exponentieel toe met elke extra risicofactor. Bij 3 risicofactoren was de kans op het ontstaan van een hartaandoening met 24 procent vergroot. “Genetica levert een belangrijke bijdrage aan premature hartziekten, maar mag niet worden gebruikt als excuus om te zeggen dat het onvermijdelijk is”, zegt onderzoeksauteur Sousa. “Juist deze groep moet een gezonde levensstijl aannemen, omdat hun slechte gedrag mogelijk een grotere bijdrage levert aan hartaandoeningen dan hun genetica. Dat betekent stoppen met roken, regelmatig sporten, gezond eten en de bloeddruk en het cholesterolgehalte controleren.”

Bron| Science Daily, Margriet Beeld| iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Zien: Volgers woedend door ‘walgelijke video’ van Nicol Kremers op het aanrecht!

Gepubliceerd

op

Door

Nicol Kremers is natuurlijk alweer bijna een jaar op zichzelf aangewezen na de relatiebreuk met Peter Gillis. Petertje heeft inmiddels een nieuwe vriendin en heeft Nicol destijds met lege handen op straat gezet. De problemen voor beide stapelen zich de laatste tijd op. Waar Peter problemen heeft met verschillende gemeentes die zijn parken willen sluiten, moet Nicol voor de rechter verschijnen vanwege het weigeren van een bloedonderzoek. Nicol zou namelijk een eenzijdig auto-ongeluk hebben veroorzaakt waarbij ze niet helemaal nuchter leek te zijn. Toch moet er brood op de plank komen, en daar lijkt Nicolleke wel in te slagen. De gevallen reality-ster harkt tonnen naar binnen met de verkoop van vunzige foto’s en video’s op OnlyFans, maar daar blijft het niet bij.

Nicol Kremers op het aanrecht

De moeder van vier kinderen heeft daarnaast ook nog een eigen webshop. Daar kun je geen kleding kopen of gezellige huis- en tuinartikelen, maar speeltjes voor in de slaapkamer. Nu is het natuurlijk de vraag hoe je die speeltjes moet promoten, daar heeft Nicolleke een oplossing voor gevonden. Wanneer de bammetjes voor de kinderen gesmeerd zijn in de keuken en de kids naar school zijn klimt Nicolleke op het aanrecht. In de video’s hieronder is Nicol op het aanrecht twee van haar favoriete speeltjes aan het tentoonstellen. Volgers walgen er echter van: “En morgen weer lekker de bammetjes op het aanrecht smeren!” en “Wat zullen je kinderen trots op je zijn….. schaamrood op de kaken!” valt er onder andere te lezen. Video’s hier:

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Yordi (Djordie) leent Audi en rijdt voor 10.000 euro aan schade

Gepubliceerd

op

Door

De man die ooit bijna landelijke bekendheid kreeg dankzij zijn rolletje bij Bram Krikke in het YouTube-programma Bram in de Buurt gaat de laatste tijd hard. We hebben het natuurlijk over Yordi, en dus geen Djordie uit Breda. Deze rooie rakker deed laatst zelfs nog mee aan het SBS6 programma Lang Leve de Liefde.

Het is te hopen dat deze 27-jarige knul zijn verzekeringen ook een beetje op orde heeft want rijden in een geleende Audi ging niet helemaal volgens plan… Volgens Yordi schoot dat ding zo weg en nu is er voor zo’n tienduizend euro schade…

Lees verder

Laatste Nieuws

Frans Bauer kapot van verdriet: ‘Ik ben zwaar misbruikt’

Gepubliceerd

op

Door

Met flink wat succes, want de 49-jarige zanger is inmiddels al 20 kilo afgevallen.

Dieetpillen

Frans Bauer is geheel door zijn eigen doen en laten afgevallen. Dat laat de zanger keer op keer weten. Toch zijn er nu oplichters die misbruik maken van zijn harde werk. Zij suggereren namelijk met nepadvertenties dat hij dankzij dieetpillen zoveel is afgevallen. Frans laat aan ‘De Telegraaf’ weten dat dit absoluut niet waar is en dat hij juridische stappen wil ondernemen.

Juridische stappen

‘Het is te gek voor woorden,’ vertelt Frans. Volgens de zanger worden een foto en interview die hij heeft gegeven misbruikt in de advertentie waarin afslankpillen worden aangeprezen. Frans Bauer en zijn manager zijn dan ook aan het uitzoeken wat hier juridisch tegen gedaan kan worden. ‘Je kunt niet mijn foto gebruiken en melden dat ik door die pillen ben afgevallen’, vervolgt de zanger. ‘Ik leen mij ook niet voor dit soort advertenties. Ik heb wel reclamespotjes op televisie gedaan, maar dan sta ik achter het product.’

Zelf gedaan

Frans Bauer wil vooral benadrukken dat hij op eigen houtje is afgevallen. Zonder hulp van dieetpillen dus. ‘Er is ruim twintig kilo af en ik ga door tot ik 82 weeg, mijn oude gewicht. Ik verwacht dat dit half oktober gaat lukken. Door te trainen en vooral beter te letten op wat ik eet, vliegen de kilo’s eraf.’

Mariska

Hij vervolgt: ‘Op een gegeven moment begon ik te “emo-eten”. Dat was in de tijd dat Mariska een hersenbloeding kreeg. Als ik wat lekkers zag, ging het in Bauer zijn mondje. Door het afvallen voel ik mij weer een stuk prettiger. En dat dus zónder pillen.’

Lees verder

Trending