Contacteer ons

Nieuws

Dit is de voornaamste oorzaak van hartfalen op jonge leeftijd

Gepubliceerd

op

Als je met hartfalen te maken krijgt op jonge leeftijd, wordt de oorzaak meestal gezocht in genetische aanleg. Onterecht, stellen Portugese onderzoekers nu.

Leefstijlfactoren als roken, overgewicht en te weinig beweging zijn óók op jonge leeftijd al de grootste oorzaken, blijkt uit een nieuwe studie.

Genetische afwijkingen niet de grootste boosdoeners

Wanneer een patiënt op jonge leeftijd bij een arts komt met symptomen die wijzen op hartklachten, wordt vaak als eerste gevraagd of hartaandoeningen voorkomen in de familie. Maar uit recent onderzoek blijkt dat niet genetische afwijkingen, maar risicofactoren in de levensstijl de grootste veroorzakers zijn van hartfalen op jonge leeftijd.

Familie krijgt onterecht de schuld

“In onze praktijk horen we vaak jonge patiënten met premature hartaandoeningen de schuld geven aan familiegeschiedenis”, zegt onderzoeksauteur dr. Joao A. Sousa van het Funchal Hospital, Portugal. “Maar als we naar de gegevens in onze studie kijken, waren deze jonge patiënten vaak rokers, fysiek inactief of hadden ze een hoog cholesterol gehalte en een hoge bloeddruk.”

Groot onderzoek

Voor het onderzoek werden de gegevens van 1075 hartpatiënten onder de 50, met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar, bekeken. 87 procent van hen was man. Van al deze patiënten werden de risicofactoren vergeleken met een vergelijkbare controlegroep zonder genetische aanleg, waarvan 86 procent mannelijk was en een leeftijdsgemiddelde van 44 jaar had. De risicofactoren die de onderzoekers onderscheidden waren onder andere roken, hoge bloeddruk, te weinig beweging, diabetes en een hoog cholesterol.

Extra belangrijk

Bij beide groepen nam de kans op het ontwikkelen van CAD (een hartaandoening) exponentieel toe met elke extra risicofactor. Bij 3 risicofactoren was de kans op het ontstaan van een hartaandoening met 24 procent vergroot. “Genetica levert een belangrijke bijdrage aan premature hartziekten, maar mag niet worden gebruikt als excuus om te zeggen dat het onvermijdelijk is”, zegt onderzoeksauteur Sousa. “Juist deze groep moet een gezonde levensstijl aannemen, omdat hun slechte gedrag mogelijk een grotere bijdrage levert aan hartaandoeningen dan hun genetica. Dat betekent stoppen met roken, regelmatig sporten, gezond eten en de bloeddruk en het cholesterolgehalte controleren.”

Bron| Science Daily, Margriet Beeld| iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Zó ziet de Nederlandse vrouw van Ali B eruit!

Gepubliceerd

op

Door

Rapper Ali B houdt zijn privé-leven behoorlijk buiten de schijnwerpers.

Het jurylid van TVOH is al jaren gelukkig getrouwd en heeft drie kinderen. Maar wie is zijn vrouw nu eigenlijk? En hoe ziet deze dame in kwestie er precies uit?

Breghje Kommers

De vrouw van Ali Bouali (zo heet de muzikant officieel) is niemand minder dan Breghje Kommers. De moeder en business woman heeft zelf geen Instagram en is ook nooit te zien op die van haar man. Om een goede foto te vinden moest er dus flink gezocht geworden, maar dat is gelukt. En zijn vrouw (rechts op de foto) is prachtig!

Breghje is eigenaresse van het evenementenbureau SPEC. In 2000 is dit bureau opgericht en begon het met de organisatie van hiphop-feesten en festivals. Later ontwikkelde het bedrijf zich als managementkantoor en zo werd ook Ali B getekend en partner van de onderneming.

Het prachtige stel trouwde in 2006 en kreeg drie zoontjes: Nouri, Omar en Amin. Ook van zijn kinderen laat de entertainer niet veel zien op Instagram. Vaak zijn er emoji’s over de hoofdjes geplakt of is alleen de achterkant van de kinderen te zien.

Lees verder

Laatste Nieuws

Video: Gozer daagt politiehond uit en komt er dan achter dat het geen goed idee was

Gepubliceerd

op

Door

Je hebt van die macho mannen die denken dat ze de hele wereld aankunnen. De opmerking ‘Kom dan!’ is natuurlijk niet voor niets een meme geworden. Deze mannen doen zich vaak macho voor, maar stellen niets voor als het puntje bij het paaltje komt.

Vaak zijn de mannen met de grootste bek, de grootste watjes. Vaak kunnen ze hun doelwit niet eens fysiek aan. Zeker niet als ze de strijd aan willen gaan met een politiehond.

Man VS politiehond

Je zou denken dat je als man niet snel de strijd aan zal gaan met een politiehond. Ondanks dat honden bekend staan als lieve dieren, zijn politiehonden toch net iets anders getraind. De confrontatie opzoeken met een politiehond is daarom een enorm slecht plan. Toch dacht een Amsterdamse man hier heel anders over.

Tijdens een demonstratie besloot de man om een politiehond flink uit te dagen. De politieagent probeert de man ook nog even duidelijk te maken dat zijn gedrag niet gewenst was, maar niets wilde de man tot bedaren brengen.

Hij bleef de confrontatie met de hond opzoeken, totdat zowel de hond als de agent er helemaal klaar mee was, en hij de prijs moest betalen.

“Pak hem!”

Uiteindelijk is de politie er, net zoals de hond, helemaal klaar mee. “Pak hem, Pak hem” zegt de politieagent. Dit hoefde hij geen twee keer te zeggen, want de hond grijpt direct zijn kans.

De hond bijt zich vast in de broek van de man, waardoor de man al snel naar de grond gehaald wordt. Ondanks dat de meeste honden vaak op ledematen gaan, houdt deze hond het alleen op de kleding. De man wordt al snel in de boeien geslagen en afgevoerd door de politie.

Ze moeten wel even zijn broek omhoog hijsen want die is door de hond helemaal van zijn kadetten getrokken.

Lees verder

Laatste Nieuws

Amy kan geen werk vinden: “Ik ben gewoon te knap, alle managers raken steeds opgewonden”

Gepubliceerd

op

Door

Amy zegt dat ze geen werk kan vinden omdat ze te knap is. Tegenwoordig lijkt het bijna bijzonder als een dame haar geld verdient met een ‘normale baan’. Steeds meer meiden kiezen er namelijk voor om gemakkelijk geld te verdienen via een weinig verbloemend platform.

Ze showen daar graag hun rondingen en hebben vooral heel erg weinig aan. Vaak kan dit enorm wat geld opleveren, waardoor niemand meer ‘echt’ wil werken.

Amy Kupps

De Amerikaanse Amy Kupps is een dame die flink wat geld verdiend op het bekende platform. Dit komt volgens haar niet omdat ze het wil, maar omdat ze geen andere keuze heeft. Ze wil namelijk niets liever een ‘normale’ baan, maar naar eigen zeggen is ze te knap om een gewone baan te krijgen.

“Het is een feit dat ik een knappe vrouw ben. Dit is voor mij altijd al een probleem geweest. Zeker door mijn zelfverzekerdheid worden de leidinggevende tijdens een sollicitatiegesprek al snel nerveus.

“Tijdens een sollicitatie in een winkel raakte de manager helemaal in de war. Hij kon alleen kijken naar mijn melktassen en was alleen aan het zweten.”

Man werd opgewonden

Het bleef niet alleen bij kijken van de manager. “Hij wilde even snel naar het toilet tijdens ons gesprek. Toen hij rechtop ging staan zag ik al snel iets aan zijn broek. Toen vertelde hij dat ik geen kans maakte omdat ik beter een model kon worden”

Toch bleef het daar niet bij. Ze ging namelijk ook eens solliciteren bij een autodealer. “Tijdens een sollicitatie bij Mercedes waren de monteurs zo aan het staren dat ze een auto lieten crashen tegen de deur van de garage. Mijn lichaam werkt betoverend op mannen.”

Hierbij een aantal foto’s van Amy Kupps, zodat je zelf je conclusie kunt trekken of ze te knap is om werk te vinden, of gewoon te lui.

Lees verder

Trending