Contacteer ons

Nieuws

Dit is de voornaamste oorzaak van hartfalen op jonge leeftijd

Gepubliceerd

op

Als je met hartfalen te maken krijgt op jonge leeftijd, wordt de oorzaak meestal gezocht in genetische aanleg. Onterecht, stellen Portugese onderzoekers nu.

Leefstijlfactoren als roken, overgewicht en te weinig beweging zijn óók op jonge leeftijd al de grootste oorzaken, blijkt uit een nieuwe studie.

Genetische afwijkingen niet de grootste boosdoeners

Wanneer een patiënt op jonge leeftijd bij een arts komt met symptomen die wijzen op hartklachten, wordt vaak als eerste gevraagd of hartaandoeningen voorkomen in de familie. Maar uit recent onderzoek blijkt dat niet genetische afwijkingen, maar risicofactoren in de levensstijl de grootste veroorzakers zijn van hartfalen op jonge leeftijd.

Familie krijgt onterecht de schuld

“In onze praktijk horen we vaak jonge patiënten met premature hartaandoeningen de schuld geven aan familiegeschiedenis”, zegt onderzoeksauteur dr. Joao A. Sousa van het Funchal Hospital, Portugal. “Maar als we naar de gegevens in onze studie kijken, waren deze jonge patiënten vaak rokers, fysiek inactief of hadden ze een hoog cholesterol gehalte en een hoge bloeddruk.”

Groot onderzoek

Voor het onderzoek werden de gegevens van 1075 hartpatiënten onder de 50, met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar, bekeken. 87 procent van hen was man. Van al deze patiënten werden de risicofactoren vergeleken met een vergelijkbare controlegroep zonder genetische aanleg, waarvan 86 procent mannelijk was en een leeftijdsgemiddelde van 44 jaar had. De risicofactoren die de onderzoekers onderscheidden waren onder andere roken, hoge bloeddruk, te weinig beweging, diabetes en een hoog cholesterol.

Extra belangrijk

Bij beide groepen nam de kans op het ontwikkelen van CAD (een hartaandoening) exponentieel toe met elke extra risicofactor. Bij 3 risicofactoren was de kans op het ontstaan van een hartaandoening met 24 procent vergroot. “Genetica levert een belangrijke bijdrage aan premature hartziekten, maar mag niet worden gebruikt als excuus om te zeggen dat het onvermijdelijk is”, zegt onderzoeksauteur Sousa. “Juist deze groep moet een gezonde levensstijl aannemen, omdat hun slechte gedrag mogelijk een grotere bijdrage levert aan hartaandoeningen dan hun genetica. Dat betekent stoppen met roken, regelmatig sporten, gezond eten en de bloeddruk en het cholesterolgehalte controleren.”

Bron| Science Daily, Margriet Beeld| iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending