Contacteer ons

Nieuws

Drink jij genoeg? Deze 9 symptomen kunnen wijzen op uitdroging

Gepubliceerd

op

Voor veel mensen blijft het lastig om de dagelijkse hoeveelheid van anderhalf tot twee liter water te drinken. Herken je de volgende symptomen? Dan kan dat wijzen op uitdroging.

Ook met de wintermaanden op komst moeten we voldoende blijven drinken.

Oorzaak van uitdroging

Uitdroging is over het algemeen een gevolg van het verlies van te veel vocht en zouten. Dit kan worden veroorzaakt door een maag- of darminfectie waarbij je heftig moet braken en/of diarree hebt. Daarnaast kan het verliezen van vocht ontstaan door hoge koorts, fors bloedverlies en hevig zweten. Bij ouderen kan een verslechterde nierfunctie uitdroging als gevolg hebben.

Symptomen van uitdroging

Om erachter te komen of je te maken hebt met uitdroging, zijn er verschillende symptomen waar je het aan kunt herkennen:

1. Veel dorst en een droge mond

Het meest overduidelijke signaal dat je lichaam afgeeft, is dat je een groot dorstgevoel en een droge mond hebt. Dit is een teken dat je te weinig hebt gedronken. Probeer er in dit geval gelijk voor te zorgen dat je iets drinkt, om zo je vochtgehalte op peil te houden.

2. Hoofdpijn

Plotselinge hoofdpijn gedurende de dag kan een teken zijn dat je te weinig hebt gedronken. Onze hersenen bestaan voor 75 procent uit water. Als deze te weinig vocht krijgen, zetten de bloedvaten uit om zoveel mogelijk vocht op te kunnen vangen. Deze bloedvaten drukken tegen het hersenvlies aan en dat leidt vervolgens tot hoofdpijn. Dit kun je dan maar beter voorkomen.

3. Veranderingen in je huidelasticiteit

Omdat je huid voor dertig procent uit water bestaat, kun je goed aan je huid merken wanneer je vochtgehalte te laag is. Het water is namelijk verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Uitdroging kan leiden tot een droge en koele huid. Daarnaast kun je uitdroging herkennen door aan je huid te trekken. Als deze meteen terugspringt, is er niets aan de hand. Maar blijft je huid even rechtop staan voordat het weer in zijn oorspronkelijke vorm ligt, dan kan dit een signaal zijn van dehydratatie.

4. Je zweet weinig tot niet

Wanneer je te maken hebt met uitdroging, zorgt je lichaam ervoor dat je organen – voor zo ver dat mogelijk is – voldoende vocht krijgen. Op momenten dat je dan eigenlijk zou moeten zweten, bijvoorbeeld na het sporten, zal dit niet gebeuren omdat je lichaam dit vocht opspaart. Ditzelfde gebeurt ook met je lichaam als je moet huilen maar er geen tranen komen. Blijf dus ten alle tijden voldoende drinken.

5. Pijnlijke spierkrampen

Het kan erg pijnlijk zijn: plotselinge spierkrampen. Wanneer je bijvoorbeeld veel sport, ga je overmatig zweten, zodat je lichaam af kan koelen. Hierbij verlies je veel vocht en natrium, met als gevolg dat je spieren onwillekeurig gaan samentrekken. Dit veroorzaakt dan weer die spierkrampen.

6. Slaperig, in de war of prikkelbaar

Als je te weinig hebt gedronken kun je erg slaperig worden, verward raken of zelfs te maken krijgen met stemmingswisselingen. Water geeft je namelijk energie en maakt je bovendien alerter.

7. Donkergele urine

Een duidelijke indicatie dat er iets mis is met de vochtbalans in je lichaam, is als je urine donkergeel kleurt. Urine bestaat uit water en afvalstoffen die worden geproduceerd door je nieren. Als het vochtgehalte in je lichaam daalt, zullen je nieren het water opnemen, waardoor de urine geconcentreerder wordt. Toch hoeft een donkere kleur niet altijd iets te zeggen over je vochtgehalte. Sommige medicijnen of voedingsmiddelen kunnen namelijk ook invloed hebben op de kleur. Bij twijfel is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

8. Koorts

Om je lichaam te laten afkoelen ga je zweten. Maar wanneer er te weinig vocht in je lichaam zit, wordt het afkoelen een stuk lastiger. Dit kan als gevolg hebben dat je koorts krijgt.

9. Droge ogen of wazig zicht

Wanneer je lichaam te veel vocht verliest maar dit niet opnieuw aanvult, kan het zijn dat je ogen heel droog worden, of dat je zicht wazig wordt.

Wat te doen bij uitdroging?

Herken je één of meerdere symptomen? Zorg er dan voor dat je lichaam voldoende vocht op kan nemen. Drink niet te veel water in een keer, maar neem vaker kleine hoeveelheden. Vul daarnaast het tekort aan voedingsstoffen aan door zoute en zoete snacks te eten. Het is altijd verstandig om even langs een huisarts te gaan wanneer je de symptomen waarneemt. In ernstige gevallen kun je worden opgenomen in het ziekenhuis.

Bron | Gezondheidsplein, Goedgevoel.be, Margriet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Zó ziet de Nederlandse vrouw van Ali B eruit!

Gepubliceerd

op

Door

Rapper Ali B houdt zijn privé-leven behoorlijk buiten de schijnwerpers.

Het jurylid van TVOH is al jaren gelukkig getrouwd en heeft drie kinderen. Maar wie is zijn vrouw nu eigenlijk? En hoe ziet deze dame in kwestie er precies uit?

Breghje Kommers

De vrouw van Ali Bouali (zo heet de muzikant officieel) is niemand minder dan Breghje Kommers. De moeder en business woman heeft zelf geen Instagram en is ook nooit te zien op die van haar man. Om een goede foto te vinden moest er dus flink gezocht geworden, maar dat is gelukt. En zijn vrouw (rechts op de foto) is prachtig!

Breghje is eigenaresse van het evenementenbureau SPEC. In 2000 is dit bureau opgericht en begon het met de organisatie van hiphop-feesten en festivals. Later ontwikkelde het bedrijf zich als managementkantoor en zo werd ook Ali B getekend en partner van de onderneming.

Het prachtige stel trouwde in 2006 en kreeg drie zoontjes: Nouri, Omar en Amin. Ook van zijn kinderen laat de entertainer niet veel zien op Instagram. Vaak zijn er emoji’s over de hoofdjes geplakt of is alleen de achterkant van de kinderen te zien.

Lees verder

Laatste Nieuws

Video: Gozer daagt politiehond uit en komt er dan achter dat het geen goed idee was

Gepubliceerd

op

Door

Je hebt van die macho mannen die denken dat ze de hele wereld aankunnen. De opmerking ‘Kom dan!’ is natuurlijk niet voor niets een meme geworden. Deze mannen doen zich vaak macho voor, maar stellen niets voor als het puntje bij het paaltje komt.

Vaak zijn de mannen met de grootste bek, de grootste watjes. Vaak kunnen ze hun doelwit niet eens fysiek aan. Zeker niet als ze de strijd aan willen gaan met een politiehond.

Man VS politiehond

Je zou denken dat je als man niet snel de strijd aan zal gaan met een politiehond. Ondanks dat honden bekend staan als lieve dieren, zijn politiehonden toch net iets anders getraind. De confrontatie opzoeken met een politiehond is daarom een enorm slecht plan. Toch dacht een Amsterdamse man hier heel anders over.

Tijdens een demonstratie besloot de man om een politiehond flink uit te dagen. De politieagent probeert de man ook nog even duidelijk te maken dat zijn gedrag niet gewenst was, maar niets wilde de man tot bedaren brengen.

Hij bleef de confrontatie met de hond opzoeken, totdat zowel de hond als de agent er helemaal klaar mee was, en hij de prijs moest betalen.

“Pak hem!”

Uiteindelijk is de politie er, net zoals de hond, helemaal klaar mee. “Pak hem, Pak hem” zegt de politieagent. Dit hoefde hij geen twee keer te zeggen, want de hond grijpt direct zijn kans.

De hond bijt zich vast in de broek van de man, waardoor de man al snel naar de grond gehaald wordt. Ondanks dat de meeste honden vaak op ledematen gaan, houdt deze hond het alleen op de kleding. De man wordt al snel in de boeien geslagen en afgevoerd door de politie.

Ze moeten wel even zijn broek omhoog hijsen want die is door de hond helemaal van zijn kadetten getrokken.

Lees verder

Laatste Nieuws

Amy kan geen werk vinden: “Ik ben gewoon te knap, alle managers raken steeds opgewonden”

Gepubliceerd

op

Door

Amy zegt dat ze geen werk kan vinden omdat ze te knap is. Tegenwoordig lijkt het bijna bijzonder als een dame haar geld verdient met een ‘normale baan’. Steeds meer meiden kiezen er namelijk voor om gemakkelijk geld te verdienen via een weinig verbloemend platform.

Ze showen daar graag hun rondingen en hebben vooral heel erg weinig aan. Vaak kan dit enorm wat geld opleveren, waardoor niemand meer ‘echt’ wil werken.

Amy Kupps

De Amerikaanse Amy Kupps is een dame die flink wat geld verdiend op het bekende platform. Dit komt volgens haar niet omdat ze het wil, maar omdat ze geen andere keuze heeft. Ze wil namelijk niets liever een ‘normale’ baan, maar naar eigen zeggen is ze te knap om een gewone baan te krijgen.

“Het is een feit dat ik een knappe vrouw ben. Dit is voor mij altijd al een probleem geweest. Zeker door mijn zelfverzekerdheid worden de leidinggevende tijdens een sollicitatiegesprek al snel nerveus.

“Tijdens een sollicitatie in een winkel raakte de manager helemaal in de war. Hij kon alleen kijken naar mijn melktassen en was alleen aan het zweten.”

Man werd opgewonden

Het bleef niet alleen bij kijken van de manager. “Hij wilde even snel naar het toilet tijdens ons gesprek. Toen hij rechtop ging staan zag ik al snel iets aan zijn broek. Toen vertelde hij dat ik geen kans maakte omdat ik beter een model kon worden”

Toch bleef het daar niet bij. Ze ging namelijk ook eens solliciteren bij een autodealer. “Tijdens een sollicitatie bij Mercedes waren de monteurs zo aan het staren dat ze een auto lieten crashen tegen de deur van de garage. Mijn lichaam werkt betoverend op mannen.”

Hierbij een aantal foto’s van Amy Kupps, zodat je zelf je conclusie kunt trekken of ze te knap is om werk te vinden, of gewoon te lui.

Lees verder

Trending