Contacteer ons

Nieuws

Drink jij genoeg? Deze 9 symptomen kunnen wijzen op uitdroging

Gepubliceerd

op

Voor veel mensen blijft het lastig om de dagelijkse hoeveelheid van anderhalf tot twee liter water te drinken. Herken je de volgende symptomen? Dan kan dat wijzen op uitdroging.

Ook met de wintermaanden op komst moeten we voldoende blijven drinken.

Oorzaak van uitdroging

Uitdroging is over het algemeen een gevolg van het verlies van te veel vocht en zouten. Dit kan worden veroorzaakt door een maag- of darminfectie waarbij je heftig moet braken en/of diarree hebt. Daarnaast kan het verliezen van vocht ontstaan door hoge koorts, fors bloedverlies en hevig zweten. Bij ouderen kan een verslechterde nierfunctie uitdroging als gevolg hebben.

Symptomen van uitdroging

Om erachter te komen of je te maken hebt met uitdroging, zijn er verschillende symptomen waar je het aan kunt herkennen:

1. Veel dorst en een droge mond

Het meest overduidelijke signaal dat je lichaam afgeeft, is dat je een groot dorstgevoel en een droge mond hebt. Dit is een teken dat je te weinig hebt gedronken. Probeer er in dit geval gelijk voor te zorgen dat je iets drinkt, om zo je vochtgehalte op peil te houden.

2. Hoofdpijn

Plotselinge hoofdpijn gedurende de dag kan een teken zijn dat je te weinig hebt gedronken. Onze hersenen bestaan voor 75 procent uit water. Als deze te weinig vocht krijgen, zetten de bloedvaten uit om zoveel mogelijk vocht op te kunnen vangen. Deze bloedvaten drukken tegen het hersenvlies aan en dat leidt vervolgens tot hoofdpijn. Dit kun je dan maar beter voorkomen.

3. Veranderingen in je huidelasticiteit

Omdat je huid voor dertig procent uit water bestaat, kun je goed aan je huid merken wanneer je vochtgehalte te laag is. Het water is namelijk verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Uitdroging kan leiden tot een droge en koele huid. Daarnaast kun je uitdroging herkennen door aan je huid te trekken. Als deze meteen terugspringt, is er niets aan de hand. Maar blijft je huid even rechtop staan voordat het weer in zijn oorspronkelijke vorm ligt, dan kan dit een signaal zijn van dehydratatie.

4. Je zweet weinig tot niet

Wanneer je te maken hebt met uitdroging, zorgt je lichaam ervoor dat je organen – voor zo ver dat mogelijk is – voldoende vocht krijgen. Op momenten dat je dan eigenlijk zou moeten zweten, bijvoorbeeld na het sporten, zal dit niet gebeuren omdat je lichaam dit vocht opspaart. Ditzelfde gebeurt ook met je lichaam als je moet huilen maar er geen tranen komen. Blijf dus ten alle tijden voldoende drinken.

5. Pijnlijke spierkrampen

Het kan erg pijnlijk zijn: plotselinge spierkrampen. Wanneer je bijvoorbeeld veel sport, ga je overmatig zweten, zodat je lichaam af kan koelen. Hierbij verlies je veel vocht en natrium, met als gevolg dat je spieren onwillekeurig gaan samentrekken. Dit veroorzaakt dan weer die spierkrampen.

6. Slaperig, in de war of prikkelbaar

Als je te weinig hebt gedronken kun je erg slaperig worden, verward raken of zelfs te maken krijgen met stemmingswisselingen. Water geeft je namelijk energie en maakt je bovendien alerter.

7. Donkergele urine

Een duidelijke indicatie dat er iets mis is met de vochtbalans in je lichaam, is als je urine donkergeel kleurt. Urine bestaat uit water en afvalstoffen die worden geproduceerd door je nieren. Als het vochtgehalte in je lichaam daalt, zullen je nieren het water opnemen, waardoor de urine geconcentreerder wordt. Toch hoeft een donkere kleur niet altijd iets te zeggen over je vochtgehalte. Sommige medicijnen of voedingsmiddelen kunnen namelijk ook invloed hebben op de kleur. Bij twijfel is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

8. Koorts

Om je lichaam te laten afkoelen ga je zweten. Maar wanneer er te weinig vocht in je lichaam zit, wordt het afkoelen een stuk lastiger. Dit kan als gevolg hebben dat je koorts krijgt.

9. Droge ogen of wazig zicht

Wanneer je lichaam te veel vocht verliest maar dit niet opnieuw aanvult, kan het zijn dat je ogen heel droog worden, of dat je zicht wazig wordt.

Wat te doen bij uitdroging?

Herken je één of meerdere symptomen? Zorg er dan voor dat je lichaam voldoende vocht op kan nemen. Drink niet te veel water in een keer, maar neem vaker kleine hoeveelheden. Vul daarnaast het tekort aan voedingsstoffen aan door zoute en zoete snacks te eten. Het is altijd verstandig om even langs een huisarts te gaan wanneer je de symptomen waarneemt. In ernstige gevallen kun je worden opgenomen in het ziekenhuis.

Bron | Gezondheidsplein, Goedgevoel.be, Margriet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending