Contacteer ons

Nieuws

Gekookt water opnieuw koken, is dat ongezond?

Gepubliceerd

op

Het verhaal dat je water nooit twee keer zou mogen koken (als je thee zet met je waterkoker bijvoorbeeld) doet regelmatig de ronde. De samenstelling van het water verandert namelijk wanneer het wordt gekookt.

Maar hoe schadelijk is opnieuw koken écht?

Gekookt water opnieuw koken

Ons drinkwater bevat lage doseringen van gevaarlijke stoffen als arsenicum, nitraten en fluoride. Wanneer je water kookt, kan verdamping ervoor zorgen dat de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in het water toeneemt. De drie bovengenoemde stoffen zijn in principe niet goed voor je gezondheid. Zo staat arsenicum ook wel bekend als rattengif, kan een hoge dosis nitraat kanker veroorzaken en kan een hoge dosis fluoride neurologische aandoeningen teweegbrengen.

Arsenicum

Maar de dosis arsenicum in ons drinkwater is heel laag. In Nederland zijn de zuiveringseisen zó streng dat er maximaal 10 micogram per liter in mag zitten. Pas wanneer je elke dag 10.000 liter gekookt water drinkt, zou dat tot gezondheidsklachten door arsenicumvergiftiging kunnen leiden.

Nitraat

Ook voor een overdosis nitraat in je drinkwater hoef je je niet zo veel zorgen te maken. Dit ontstaat namelijk niet zozeer door het vaak koken van water, maar vooral door het vaak koken van vervuild drinkwater. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om alleen water te drinken dat niet meer dan 0,1 microgram per liter nitraat bevat. In Nederland is de maximale hoeveelheid hiervoor een stuk lager (0,012 microgram per liter), dus de kans dat je in Nederland kanker krijgt doordat je je waterkoker te vaak hebt gebruikt is heel klein.

Fluoride

Op veel plekken in de wereld wordt fluoride toegevoegd aan het drinkwater om cariës (tandbederf) tegen te gaan. Toch staat de stof ook ter discussie. Uit onderzoek van de Harvard University blijkt dat de stof ook in verband wordt gebracht met een laag IQ bij kinderen. Nederlandse drinkwaterbedrijven voegen geen fluoride toe aan ons drinkwater. Wel zitten er sporen van fluoride in drinkwater. In Nederland is de maximale toegestane hoeveelheid fluoride daarom beperkt tot 1,1 milligram per liter. Pas bij een veel hogere hoeveelheid vormt het volgens onderzoek een risico op neurologische schade. Maar die hoeveelheid bereik je ook met herhaaldelijk koken van water niet.

Bron | NU.nl, Drinkwaterplatform, Gezondheidsnet, Margriet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Zien: Volgers woedend door ‘walgelijke video’ van Nicol Kremers op het aanrecht!

Gepubliceerd

op

Door

Nicol Kremers is natuurlijk alweer bijna een jaar op zichzelf aangewezen na de relatiebreuk met Peter Gillis. Petertje heeft inmiddels een nieuwe vriendin en heeft Nicol destijds met lege handen op straat gezet. De problemen voor beide stapelen zich de laatste tijd op. Waar Peter problemen heeft met verschillende gemeentes die zijn parken willen sluiten, moet Nicol voor de rechter verschijnen vanwege het weigeren van een bloedonderzoek. Nicol zou namelijk een eenzijdig auto-ongeluk hebben veroorzaakt waarbij ze niet helemaal nuchter leek te zijn. Toch moet er brood op de plank komen, en daar lijkt Nicolleke wel in te slagen. De gevallen reality-ster harkt tonnen naar binnen met de verkoop van vunzige foto’s en video’s op OnlyFans, maar daar blijft het niet bij.

Nicol Kremers op het aanrecht

De moeder van vier kinderen heeft daarnaast ook nog een eigen webshop. Daar kun je geen kleding kopen of gezellige huis- en tuinartikelen, maar speeltjes voor in de slaapkamer. Nu is het natuurlijk de vraag hoe je die speeltjes moet promoten, daar heeft Nicolleke een oplossing voor gevonden. Wanneer de bammetjes voor de kinderen gesmeerd zijn in de keuken en de kids naar school zijn klimt Nicolleke op het aanrecht. In de video’s hieronder is Nicol op het aanrecht twee van haar favoriete speeltjes aan het tentoonstellen. Volgers walgen er echter van: “En morgen weer lekker de bammetjes op het aanrecht smeren!” en “Wat zullen je kinderen trots op je zijn….. schaamrood op de kaken!” valt er onder andere te lezen. Video’s hier:

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Yordi (Djordie) leent Audi en rijdt voor 10.000 euro aan schade

Gepubliceerd

op

Door

De man die ooit bijna landelijke bekendheid kreeg dankzij zijn rolletje bij Bram Krikke in het YouTube-programma Bram in de Buurt gaat de laatste tijd hard. We hebben het natuurlijk over Yordi, en dus geen Djordie uit Breda. Deze rooie rakker deed laatst zelfs nog mee aan het SBS6 programma Lang Leve de Liefde.

Het is te hopen dat deze 27-jarige knul zijn verzekeringen ook een beetje op orde heeft want rijden in een geleende Audi ging niet helemaal volgens plan… Volgens Yordi schoot dat ding zo weg en nu is er voor zo’n tienduizend euro schade…

Lees verder

Laatste Nieuws

Frans Bauer kapot van verdriet: ‘Ik ben zwaar misbruikt’

Gepubliceerd

op

Door

Met flink wat succes, want de 49-jarige zanger is inmiddels al 20 kilo afgevallen.

Dieetpillen

Frans Bauer is geheel door zijn eigen doen en laten afgevallen. Dat laat de zanger keer op keer weten. Toch zijn er nu oplichters die misbruik maken van zijn harde werk. Zij suggereren namelijk met nepadvertenties dat hij dankzij dieetpillen zoveel is afgevallen. Frans laat aan ‘De Telegraaf’ weten dat dit absoluut niet waar is en dat hij juridische stappen wil ondernemen.

Juridische stappen

‘Het is te gek voor woorden,’ vertelt Frans. Volgens de zanger worden een foto en interview die hij heeft gegeven misbruikt in de advertentie waarin afslankpillen worden aangeprezen. Frans Bauer en zijn manager zijn dan ook aan het uitzoeken wat hier juridisch tegen gedaan kan worden. ‘Je kunt niet mijn foto gebruiken en melden dat ik door die pillen ben afgevallen’, vervolgt de zanger. ‘Ik leen mij ook niet voor dit soort advertenties. Ik heb wel reclamespotjes op televisie gedaan, maar dan sta ik achter het product.’

Zelf gedaan

Frans Bauer wil vooral benadrukken dat hij op eigen houtje is afgevallen. Zonder hulp van dieetpillen dus. ‘Er is ruim twintig kilo af en ik ga door tot ik 82 weeg, mijn oude gewicht. Ik verwacht dat dit half oktober gaat lukken. Door te trainen en vooral beter te letten op wat ik eet, vliegen de kilo’s eraf.’

Mariska

Hij vervolgt: ‘Op een gegeven moment begon ik te “emo-eten”. Dat was in de tijd dat Mariska een hersenbloeding kreeg. Als ik wat lekkers zag, ging het in Bauer zijn mondje. Door het afvallen voel ik mij weer een stuk prettiger. En dat dus zónder pillen.’

Lees verder

Trending