Contacteer ons

Nieuws

Gekookt water opnieuw koken, is dat ongezond?

Gepubliceerd

op

Het verhaal dat je water nooit twee keer zou mogen koken (als je thee zet met je waterkoker bijvoorbeeld) doet regelmatig de ronde. De samenstelling van het water verandert namelijk wanneer het wordt gekookt.

Maar hoe schadelijk is opnieuw koken écht?

Gekookt water opnieuw koken

Ons drinkwater bevat lage doseringen van gevaarlijke stoffen als arsenicum, nitraten en fluoride. Wanneer je water kookt, kan verdamping ervoor zorgen dat de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in het water toeneemt. De drie bovengenoemde stoffen zijn in principe niet goed voor je gezondheid. Zo staat arsenicum ook wel bekend als rattengif, kan een hoge dosis nitraat kanker veroorzaken en kan een hoge dosis fluoride neurologische aandoeningen teweegbrengen.

Arsenicum

Maar de dosis arsenicum in ons drinkwater is heel laag. In Nederland zijn de zuiveringseisen zó streng dat er maximaal 10 micogram per liter in mag zitten. Pas wanneer je elke dag 10.000 liter gekookt water drinkt, zou dat tot gezondheidsklachten door arsenicumvergiftiging kunnen leiden.

Nitraat

Ook voor een overdosis nitraat in je drinkwater hoef je je niet zo veel zorgen te maken. Dit ontstaat namelijk niet zozeer door het vaak koken van water, maar vooral door het vaak koken van vervuild drinkwater. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om alleen water te drinken dat niet meer dan 0,1 microgram per liter nitraat bevat. In Nederland is de maximale hoeveelheid hiervoor een stuk lager (0,012 microgram per liter), dus de kans dat je in Nederland kanker krijgt doordat je je waterkoker te vaak hebt gebruikt is heel klein.

Fluoride

Op veel plekken in de wereld wordt fluoride toegevoegd aan het drinkwater om cariës (tandbederf) tegen te gaan. Toch staat de stof ook ter discussie. Uit onderzoek van de Harvard University blijkt dat de stof ook in verband wordt gebracht met een laag IQ bij kinderen. Nederlandse drinkwaterbedrijven voegen geen fluoride toe aan ons drinkwater. Wel zitten er sporen van fluoride in drinkwater. In Nederland is de maximale toegestane hoeveelheid fluoride daarom beperkt tot 1,1 milligram per liter. Pas bij een veel hogere hoeveelheid vormt het volgens onderzoek een risico op neurologische schade. Maar die hoeveelheid bereik je ook met herhaaldelijk koken van water niet.

Bron | NU.nl, Drinkwaterplatform, Gezondheidsnet, Margriet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending