Contacteer ons

Nieuws

Herken de 7 alarmsignalen van een blindedarmontsteking

Gepubliceerd

op

Bij gewone buikpijn of hevige menstruatiepijn kan een warme kruik misschien nog helpen. Maar bij een blindedarmontsteking waarschuwt je lichaam je op deze zeven manieren dat het écht mis is.

Een belangrijk verschil tussen gewone buik- of menstruatiepijn en een blindedarmontsteking is dat die laatste acuut ontstaat en extreem pijnlijk is. Er wordt dan ook vaak gesproken van een ‘acute blindedarmontsteking’. Dit doet zó ontzettend zeer, dat je onmiddellijk weet dat het foute boel is. Veel patiënten omschrijven de pijn als iets wat ze nooit eerder hebben ervaren.

Symptomen van blindedarmontsteking

Deze zeven alarmsignalen zijn karakteristiek voor een (acute) blindedarmontsteking.

  1. Hevige, vaak plotselinge buikpijn die rondom de navel begint*
  2. De pijn zakt af naar rechts in je onderbuik (meestal na een paar uur)
  3. De pijn wordt steeds erger (meestal binnen enkele uren)
  4. De heftige klachten voelen als iets wat je nooit eerder hebt ervaren
  5. Het aanraken en loslaten van je buik doet zeer. Ook diep inademen, hoesten of andere schokkende bewegingen (bijvoorbeeld tijdens de autorit naar het ziekenhuis) veroorzaken scherpe pijnscheuten
  6. Je hebt (lichte) verhoging (meestal niet hoger dan 39 graden celsius)
  7. De pijn kan gepaard gaan met verminderde eetlust, misselijkheid, constipatie en/of overgeven (een gevoel van algehele malaise)

*Soms begint de buikpijn een paar dagen van tevoren, dit voelt als vage buikklachten die geleidelijk steeds erger worden.

Behandeling

Een ontstoken blindedarm gaat niet vanzelf over en moet zo snel mogelijk operatief worden verwijderd. Dit gebeurt onder narcose en tegenwoordig bijna altijd door middel van een kijkoperatie. Als een blindedarmontsteking niet tijdig wordt behandeld, kan de blindedarm openbarsten. Hierdoor komt de inhoud van de darm in de buikholte terecht, wat weer een buikvliesontsteking tot gevolg kan hebben – een ernstige en zeer pijnlijke aandoening die in de hele buik voelbaar is.

Verwarrend

Eigenlijk is de term ‘blindedarmontsteking’ wat verwarrend. In werkelijkheid is namelijk niet de blindedarm (een doodlopend ‘zijstraatje’ aan het begin van de dikke darm), maar het wormvormig aanhangsel ontstoken. Dit aanhangsel wordt ook wel appendix genoemd, de Latijnse naam voor ‘aanhangsel’. Bij een operatie wordt meestal alleen de appendix verwijderd, de rest van de blindedarm blijft intact.

Ontstoken eierstokken?

Hoewel karakteristiek voor een blindedarmontsteking, worden dezelfde klachten bij vrouwen ook vaak veroorzaakt door urineweginfecties, een ontsteking aan de eierstokken of uitzonderlijke menstruatiepijn. Dit is niet altijd goed vast te stellen. Volgens deze patiëntenfolder van het Catharine Ziekenhuis in Eindhoven kan een blindedarmontsteking bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd maar in iets meer dan de helft van de gevallen vóór een operatie worden vastgesteld. Soms hoor je dus pas ná een (kijk)operatie wat er daadwerkelijk aan de hand is geweest.

Bronnen | Trouw, Maag Lever Darm Stichting, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, gezondheid.be, Margriet
Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending