Wie vanaf komende woensdag een paar biertjes drinkt op het heropende terras, doet er goed aan een gevulde portemonnee mee te nemen. Een pilsje kan duurder zijn dan vóór de lockdown.
Terwijl menig café-uitbater het hoofd amper boven water houdt tijdens de coronacrisis, voeren brouwerijen een prijsverhoging door. Als laatste van ’de grote vier’ laat Heineken de pilstarieven vanaf 1 mei met een kleine drie procent stijgen.
Grootste tariefsverhoging sinds acht jaar
Begin deze maand werd het gerstenat van zowel AB InBev (Jupiler en Hertog Jan) als Swinkels (Bavaria) al 3,5 procent duurder. Grolsch rekent zelfs een kleine vier procent meer en tekent daarmee midden in de coronacrisis voor de grootste tariefsverhoging sinds acht jaar.
In de horeca leeft veel onvrede over de lastenverzwaringen. Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN): „We snappen echt dat ook de brouwers een beroerde tijd beleven, maar niemand zit te wachten op een prijsverhoging terwijl je na een rampjaar nog niet eens geheel open bent.”
Overigens stijgen ook de inkoopprijzen van frisdrank elk jaar, waardoor op het terras 2,80 euro voor een cola geen uitzondering meer is.
Ondernemers rekenen voor dat de inkoopprijzen van pils de laatste vijftien jaar met 75 procent zijn gestegen. „Er is geen enkele compassie met de afnemers”, aldus Henk ter Stege van café Du Midi in Doesburg. Hij gaat drie dubbeltjes meer voor een biertje rekenen, een verhoging die volgens hem onvermijdelijk is. „Een fustprijs van 160 euro buiten de btw is extreem. Voor vier fluitjes op het terras heeft de gast een heel krat in de supermarkt. Dat is moeilijk uit te leggen.”
Veel bedrijven missen buffer
Volgens koepel KHN is er voor een gezonde bedrijfsvoering geen ontkomen aan opgeschroefde prijzen: „Tijdens de coronacrisis blijkt dat veel bedrijven een buffer missen. Vaak omdat de almaar stijgende bedrijfslasten jarenlang onvoldoende zijn doorberekend. De les is dat dit straks wél moet gebeuren”, aldus Willemsen.
Hij erkent dat een psychologische grens in zicht komt: „Een fluitje gaat dan op veel plaatsen hard richting de drie euro.” Dat gaat tot gemor aan de bar leiden, zo voorzien kroegbazen: „Gasten denken dat je de zakken vult, terwijl je gewoon je rekeningen moet betalen.”
Drie dagen na de terrasheropening
De brouwers kenschetsen de prijsstijgingen als ’pure noodzaak’: Grolsch noemt een sterk verminderde omzet en kostenstijgingen als reden voor de vier procent erbij. Eind vorig jaar beloofde Heineken de tarieven ongewijzigd te houden ’tot de zon weer doorbreekt, de terrassen volstromen en er omzet wordt gedraaid.’ De tariefopslag blijkt nu al slechts drie dagen na de terrasheropening in te gaan.
Bron: De Telegraaf Beeld: Youtube