Contacteer ons

Nieuws

Onkruid verwijderen in je tuin: hoe kun je dit het beste doen?

Gepubliceerd

op

Onkruid is typisch iets dat je liever kwijt dan rijk bent in de tuin. Om te voorkomen dat je groene hofje wordt overgenomen door ongewenst kruid, is het belangrijk om het regelmatig te verwijderen. Maar hoe kun je dit nu het beste doen?

Welke soorten onkruid bestaan er?

Onkruid is eigenlijk grofweg in twee verschillende soorten te verdelen, namelijk zaadonkruid en wortelonkruid. Zaadonkruid dankt zijn naam aan de hoeveelheid zaad die het produceert. De plant verspreidt zich snel, maar is makkelijk te verwijderen door het weg te schoffelen. Zaadonkruiden die je liever niet tegen komt in je tuin zijn: Straatgras, Vogelmuur, Kleine brandnetel, Melganzenvoet, Spiesmelde, Klein Kruiskruid, Harig Knopkruid, Gewone melkdistel en Paardenbloem.

Wortelonkruid is een stuk moeilijker te verdelgen vanwege zijn hardnekkige wortelstelsel. Dit onkruid heeft diepe penwortels of wortelstokken die steeds opnieuw uitlopen. Je moet het dan ook met wortel en al weghalen. Beruchte wortelonkruiden zijn bijvoorbeeld: Ridderzuring, Zevenblad, Akkerdistel, Heermoes en Brandnetel.

Onkruid verwijderen: de beste bestrijdingstips

Om te voorkomen dat onkruid jouw tuin overneemt, is het belangrijk dat je het regelmatig blijft verwijderen. De volgende bestrijdingstips kunnen daarbij helpen:

  • Kokend water: de meest natuurlijke en milieuvriendelijke manier om onkruid en mos te verwijderen is met kokend water. De hitte van het water zorgt ervoor dat de cellen van het onkruid knappen waardoor de plant afsterft. Eén keer water gieten is niet voldoende: pas na drie tot zes keer gieten sterft ook de wortel af.
  • Zout strooien: zout is het enige natuurlijke middeltje dat ook meteen de wortel doodt. Eén theelepeltje zout in het hart van paardenbloemen is al voldoende. Het zout wordt door de wortel opgenomen waardoor de plant sterft en de wortel haar grip in de aarde verliest.
  • Schoon houden: verwijder regelmatig dode bladeren van andere planten en bloemen, omdat dode plantenresten (maar ook dierlijke uitwerpselen) bijdragen aan de voeding in de bodem.
  • Biologische onkruidbestrijdingsmiddelen: met dit soort middelen verwijder je onkruid, mos en algen snel en effectief. Het voorkomt ook dat onkruid terug kan komen. Kleine oppervlakken kun je direct met een spuit behandelen, waarna je na drie uur al resultaat ziet.
  • Verticuteren: verticuteer je gazon twee keer per jaar, bij voorkeur in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus. Bij verticuteren ‘hark’ je als het ware je gazon schoon, waardoor je gras weer kan ademen en mos geen kans krijgt.

Kun je onkruid voorkomen?

Het moge duidelijk zijn dat het verwijderen van onkruid aardig wat tijd in beslag kan nemen. Geen zin om het zo ver te laten komen? Probeer de bodem in je tuin dan zoveel mogelijk te bedekken met planten. Bodembedekkers zijn dichtgroeiende plantjes die ervoor zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Voor plekken waar veel zon op staat kun je kiezen voor siergrassen en geranium-soorten als ooievaarsbek. Op schaduwrijke plekken doen planten zoals klimop (Hedera) en Pachysandra het juist goed.

Mocht je geen groene vingers hebben dan kun je er ook voor kiezen om de bodem van je tuin te bedekken met boomschors, houtsnippers of cacaodoppen. Pas wel op met cacaodoppen als je een hond hebt, deze kunnen hier namelijk ziek van worden. Moet je tuin nog worden aangelegd? Dan kun je een worteldoek gebruiken. Dit is een doek, deels gemaakt van plastic, waar onkruid niet doorheen kan dringen. Leg eerst het worteldoek in je tuin, bedek dan het doek met zand en plaats vervolgens de tegels erop.

Welk gereedschap?

Eén van de makkelijkste manieren om van je onkruid af te komen, is door een elektrische onkruidbrander te gebruiken. Dit is een apparaat waarmee je heel gericht onkruid kan wegbranden. Omdat het apparaatje een trechtervormige brander heeft blijven je andere (vaste) planten veilig. De brander bereikt een hitte van 600°C, waardoor het onkruid binnen enkele secondes verbrandt. Hierdoor sterft het onkruid meteen en kun je het gemakkelijk uit de aarde halen. Enige nadeel is dat het wel een kortetermijnoplossing is: je haalt namelijk niet de wortels of de voedingsbodem weg met zo’n brander, waardoor je het dus regelmatig moet herhalen.

Als we onkruidkundige en onderzoeker Corné Kempenaar moeten geloven, is het handmatig verwijderen van onkruid nog het meest effectief. Hierbij neem je namelijk gemakkelijk de wortels mee, waardoor het minder snel terug zal groeien. Voor het handmatig verwijderen van onkruid kun je gebruik maken van handig gereedschap zoals een bollenplanter, pootijzer, handharkje, handschepje of een onkruidsteker.

Bron | Infonu.nl, Margiet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Sonja Bakker begint het nieuwe jaar met een gigantische boete: ‘160.000 euro aftikken!’

Gepubliceerd

op

Door

Sonja Bakker was ooit een icoon in de Nederlandse dieetwereld. Haar eerste boek, Bereik je ideale gewicht!, verkocht in 2005 en 2006 maar liefst 400.000 exemplaren. Met strikte weekmenu’s als kern bood het boek een methode om af te vallen en stond het van begin 2006 tot maart 2007 onafgebroken in de top-10 van bestverkochte boeken in Nederland. Haar opvolger, Bereik én behoud je ideale gewicht, was in het voorjaar van 2007 zelfs wekenlang het meest verkochte boek.

Toch begon Bakkers succesverhaal al in 2006 scheuren te vertonen. Bea Pols, gewichtsconsulent in Heerhugowaard, beschuldigde haar destijds van plagiaat. Volgens Pols had Bakker minstens twintig zinnen overgenomen uit haar eigen boek Afslanken en persoonlijke groei uit 2003. Hoewel Bakker werd vrijgesproken, bleef de kwestie hangen. In de zomer van 2021 kwam Bakker opnieuw onder vuur te liggen. Dit keer ontdekte RTL Boulevard maar liefst twintig copyrightschendingen op haar Instagram-account. Recepten waren vertaald uit het Engels, en foto’s waren gekopieerd met minimale aanpassingen. Het gevolg? Haar Instagram-account met bijna 80.000 volgers werd verwijderd, en Bakkers reputatie stortte verder in.

Boete voor misgelopen huizenkoop

Tegenwoordig woont Sonja op Ibiza, weg van de Nederlandse kritiek. Toch koesterde ze een wens om dichter bij haar twee zoons te zijn, die in Nederland wonen. Daarom besloot ze een herenhuis in het centrum van Hoorn te kopen, ter waarde van 1,6 miljoen euro. Het koopcontract werd getekend, en de drie dagen bedenktijd verliepen zonder problemen. Maar een week later veranderde Sonja van gedachten en belde ze de makelaar om de koop af te blazen.

Deze late annulering had een prijs. In Nederland kan een verkopende partij een boete van 10% van de koopsom eisen na het verstrijken van de bedenktijd. Voor Sonja betekende dat een boete van maar liefst 160.000 euro. Volgens een buurtbewoner, geciteerd in Story, staat Sonja nu bekend als “Koopman Kak,” een term voor iemand die met veel bombarie iets koopt en zich later terugtrekt. Het vermoeden is dat financiële problemen door haar teruglopende inkomsten een rol speelden. Voor Sonja lijkt deze boete van 160.000 euro een pittige financiële tegenslag te worden.

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Juf Marit is de populairste juf van Nederland en geen enkele jongen mist haar lessen!

Gepubliceerd

op

Door

Leraar of lerares worden op een basis- of middelbare school is geen eenvoudige taak. Je speelt een belangrijke rol in het onderwijzen van kinderen over allerlei onderwerpen en helpt hen op weg naar een goede middelbare school of vervolgopleiding. Het vraagt om geduld, vooral met drukke kinderen of pubers, maar als het je ligt, is het een baan die veel voldoening kan geven.

Lesgeven is echter meer dan alleen kennis overbrengen. Het draait ook om het opbouwen van een band met je leerlingen. Zelfs als je alles weet over wiskunde, geschiedenis of de Nederlandse taal, ben je nergens als je dat niet kunt overbrengen. Het is een kunst om de aandacht van je leerlingen vast te houden op een manier die hen aanspreekt en inspireert. Dat is niet iedereen gegeven, maar wel aan Marit.

Marit: de juf die iedereen wilde hebben

Marit is een juf die meedoet aan de trend van leerkrachten die hun avonturen delen op TikTok. In haar video’s legt ze vaak zichzelf vast, zonder de leerlingen in beeld te brengen. Ze deelt grappige en leuke gesprekken met haar klas, wat anderen weer motiveert om het onderwijs in te gaan. En dat is hard nodig, gezien het tekort aan leraren de afgelopen jaren.

Marit lijkt een talent te hebben om leerlingen aan zich te binden, vooral de puberjongens in haar klas. Waarom geen enkele leerling haar lessen wil missen? Misschien heeft het te maken met haar energie, haar enthousiasme of de manier waarop ze iedereen het gevoel geeft gehoord en gezien te worden. Eén ding is zeker: Marit is een inspiratiebron voor velen – zowel binnen als buiten het klaslokaal.

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Kijkers Lang Leve de Liefde in shock door gast die been breekt na sprong van het dak!

Gepubliceerd

op

Door

Freerun-actie op eerste date: Bart breekt been in Lang Leve de Liefde

Wanneer je meedoet aan Lang Leve de Liefde, hoop je natuurlijk de ware te vinden. De programmamakers doen hun best om een perfecte match te maken, maar het is aan de deelnemers zelf om indruk te maken op hun date. Sommige deelnemers laten het rustig op zich afkomen, terwijl anderen alles uit de kast halen. Maar gisteravond ging een deelnemer wel héél ver om indruk te maken, met een pijnlijke afloop.

Donyya en Bart: Een bijzondere kennismaking

In de aflevering van gisteren zagen we Donyya en Bart op hun eerste date. Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen dat hij Bart heet – zijn naam wordt nergens expliciet genoemd – was het overduidelijk dat hij indruk wilde maken op Donyya. Zijn aanpak was echter verre van traditioneel en liep uiteindelijk flink uit de hand.

Freerunnen als liefdesstrategie

Bart, die vermoedelijk een passie heeft voor freerunnen, besloot zijn vaardigheden te demonstreren. Freerunnen omvat spectaculaire bewegingen zoals springen van muren, rennen over daken en soepele landingen waarbij rollen essentieel is om de impact op te vangen. Waarom hij dit tijdens een eerste date deed, is voor velen een mysterie.

Omdat de villa van Lang Leve de Liefde niet bepaald vol staat met obstakels, koos Bart ervoor het dak op te klimmen. Terwijl Donyya rustig toekeek, rende hij over het dak en besloot hij van de hoogte af te springen.

Een pijnlijke val

Helaas verliep de sprong allesbehalve soepel. Waar een getrainde freerunner soepel zou landen en doorrollen, mislukte Barts poging compleet. Hij kwam ongelukkig terecht en brak zijn been. Donyya keek geschrokken toe terwijl Bart kermend op de grond lag.

Kijkers reageren verbaasd

De scène liet niet alleen Donyya, maar ook de kijkers met open mond achter. Op sociale media werd volop gereageerd op Barts stunt. Veel kijkers waren verbaasd over zijn keuze om zulke risico’s te nemen tijdens een eerste date.

“Waarom dacht hij dat dit een goed idee was?” schreef een kijker op Twitter. Een ander voegde toe: “Het is niet Lang Leve de Liefde, maar Lang Leve de Waaghalzen geworden!”

Een eerste indruk om nooit te vergeten

Hoewel Barts poging om indruk te maken een onverwachte wending kreeg, zal deze date niet snel vergeten worden – door Donyya, Bart en de kijkers. Of dit de basis is voor een lang en gelukkig liefdesverhaal? Dat valt nog te bezien. Eén ding is zeker: de lat voor bijzondere eerste indrukken ligt nu wel erg hoog.

Lees verder

Trending