Contacteer ons

Nieuws

Onkruid verwijderen in je tuin: hoe kun je dit het beste doen?

Gepubliceerd

op

Onkruid is typisch iets dat je liever kwijt dan rijk bent in de tuin. Om te voorkomen dat je groene hofje wordt overgenomen door ongewenst kruid, is het belangrijk om het regelmatig te verwijderen. Maar hoe kun je dit nu het beste doen?

Welke soorten onkruid bestaan er?

Onkruid is eigenlijk grofweg in twee verschillende soorten te verdelen, namelijk zaadonkruid en wortelonkruid. Zaadonkruid dankt zijn naam aan de hoeveelheid zaad die het produceert. De plant verspreidt zich snel, maar is makkelijk te verwijderen door het weg te schoffelen. Zaadonkruiden die je liever niet tegen komt in je tuin zijn: Straatgras, Vogelmuur, Kleine brandnetel, Melganzenvoet, Spiesmelde, Klein Kruiskruid, Harig Knopkruid, Gewone melkdistel en Paardenbloem.

Wortelonkruid is een stuk moeilijker te verdelgen vanwege zijn hardnekkige wortelstelsel. Dit onkruid heeft diepe penwortels of wortelstokken die steeds opnieuw uitlopen. Je moet het dan ook met wortel en al weghalen. Beruchte wortelonkruiden zijn bijvoorbeeld: Ridderzuring, Zevenblad, Akkerdistel, Heermoes en Brandnetel.

Onkruid verwijderen: de beste bestrijdingstips

Om te voorkomen dat onkruid jouw tuin overneemt, is het belangrijk dat je het regelmatig blijft verwijderen. De volgende bestrijdingstips kunnen daarbij helpen:

  • Kokend water: de meest natuurlijke en milieuvriendelijke manier om onkruid en mos te verwijderen is met kokend water. De hitte van het water zorgt ervoor dat de cellen van het onkruid knappen waardoor de plant afsterft. Eén keer water gieten is niet voldoende: pas na drie tot zes keer gieten sterft ook de wortel af.
  • Zout strooien: zout is het enige natuurlijke middeltje dat ook meteen de wortel doodt. Eén theelepeltje zout in het hart van paardenbloemen is al voldoende. Het zout wordt door de wortel opgenomen waardoor de plant sterft en de wortel haar grip in de aarde verliest.
  • Schoon houden: verwijder regelmatig dode bladeren van andere planten en bloemen, omdat dode plantenresten (maar ook dierlijke uitwerpselen) bijdragen aan de voeding in de bodem.
  • Biologische onkruidbestrijdingsmiddelen: met dit soort middelen verwijder je onkruid, mos en algen snel en effectief. Het voorkomt ook dat onkruid terug kan komen. Kleine oppervlakken kun je direct met een spuit behandelen, waarna je na drie uur al resultaat ziet.
  • Verticuteren: verticuteer je gazon twee keer per jaar, bij voorkeur in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus. Bij verticuteren ‘hark’ je als het ware je gazon schoon, waardoor je gras weer kan ademen en mos geen kans krijgt.

Kun je onkruid voorkomen?

Het moge duidelijk zijn dat het verwijderen van onkruid aardig wat tijd in beslag kan nemen. Geen zin om het zo ver te laten komen? Probeer de bodem in je tuin dan zoveel mogelijk te bedekken met planten. Bodembedekkers zijn dichtgroeiende plantjes die ervoor zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Voor plekken waar veel zon op staat kun je kiezen voor siergrassen en geranium-soorten als ooievaarsbek. Op schaduwrijke plekken doen planten zoals klimop (Hedera) en Pachysandra het juist goed.

Mocht je geen groene vingers hebben dan kun je er ook voor kiezen om de bodem van je tuin te bedekken met boomschors, houtsnippers of cacaodoppen. Pas wel op met cacaodoppen als je een hond hebt, deze kunnen hier namelijk ziek van worden. Moet je tuin nog worden aangelegd? Dan kun je een worteldoek gebruiken. Dit is een doek, deels gemaakt van plastic, waar onkruid niet doorheen kan dringen. Leg eerst het worteldoek in je tuin, bedek dan het doek met zand en plaats vervolgens de tegels erop.

Welk gereedschap?

Eén van de makkelijkste manieren om van je onkruid af te komen, is door een elektrische onkruidbrander te gebruiken. Dit is een apparaat waarmee je heel gericht onkruid kan wegbranden. Omdat het apparaatje een trechtervormige brander heeft blijven je andere (vaste) planten veilig. De brander bereikt een hitte van 600°C, waardoor het onkruid binnen enkele secondes verbrandt. Hierdoor sterft het onkruid meteen en kun je het gemakkelijk uit de aarde halen. Enige nadeel is dat het wel een kortetermijnoplossing is: je haalt namelijk niet de wortels of de voedingsbodem weg met zo’n brander, waardoor je het dus regelmatig moet herhalen.

Als we onkruidkundige en onderzoeker Corné Kempenaar moeten geloven, is het handmatig verwijderen van onkruid nog het meest effectief. Hierbij neem je namelijk gemakkelijk de wortels mee, waardoor het minder snel terug zal groeien. Voor het handmatig verwijderen van onkruid kun je gebruik maken van handig gereedschap zoals een bollenplanter, pootijzer, handharkje, handschepje of een onkruidsteker.

Bron | Infonu.nl, Margiet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Zó ziet de Nederlandse vrouw van Ali B eruit!

Gepubliceerd

op

Door

Rapper Ali B houdt zijn privé-leven behoorlijk buiten de schijnwerpers.

Het jurylid van TVOH is al jaren gelukkig getrouwd en heeft drie kinderen. Maar wie is zijn vrouw nu eigenlijk? En hoe ziet deze dame in kwestie er precies uit?

Breghje Kommers

De vrouw van Ali Bouali (zo heet de muzikant officieel) is niemand minder dan Breghje Kommers. De moeder en business woman heeft zelf geen Instagram en is ook nooit te zien op die van haar man. Om een goede foto te vinden moest er dus flink gezocht geworden, maar dat is gelukt. En zijn vrouw (rechts op de foto) is prachtig!

Breghje is eigenaresse van het evenementenbureau SPEC. In 2000 is dit bureau opgericht en begon het met de organisatie van hiphop-feesten en festivals. Later ontwikkelde het bedrijf zich als managementkantoor en zo werd ook Ali B getekend en partner van de onderneming.

Het prachtige stel trouwde in 2006 en kreeg drie zoontjes: Nouri, Omar en Amin. Ook van zijn kinderen laat de entertainer niet veel zien op Instagram. Vaak zijn er emoji’s over de hoofdjes geplakt of is alleen de achterkant van de kinderen te zien.

Lees verder

Laatste Nieuws

Video: Gozer daagt politiehond uit en komt er dan achter dat het geen goed idee was

Gepubliceerd

op

Door

Je hebt van die macho mannen die denken dat ze de hele wereld aankunnen. De opmerking ‘Kom dan!’ is natuurlijk niet voor niets een meme geworden. Deze mannen doen zich vaak macho voor, maar stellen niets voor als het puntje bij het paaltje komt.

Vaak zijn de mannen met de grootste bek, de grootste watjes. Vaak kunnen ze hun doelwit niet eens fysiek aan. Zeker niet als ze de strijd aan willen gaan met een politiehond.

Man VS politiehond

Je zou denken dat je als man niet snel de strijd aan zal gaan met een politiehond. Ondanks dat honden bekend staan als lieve dieren, zijn politiehonden toch net iets anders getraind. De confrontatie opzoeken met een politiehond is daarom een enorm slecht plan. Toch dacht een Amsterdamse man hier heel anders over.

Tijdens een demonstratie besloot de man om een politiehond flink uit te dagen. De politieagent probeert de man ook nog even duidelijk te maken dat zijn gedrag niet gewenst was, maar niets wilde de man tot bedaren brengen.

Hij bleef de confrontatie met de hond opzoeken, totdat zowel de hond als de agent er helemaal klaar mee was, en hij de prijs moest betalen.

“Pak hem!”

Uiteindelijk is de politie er, net zoals de hond, helemaal klaar mee. “Pak hem, Pak hem” zegt de politieagent. Dit hoefde hij geen twee keer te zeggen, want de hond grijpt direct zijn kans.

De hond bijt zich vast in de broek van de man, waardoor de man al snel naar de grond gehaald wordt. Ondanks dat de meeste honden vaak op ledematen gaan, houdt deze hond het alleen op de kleding. De man wordt al snel in de boeien geslagen en afgevoerd door de politie.

Ze moeten wel even zijn broek omhoog hijsen want die is door de hond helemaal van zijn kadetten getrokken.

Lees verder

Laatste Nieuws

Amy kan geen werk vinden: “Ik ben gewoon te knap, alle managers raken steeds opgewonden”

Gepubliceerd

op

Door

Amy zegt dat ze geen werk kan vinden omdat ze te knap is. Tegenwoordig lijkt het bijna bijzonder als een dame haar geld verdient met een ‘normale baan’. Steeds meer meiden kiezen er namelijk voor om gemakkelijk geld te verdienen via een weinig verbloemend platform.

Ze showen daar graag hun rondingen en hebben vooral heel erg weinig aan. Vaak kan dit enorm wat geld opleveren, waardoor niemand meer ‘echt’ wil werken.

Amy Kupps

De Amerikaanse Amy Kupps is een dame die flink wat geld verdiend op het bekende platform. Dit komt volgens haar niet omdat ze het wil, maar omdat ze geen andere keuze heeft. Ze wil namelijk niets liever een ‘normale’ baan, maar naar eigen zeggen is ze te knap om een gewone baan te krijgen.

“Het is een feit dat ik een knappe vrouw ben. Dit is voor mij altijd al een probleem geweest. Zeker door mijn zelfverzekerdheid worden de leidinggevende tijdens een sollicitatiegesprek al snel nerveus.

“Tijdens een sollicitatie in een winkel raakte de manager helemaal in de war. Hij kon alleen kijken naar mijn melktassen en was alleen aan het zweten.”

Man werd opgewonden

Het bleef niet alleen bij kijken van de manager. “Hij wilde even snel naar het toilet tijdens ons gesprek. Toen hij rechtop ging staan zag ik al snel iets aan zijn broek. Toen vertelde hij dat ik geen kans maakte omdat ik beter een model kon worden”

Toch bleef het daar niet bij. Ze ging namelijk ook eens solliciteren bij een autodealer. “Tijdens een sollicitatie bij Mercedes waren de monteurs zo aan het staren dat ze een auto lieten crashen tegen de deur van de garage. Mijn lichaam werkt betoverend op mannen.”

Hierbij een aantal foto’s van Amy Kupps, zodat je zelf je conclusie kunt trekken of ze te knap is om werk te vinden, of gewoon te lui.

Lees verder

Trending