Contacteer ons

Nieuws

Onkruid verwijderen in je tuin: hoe kun je dit het beste doen?

Gepubliceerd

op

Onkruid is typisch iets dat je liever kwijt dan rijk bent in de tuin. Om te voorkomen dat je groene hofje wordt overgenomen door ongewenst kruid, is het belangrijk om het regelmatig te verwijderen. Maar hoe kun je dit nu het beste doen?

Welke soorten onkruid bestaan er?

Onkruid is eigenlijk grofweg in twee verschillende soorten te verdelen, namelijk zaadonkruid en wortelonkruid. Zaadonkruid dankt zijn naam aan de hoeveelheid zaad die het produceert. De plant verspreidt zich snel, maar is makkelijk te verwijderen door het weg te schoffelen. Zaadonkruiden die je liever niet tegen komt in je tuin zijn: Straatgras, Vogelmuur, Kleine brandnetel, Melganzenvoet, Spiesmelde, Klein Kruiskruid, Harig Knopkruid, Gewone melkdistel en Paardenbloem.

Wortelonkruid is een stuk moeilijker te verdelgen vanwege zijn hardnekkige wortelstelsel. Dit onkruid heeft diepe penwortels of wortelstokken die steeds opnieuw uitlopen. Je moet het dan ook met wortel en al weghalen. Beruchte wortelonkruiden zijn bijvoorbeeld: Ridderzuring, Zevenblad, Akkerdistel, Heermoes en Brandnetel.

Onkruid verwijderen: de beste bestrijdingstips

Om te voorkomen dat onkruid jouw tuin overneemt, is het belangrijk dat je het regelmatig blijft verwijderen. De volgende bestrijdingstips kunnen daarbij helpen:

  • Kokend water: de meest natuurlijke en milieuvriendelijke manier om onkruid en mos te verwijderen is met kokend water. De hitte van het water zorgt ervoor dat de cellen van het onkruid knappen waardoor de plant afsterft. Eén keer water gieten is niet voldoende: pas na drie tot zes keer gieten sterft ook de wortel af.
  • Zout strooien: zout is het enige natuurlijke middeltje dat ook meteen de wortel doodt. Eén theelepeltje zout in het hart van paardenbloemen is al voldoende. Het zout wordt door de wortel opgenomen waardoor de plant sterft en de wortel haar grip in de aarde verliest.
  • Schoon houden: verwijder regelmatig dode bladeren van andere planten en bloemen, omdat dode plantenresten (maar ook dierlijke uitwerpselen) bijdragen aan de voeding in de bodem.
  • Biologische onkruidbestrijdingsmiddelen: met dit soort middelen verwijder je onkruid, mos en algen snel en effectief. Het voorkomt ook dat onkruid terug kan komen. Kleine oppervlakken kun je direct met een spuit behandelen, waarna je na drie uur al resultaat ziet.
  • Verticuteren: verticuteer je gazon twee keer per jaar, bij voorkeur in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus. Bij verticuteren ‘hark’ je als het ware je gazon schoon, waardoor je gras weer kan ademen en mos geen kans krijgt.

Kun je onkruid voorkomen?

Het moge duidelijk zijn dat het verwijderen van onkruid aardig wat tijd in beslag kan nemen. Geen zin om het zo ver te laten komen? Probeer de bodem in je tuin dan zoveel mogelijk te bedekken met planten. Bodembedekkers zijn dichtgroeiende plantjes die ervoor zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Voor plekken waar veel zon op staat kun je kiezen voor siergrassen en geranium-soorten als ooievaarsbek. Op schaduwrijke plekken doen planten zoals klimop (Hedera) en Pachysandra het juist goed.

Mocht je geen groene vingers hebben dan kun je er ook voor kiezen om de bodem van je tuin te bedekken met boomschors, houtsnippers of cacaodoppen. Pas wel op met cacaodoppen als je een hond hebt, deze kunnen hier namelijk ziek van worden. Moet je tuin nog worden aangelegd? Dan kun je een worteldoek gebruiken. Dit is een doek, deels gemaakt van plastic, waar onkruid niet doorheen kan dringen. Leg eerst het worteldoek in je tuin, bedek dan het doek met zand en plaats vervolgens de tegels erop.

Welk gereedschap?

Eén van de makkelijkste manieren om van je onkruid af te komen, is door een elektrische onkruidbrander te gebruiken. Dit is een apparaat waarmee je heel gericht onkruid kan wegbranden. Omdat het apparaatje een trechtervormige brander heeft blijven je andere (vaste) planten veilig. De brander bereikt een hitte van 600°C, waardoor het onkruid binnen enkele secondes verbrandt. Hierdoor sterft het onkruid meteen en kun je het gemakkelijk uit de aarde halen. Enige nadeel is dat het wel een kortetermijnoplossing is: je haalt namelijk niet de wortels of de voedingsbodem weg met zo’n brander, waardoor je het dus regelmatig moet herhalen.

Als we onkruidkundige en onderzoeker Corné Kempenaar moeten geloven, is het handmatig verwijderen van onkruid nog het meest effectief. Hierbij neem je namelijk gemakkelijk de wortels mee, waardoor het minder snel terug zal groeien. Voor het handmatig verwijderen van onkruid kun je gebruik maken van handig gereedschap zoals een bollenplanter, pootijzer, handharkje, handschepje of een onkruidsteker.

Bron | Infonu.nl, Margiet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending