Contacteer ons

Nieuws

’Rapper Akwasi moet alsnog vervolgd worden voor dreigende Dam-uitspraken’

Gepubliceerd

op

Rapper Akwasi moet alsnog worden vervolgd voor de dreigende uitspraken die hij op 1 juni 2020 deed op de Dam. Een groep van twintig klagers heeft daarvoor woensdag bij het gerechtshof in Amsterdam gepleit.

Volgens hun advocaat Richard van der Weide is er sprake van rechtsongelijkheid door Jenny Douwes, het gezicht van de Blokkeerfriezen, wel te vervolgen voor haar oproep om een snelweg te blokkeren voor actievoerders van Kick Out Zwarte Piet, en Akwasi niet.
Van der Weide: ,,Jenny Douwes verwijderde bovendien de oproep na aandringen van de politie. Akwasi kwam alleen pro forma terug op zijn uitspraak dat hij zwarte Piet ,,hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zal trappen” om aan vervolging te ontkomen. Maar hij liet de tekst van de negen minuten durende monoloog op de Dam en allerlei andere agressieve teksten over zwarte Piet op social media staan.”

,,Hij is in feite een recidivist.”
Advocaat Van der Weide hield het hof voor dat de gewraakte uitspraak op de Dam niet op zichzelf staat, maar dat Akwasi al vanaf 2009 een ,,hetze” voert en zich in het openbaar haatdragend en strafbaar uitlaat over de figuur van zwarte Piet. ,,Hij is in feite een recidivist.”
Ook maakte Akwasi zich volgens Van der Weide schuldig aan intimidatie van een journalist, door tijdens opnamen van een interview voor het EO-programma Dit is de dag een laptop weg te grissen en te dreigen de opnamen van het gesprek te wissen, omdat de journalist tegen zijn zin vragen stelde over het Dam-incident.
Een van de klagers die Van der Weide vertegenwoordigt is de gekleurde Nederlander Sonny van der Heijden. Hij is voorstander van zwarte Piet, kroop meermaals in de huid van de rechterhand van Sinterklaas, maar werd als gevolg daarvan bedreigd en geïntimideerd door leden van Kick Out Zwarte Piet, zegt Van der Weide.

Zwarte Piet
De twintig klagers zeggen zich ,,geschokt en verontrust” te voelen over Akwasi’s mededeling op de Dam dat er ,,een nieuwe fase in de strijd tegen Zwarte Piet is ingegaan.” Zij vrezen dat tegenstanders van Zwarte Piet zich door de uitlatingen van de rapper aangespoord voelen om geweld te gebruiken tegen volwassenen en kinderen die zich verkleden als Zwarte Piet.
Door de beslissing van het Openbaar Ministerie om de zaak tegen Akwasi voorwaardelijk te seponeren is volgens Van der Weide de indruk gewekt dat (opruiing tot) geweld is toegestaan.

Advocaat Roethof
Volgens advocaat Gerald Roethof heeft Akwasi geen mensen opgezet tot geweld. ,,Hij heeft gezegd dat hij ’hoogstpersoonlijk’ Zwarte Piet in het gezicht wilde trappen.” Roethof vindt dat ,,je scherp van tong mag zijn als je aandacht vraagt voor een misstand.” Sinds de toespraak op de Dam is er in Nederland veel ten goede veranderd en wordt inmiddels breed erkend dat discriminatie in Nederland bestaat, zegt Roethof. ,,Alleen al daarom is vervolging niet op zijn plaats.”
Als het hof het eens is met de argumenten van de klagers, dan kan het Openbaar Ministerie worden gedwongen om Akwasi alsnog te vervolgen. Het hof neemt vermoedelijk over vier weken een beslissing.

Lees verder

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending