Contacteer ons

Nieuws

Real life: ‘Ik ben bang dat mijn zoon uiteindelijk iemand vermoordt’

Gepubliceerd

op

Je moet er niet aan denken, maar stel dat je kind zulke heftige woede-uitbarstingen heeft dat hij je mishandelt? Voor Joyce (37) is het de harde realiteit. “Ferre’s dagelijkse driftbuien worden te gevaarlijk.”

Liever dood

“Als Ferre boos is, verandert de blik in zijn ogen. Alsof hij wordt overgenomen door een andere persoonlijkheid. Het lijkt of ik twee kinderen in één heb. Zijn woe- de-uitbarstingen zie ik niet aankomen. Hij kan van heel blij ineens omslaan naar diep ongelukkig. Een duidelijke reden is er nooit echt. De kleinste gebeurtenis kan hem triggeren. Vaak weet hij achteraf niet dat hij een uitbarsting heeft gehad. Hij gelooft het ook niet, tot ik hem mijn verwondingen of die van zijn grote zus laat zien. Die tweede, boze persoon neemt langzaam mijn zoontje over. Hij beseft dat zelf steeds beter en het maakt hem verdrietig. Laatst zei hij tegen me: ‘Als niemand me kan helpen, ben ik liever dood.’ Dan breekt je hart als moeder. Ik wil hem zo graag helpen, maar ik weet niet hoe. Hij moet zo snel mogelijk psychiatrische hulp krijgen. Ik wil niet die moeder zijn die over een jaar of tien zegt: ‘Mijn zoon heeft iemand vermoord.’ Hij is tien, maar als hij zestien was geweest, had hij al een strafblad gehad voor de dingen die hij heeft gedaan.”

Slaan, schoppen en bijten

“Vroeger was Ferre zo vrolijk, nu wordt hij overheerst door woede. Als de woede er niet is, is het nog steeds dat lieve jongetje dat houdt van knuffelen. Hij is gevoelig, verlegen en beleefd. Helaas zie ik die lieve kant steeds minder. De driftbuien zijn er dagelijks, soms wel meerdere keren per dag. Als hij woedend is mag niemand hem aanraken, dan moet je hem laten uitrazen. Contact kan hij op dat moment niet verdragen. Steeds vaker gebruikt hij fysiek geweld. Zijn zus en ik krijgen vaak klappen van hem of hij pakt ons bij de keel. Hij bijt, schopt of gooit met iets wat in de buurt ligt. Dat kan ook een mes zijn. In die vlaag van woede weet hij altijd iets te vinden. Hij slaat zichzelf op zijn hoofd, bonkt met zijn hoofd tegen de muur of bijt zichzelf. Ik heb al meerdere keren de politie moeten bellen, zij gebruiken pepperspray en spanbandjes om hem in bedwang te houden. Boeien met handboeien lukt niet, daar zijn z’n handen te klein voor. Het is hartverscheurend om de politie te moeten bellen, maar soms kan ik niet anders. Ik bel ze ook als Ferre wegloopt en dreigt voor een bus te springen. Wat moet ik anders? Mijn man werkt in de horeca, ik sta er vaak alleen voor. Vrienden of familie durf ik niet om hulp te vragen, omdat ik bang ben dat Ferre ze iets aandoet.”

Emotioneel zwaar

“Ik heb altijd een kinderwens gehad. Helaas lukte het lange tijd niet om zwanger te worden. Na veel mislukte ivf-behandelingen gebeurde er een wonder en werd ik toch op de natuurlijke manier zwanger. Het was een meisje: Faye. We konden ons geluk niet op, maar toen ze bijna twee was bleek dat Faye achterliep in haar ontwikkeling. Ze praatte nog niet en kon niet lopen. Na meerdere onderzoeken bleek dat ze een genetische afwijking had: het Bainbridge Ropers-syndroom. Faye is autistisch, heeft ADHD en loopt mentaal en motorisch achter. Ze is twaalf, maar mentaal pas een jaar of vijf. Praten kan ze niet, op een paar woorden na. Toen Faye tweeënhalf was, raakte ik opnieuw zwanger. Dit keer van onze zoon Ferre. Hij was gezond en groter dan gemiddeld. Een schat van een baby. Heel makkelijk en hij sliep goed. Er waren nooit problemen. Tot hij naar school ging. Toen begonnen de driftbuien.

Eerst dachten we nog dat dit normaal was voor een kind van zijn leeftijd, maar de buien bleven aanhouden en werden steeds erger. We besloten ook Ferre te laten onderzoeken: was er iets aan de hand of was het kopieergedrag van zijn zus? Uit verschillende testen blijkt dat hij autisme heeft. Als je iets tegen hem zegt, heeft hij meer tijd nodig om alles te verwerken en te begrijpen. Zijn toenmalige school adviseerde ons om Ferre naar een school voor kinderen met autisme te sturen. Daar ging het in het begin iets beter, maar de driftbuien kwamen later terug. De aandoeningen van Faye en het gedrag van Ferre hebben niets met elkaar te maken. Het klinkt cru, maar we hebben twee keer ‘een verkeerd lootje getrokken’. Begrijp me niet verkeerd: ik hou zielsveel van mijn kinderen. Wel zit ik in een achtbaan van emoties. Liefde, angst, wanhoop, schaamte. Het ene moment krijg ik van Ferre alle liefde en het andere moment wordt me het allerslechtste verweten.”

Heel gevoelig

“Ferre is heel perfectionistisch. Op school doet hij erg zijn best om binnen de lijntjes te lopen. Hij wil niet dat mensen hem anders behandelen. Hij kropt alles zo erg op, dat hij thuis als het ware ontploft. Hij voelt zich hier veilig en weet dat onze liefde onvoorwaardelijk is. Daarom ontstaan de driftbuien vaak alleen thuis. Vrienden of een sociaal leven heeft hij niet. We hebben het wel geprobeerd, maar dat escaleert. Hij heeft bij een jeugdclub gezeten, maar dat was te druk voor hem. Ook zat hij op paardrijden, maar als de lesgever op te luide toon tegen hem sprak, nam hij dat persoonlijk op. Hij is heel gevoelig en altijd met iedereen om hem heen bezig. Hij wil graag een goede indruk maken en niets verkeerd doen, maar dat lukt hem helaas niet. Het is voor mij als moeder moeilijk om vat op hem te krijgen. Ik vraag me constant af wat er zich in zijn hoofd afspeelt. Ferre is veel in zichzelf gekeerd. Er zitten zoveel gedachten in zijn hoofd. Ik kan niet zien wat hij bedoelt, al denkt hij dat ik in zijn hoofd kan kijken. Was dat maar zo.”

Koop maar een boksbal

“In het begin was er veel onbegrip. Ook van mensen uit onze omgeving. Zij dachten dat het allemaal wel mee viel en dat kinderen te snel een label kregen. ‘Koop maar een boksbal voor hem’, werd er gezegd. Inmiddels begrijpen ze onze situatie beter. Van buitenstaanders krijg ik wel kritiek. Dat het vast aan de opvoeding zal liggen, dat wij er niet voor hem zijn, dat we niet genoeg doen… Dat is zo kwetsend om te horen. We hebben al een lange weg afgelegd en ik heb alles voor mijn kinderen over. Zo ben ik deeltijd gaan werken om zo veel mogelijk thuis te zijn. Ik vind het dan ook moeilijk om met dit verhaal naar buiten te komen. Maar het
is de enige manier om duidelijk te maken dat er kinderen zijn met deze problemen én dat ze geholpen moeten worden nu ze jong zijn. Niet als ze volwassen zijn, want dan is het te laat. Ik wil dat de buitenwereld weet dat we geen slechte ouders zijn.”

Opgenomen

“De eerste keer dat ik om hulp moest vragen omdat we echt in een crisissituatie zaten, zal ik nooit vergeten. Toen Ferre tijdens een driftbui uit een rijdende auto sprong, was dat de druppel voor ons. Er moest iets gebeuren. Gelukkig waren zijn verwondingen niet heel ernstig. Ik reed twintig kilometer per uur. Ferre hield er een hersenschudding en kneuzingen aan over. Nu krijgen we al een paar jaar begeleiding. Eerst kregen we thuisbegeleiding voor kinderen met autisme en voor kinderen met gedragsstoornissen. Dit soort hulp heeft een termijn van twee jaar, daarna moet je op zoek naar de volgende hulpinstantie. Nadat Ferre uit de auto is gesprongen, kwamen we op een wachtlijst voor crisishulp. Maar terwijl je in een crisissituatie zit, moet je toch nog een paar maanden wachten op hulp. Ongelooflijk. Op dit moment is Ferre opgenomen in een instelling voor psychiatrische patiënten. Een crisisopname voor twee weken. Hij is daar de hele week, maar mag in het weekend naar huis en op woensdag mogen we hem bezoeken. Het eerste bezoek ging goed, tot we weer weggingen. Ferre wilde mee naar huis en werd heel boos. Ze gaven hem medicijnen en zetten hem in de isolatie. Hartverscheurend. Als moeder ga je kapot als je zoon van tien in een isoleercel wordt opgesloten. We hopen zo dat er binnenkort de juiste hulp komt voor Ferre. Voorlopig blijven we voor een raadsel staan: er is iets aan de hand met onze kleine jongen en we weten niet wat.”

Bron: Grazia Tekst: Annemiek Riesebos Beeld: iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Sonja Bakker begint het nieuwe jaar met een gigantische boete: ‘160.000 euro aftikken!’

Gepubliceerd

op

Door

Sonja Bakker was ooit een icoon in de Nederlandse dieetwereld. Haar eerste boek, Bereik je ideale gewicht!, verkocht in 2005 en 2006 maar liefst 400.000 exemplaren. Met strikte weekmenu’s als kern bood het boek een methode om af te vallen en stond het van begin 2006 tot maart 2007 onafgebroken in de top-10 van bestverkochte boeken in Nederland. Haar opvolger, Bereik én behoud je ideale gewicht, was in het voorjaar van 2007 zelfs wekenlang het meest verkochte boek.

Toch begon Bakkers succesverhaal al in 2006 scheuren te vertonen. Bea Pols, gewichtsconsulent in Heerhugowaard, beschuldigde haar destijds van plagiaat. Volgens Pols had Bakker minstens twintig zinnen overgenomen uit haar eigen boek Afslanken en persoonlijke groei uit 2003. Hoewel Bakker werd vrijgesproken, bleef de kwestie hangen. In de zomer van 2021 kwam Bakker opnieuw onder vuur te liggen. Dit keer ontdekte RTL Boulevard maar liefst twintig copyrightschendingen op haar Instagram-account. Recepten waren vertaald uit het Engels, en foto’s waren gekopieerd met minimale aanpassingen. Het gevolg? Haar Instagram-account met bijna 80.000 volgers werd verwijderd, en Bakkers reputatie stortte verder in.

Boete voor misgelopen huizenkoop

Tegenwoordig woont Sonja op Ibiza, weg van de Nederlandse kritiek. Toch koesterde ze een wens om dichter bij haar twee zoons te zijn, die in Nederland wonen. Daarom besloot ze een herenhuis in het centrum van Hoorn te kopen, ter waarde van 1,6 miljoen euro. Het koopcontract werd getekend, en de drie dagen bedenktijd verliepen zonder problemen. Maar een week later veranderde Sonja van gedachten en belde ze de makelaar om de koop af te blazen.

Deze late annulering had een prijs. In Nederland kan een verkopende partij een boete van 10% van de koopsom eisen na het verstrijken van de bedenktijd. Voor Sonja betekende dat een boete van maar liefst 160.000 euro. Volgens een buurtbewoner, geciteerd in Story, staat Sonja nu bekend als “Koopman Kak,” een term voor iemand die met veel bombarie iets koopt en zich later terugtrekt. Het vermoeden is dat financiële problemen door haar teruglopende inkomsten een rol speelden. Voor Sonja lijkt deze boete van 160.000 euro een pittige financiële tegenslag te worden.

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Juf Marit is de populairste juf van Nederland en geen enkele jongen mist haar lessen!

Gepubliceerd

op

Door

Leraar of lerares worden op een basis- of middelbare school is geen eenvoudige taak. Je speelt een belangrijke rol in het onderwijzen van kinderen over allerlei onderwerpen en helpt hen op weg naar een goede middelbare school of vervolgopleiding. Het vraagt om geduld, vooral met drukke kinderen of pubers, maar als het je ligt, is het een baan die veel voldoening kan geven.

Lesgeven is echter meer dan alleen kennis overbrengen. Het draait ook om het opbouwen van een band met je leerlingen. Zelfs als je alles weet over wiskunde, geschiedenis of de Nederlandse taal, ben je nergens als je dat niet kunt overbrengen. Het is een kunst om de aandacht van je leerlingen vast te houden op een manier die hen aanspreekt en inspireert. Dat is niet iedereen gegeven, maar wel aan Marit.

Marit: de juf die iedereen wilde hebben

Marit is een juf die meedoet aan de trend van leerkrachten die hun avonturen delen op TikTok. In haar video’s legt ze vaak zichzelf vast, zonder de leerlingen in beeld te brengen. Ze deelt grappige en leuke gesprekken met haar klas, wat anderen weer motiveert om het onderwijs in te gaan. En dat is hard nodig, gezien het tekort aan leraren de afgelopen jaren.

Marit lijkt een talent te hebben om leerlingen aan zich te binden, vooral de puberjongens in haar klas. Waarom geen enkele leerling haar lessen wil missen? Misschien heeft het te maken met haar energie, haar enthousiasme of de manier waarop ze iedereen het gevoel geeft gehoord en gezien te worden. Eén ding is zeker: Marit is een inspiratiebron voor velen – zowel binnen als buiten het klaslokaal.

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Kijkers Lang Leve de Liefde in shock door gast die been breekt na sprong van het dak!

Gepubliceerd

op

Door

Freerun-actie op eerste date: Bart breekt been in Lang Leve de Liefde

Wanneer je meedoet aan Lang Leve de Liefde, hoop je natuurlijk de ware te vinden. De programmamakers doen hun best om een perfecte match te maken, maar het is aan de deelnemers zelf om indruk te maken op hun date. Sommige deelnemers laten het rustig op zich afkomen, terwijl anderen alles uit de kast halen. Maar gisteravond ging een deelnemer wel héél ver om indruk te maken, met een pijnlijke afloop.

Donyya en Bart: Een bijzondere kennismaking

In de aflevering van gisteren zagen we Donyya en Bart op hun eerste date. Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen dat hij Bart heet – zijn naam wordt nergens expliciet genoemd – was het overduidelijk dat hij indruk wilde maken op Donyya. Zijn aanpak was echter verre van traditioneel en liep uiteindelijk flink uit de hand.

Freerunnen als liefdesstrategie

Bart, die vermoedelijk een passie heeft voor freerunnen, besloot zijn vaardigheden te demonstreren. Freerunnen omvat spectaculaire bewegingen zoals springen van muren, rennen over daken en soepele landingen waarbij rollen essentieel is om de impact op te vangen. Waarom hij dit tijdens een eerste date deed, is voor velen een mysterie.

Omdat de villa van Lang Leve de Liefde niet bepaald vol staat met obstakels, koos Bart ervoor het dak op te klimmen. Terwijl Donyya rustig toekeek, rende hij over het dak en besloot hij van de hoogte af te springen.

Een pijnlijke val

Helaas verliep de sprong allesbehalve soepel. Waar een getrainde freerunner soepel zou landen en doorrollen, mislukte Barts poging compleet. Hij kwam ongelukkig terecht en brak zijn been. Donyya keek geschrokken toe terwijl Bart kermend op de grond lag.

Kijkers reageren verbaasd

De scène liet niet alleen Donyya, maar ook de kijkers met open mond achter. Op sociale media werd volop gereageerd op Barts stunt. Veel kijkers waren verbaasd over zijn keuze om zulke risico’s te nemen tijdens een eerste date.

“Waarom dacht hij dat dit een goed idee was?” schreef een kijker op Twitter. Een ander voegde toe: “Het is niet Lang Leve de Liefde, maar Lang Leve de Waaghalzen geworden!”

Een eerste indruk om nooit te vergeten

Hoewel Barts poging om indruk te maken een onverwachte wending kreeg, zal deze date niet snel vergeten worden – door Donyya, Bart en de kijkers. Of dit de basis is voor een lang en gelukkig liefdesverhaal? Dat valt nog te bezien. Eén ding is zeker: de lat voor bijzondere eerste indrukken ligt nu wel erg hoog.

Lees verder

Trending