Contacteer ons

Nieuws

Real life: ‘Ik ben bang dat mijn zoon uiteindelijk iemand vermoordt’

Gepubliceerd

op

Je moet er niet aan denken, maar stel dat je kind zulke heftige woede-uitbarstingen heeft dat hij je mishandelt? Voor Joyce (37) is het de harde realiteit. “Ferre’s dagelijkse driftbuien worden te gevaarlijk.”

Liever dood

“Als Ferre boos is, verandert de blik in zijn ogen. Alsof hij wordt overgenomen door een andere persoonlijkheid. Het lijkt of ik twee kinderen in één heb. Zijn woe- de-uitbarstingen zie ik niet aankomen. Hij kan van heel blij ineens omslaan naar diep ongelukkig. Een duidelijke reden is er nooit echt. De kleinste gebeurtenis kan hem triggeren. Vaak weet hij achteraf niet dat hij een uitbarsting heeft gehad. Hij gelooft het ook niet, tot ik hem mijn verwondingen of die van zijn grote zus laat zien. Die tweede, boze persoon neemt langzaam mijn zoontje over. Hij beseft dat zelf steeds beter en het maakt hem verdrietig. Laatst zei hij tegen me: ‘Als niemand me kan helpen, ben ik liever dood.’ Dan breekt je hart als moeder. Ik wil hem zo graag helpen, maar ik weet niet hoe. Hij moet zo snel mogelijk psychiatrische hulp krijgen. Ik wil niet die moeder zijn die over een jaar of tien zegt: ‘Mijn zoon heeft iemand vermoord.’ Hij is tien, maar als hij zestien was geweest, had hij al een strafblad gehad voor de dingen die hij heeft gedaan.”

Slaan, schoppen en bijten

“Vroeger was Ferre zo vrolijk, nu wordt hij overheerst door woede. Als de woede er niet is, is het nog steeds dat lieve jongetje dat houdt van knuffelen. Hij is gevoelig, verlegen en beleefd. Helaas zie ik die lieve kant steeds minder. De driftbuien zijn er dagelijks, soms wel meerdere keren per dag. Als hij woedend is mag niemand hem aanraken, dan moet je hem laten uitrazen. Contact kan hij op dat moment niet verdragen. Steeds vaker gebruikt hij fysiek geweld. Zijn zus en ik krijgen vaak klappen van hem of hij pakt ons bij de keel. Hij bijt, schopt of gooit met iets wat in de buurt ligt. Dat kan ook een mes zijn. In die vlaag van woede weet hij altijd iets te vinden. Hij slaat zichzelf op zijn hoofd, bonkt met zijn hoofd tegen de muur of bijt zichzelf. Ik heb al meerdere keren de politie moeten bellen, zij gebruiken pepperspray en spanbandjes om hem in bedwang te houden. Boeien met handboeien lukt niet, daar zijn z’n handen te klein voor. Het is hartverscheurend om de politie te moeten bellen, maar soms kan ik niet anders. Ik bel ze ook als Ferre wegloopt en dreigt voor een bus te springen. Wat moet ik anders? Mijn man werkt in de horeca, ik sta er vaak alleen voor. Vrienden of familie durf ik niet om hulp te vragen, omdat ik bang ben dat Ferre ze iets aandoet.”

Emotioneel zwaar

“Ik heb altijd een kinderwens gehad. Helaas lukte het lange tijd niet om zwanger te worden. Na veel mislukte ivf-behandelingen gebeurde er een wonder en werd ik toch op de natuurlijke manier zwanger. Het was een meisje: Faye. We konden ons geluk niet op, maar toen ze bijna twee was bleek dat Faye achterliep in haar ontwikkeling. Ze praatte nog niet en kon niet lopen. Na meerdere onderzoeken bleek dat ze een genetische afwijking had: het Bainbridge Ropers-syndroom. Faye is autistisch, heeft ADHD en loopt mentaal en motorisch achter. Ze is twaalf, maar mentaal pas een jaar of vijf. Praten kan ze niet, op een paar woorden na. Toen Faye tweeënhalf was, raakte ik opnieuw zwanger. Dit keer van onze zoon Ferre. Hij was gezond en groter dan gemiddeld. Een schat van een baby. Heel makkelijk en hij sliep goed. Er waren nooit problemen. Tot hij naar school ging. Toen begonnen de driftbuien.

Eerst dachten we nog dat dit normaal was voor een kind van zijn leeftijd, maar de buien bleven aanhouden en werden steeds erger. We besloten ook Ferre te laten onderzoeken: was er iets aan de hand of was het kopieergedrag van zijn zus? Uit verschillende testen blijkt dat hij autisme heeft. Als je iets tegen hem zegt, heeft hij meer tijd nodig om alles te verwerken en te begrijpen. Zijn toenmalige school adviseerde ons om Ferre naar een school voor kinderen met autisme te sturen. Daar ging het in het begin iets beter, maar de driftbuien kwamen later terug. De aandoeningen van Faye en het gedrag van Ferre hebben niets met elkaar te maken. Het klinkt cru, maar we hebben twee keer ‘een verkeerd lootje getrokken’. Begrijp me niet verkeerd: ik hou zielsveel van mijn kinderen. Wel zit ik in een achtbaan van emoties. Liefde, angst, wanhoop, schaamte. Het ene moment krijg ik van Ferre alle liefde en het andere moment wordt me het allerslechtste verweten.”

Heel gevoelig

“Ferre is heel perfectionistisch. Op school doet hij erg zijn best om binnen de lijntjes te lopen. Hij wil niet dat mensen hem anders behandelen. Hij kropt alles zo erg op, dat hij thuis als het ware ontploft. Hij voelt zich hier veilig en weet dat onze liefde onvoorwaardelijk is. Daarom ontstaan de driftbuien vaak alleen thuis. Vrienden of een sociaal leven heeft hij niet. We hebben het wel geprobeerd, maar dat escaleert. Hij heeft bij een jeugdclub gezeten, maar dat was te druk voor hem. Ook zat hij op paardrijden, maar als de lesgever op te luide toon tegen hem sprak, nam hij dat persoonlijk op. Hij is heel gevoelig en altijd met iedereen om hem heen bezig. Hij wil graag een goede indruk maken en niets verkeerd doen, maar dat lukt hem helaas niet. Het is voor mij als moeder moeilijk om vat op hem te krijgen. Ik vraag me constant af wat er zich in zijn hoofd afspeelt. Ferre is veel in zichzelf gekeerd. Er zitten zoveel gedachten in zijn hoofd. Ik kan niet zien wat hij bedoelt, al denkt hij dat ik in zijn hoofd kan kijken. Was dat maar zo.”

Koop maar een boksbal

“In het begin was er veel onbegrip. Ook van mensen uit onze omgeving. Zij dachten dat het allemaal wel mee viel en dat kinderen te snel een label kregen. ‘Koop maar een boksbal voor hem’, werd er gezegd. Inmiddels begrijpen ze onze situatie beter. Van buitenstaanders krijg ik wel kritiek. Dat het vast aan de opvoeding zal liggen, dat wij er niet voor hem zijn, dat we niet genoeg doen… Dat is zo kwetsend om te horen. We hebben al een lange weg afgelegd en ik heb alles voor mijn kinderen over. Zo ben ik deeltijd gaan werken om zo veel mogelijk thuis te zijn. Ik vind het dan ook moeilijk om met dit verhaal naar buiten te komen. Maar het
is de enige manier om duidelijk te maken dat er kinderen zijn met deze problemen én dat ze geholpen moeten worden nu ze jong zijn. Niet als ze volwassen zijn, want dan is het te laat. Ik wil dat de buitenwereld weet dat we geen slechte ouders zijn.”

Opgenomen

“De eerste keer dat ik om hulp moest vragen omdat we echt in een crisissituatie zaten, zal ik nooit vergeten. Toen Ferre tijdens een driftbui uit een rijdende auto sprong, was dat de druppel voor ons. Er moest iets gebeuren. Gelukkig waren zijn verwondingen niet heel ernstig. Ik reed twintig kilometer per uur. Ferre hield er een hersenschudding en kneuzingen aan over. Nu krijgen we al een paar jaar begeleiding. Eerst kregen we thuisbegeleiding voor kinderen met autisme en voor kinderen met gedragsstoornissen. Dit soort hulp heeft een termijn van twee jaar, daarna moet je op zoek naar de volgende hulpinstantie. Nadat Ferre uit de auto is gesprongen, kwamen we op een wachtlijst voor crisishulp. Maar terwijl je in een crisissituatie zit, moet je toch nog een paar maanden wachten op hulp. Ongelooflijk. Op dit moment is Ferre opgenomen in een instelling voor psychiatrische patiënten. Een crisisopname voor twee weken. Hij is daar de hele week, maar mag in het weekend naar huis en op woensdag mogen we hem bezoeken. Het eerste bezoek ging goed, tot we weer weggingen. Ferre wilde mee naar huis en werd heel boos. Ze gaven hem medicijnen en zetten hem in de isolatie. Hartverscheurend. Als moeder ga je kapot als je zoon van tien in een isoleercel wordt opgesloten. We hopen zo dat er binnenkort de juiste hulp komt voor Ferre. Voorlopig blijven we voor een raadsel staan: er is iets aan de hand met onze kleine jongen en we weten niet wat.”

Bron: Grazia Tekst: Annemiek Riesebos Beeld: iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

MAFS-kijkers zeggen allemaal over hetzelfde over Hinke en Giovanni

Gepubliceerd

op

Door

Giovanni en Hinke trouwen in aflevering 5 van Married At First Sight – kijkers zijn sceptisch

In de vijfde aflevering van het nieuwe seizoen van Married At First Sight zagen we hoe Giovanni en Hinke elkaar het jawoord gaven. Vader Hans was duidelijk ontroerd en sprak vol lof over zijn zoon: volgens hem heeft Hinke “goud in handen”. Toch lijken kijkers daar heel anders over te denken. Op sociale media wordt Giovanni omschreven als “geen trouwmateriaal”.

Verschillen tussen Bram en Eva vallen op
Tot nu toe zijn er al vijf huwelijken gesloten, maar bij twee koppels twijfelen kijkers of het goed gaat komen. Eén daarvan is het stel Bram en Eva.
Eva is een energieke, sociale vrouw die volop geniet van het stadsleven. Ze zit in meerdere vriendengroepen en is regelmatig op het terras te vinden. Bram, daarentegen, woont op het platteland tussen de dieren en heeft een druk leven vol baantjes en verantwoordelijkheden.
Hoewel beide partners het druk hebben, lijken hun levensstijlen totaal niet op elkaar aan te sluiten. Veel kijkers verwachten dat dit verschil hen uiteindelijk zal opbreken.

Giovanni en Hinke: geen ideale match volgens publiek
Het huwelijk van Giovanni en Hinke werd gisteren uitgezonden. Hinke houdt van bakken, terwijl Giovanni dol is op hutspot met shoarma – en daar moet dan ook nog sambal én ketjap overheen. Niet echt een culinaire match made in heaven.
Daarnaast brengt Giovanni veel tijd door met gamen, iets waar hij Hinke graag in mee wil nemen. Ook op professioneel vlak verschillen ze flink: Giovanni werkt in de IT, terwijl Hinke communicatieadviseur is. Volgens sommige kijkers kun je in een bedrijf al zien dat die twee afdelingen zelden op één lijn zitten – laat staan in een huwelijk.

Op sociale media laten kijkers zich niet onbetuigd. Velen voorspellen dat dit huwelijk weinig kans van slagen heeft. De experts van het programma lieten al doorschemeren dat Giovanni “wat moet veranderen”, wat door sommigen gezien wordt als een voorzichtige disclaimer: mocht het misgaan, kunnen ze altijd zeggen: “We hadden het toch gezegd?”

Lees verder

Laatste Nieuws

ZIEN: Irene Schouten deelt een foto van samenwerking met nachtmode-merk Livera

Gepubliceerd

op

Door

Irene Schouten verrast met stijlvolle en gedurfde post op Instagram

In een wereld waarin topsporters vaak uitsluitend in de schijnwerpers staan vanwege hun prestaties, is het verfrissend om te zien wanneer zij ook hun persoonlijkheid en veelzijdigheid buiten het sportveld tonen. Irene Schouten, de veelgeprezen Nederlandse schaatskampioene en wielrenster, heeft onlangs op sociale media een verrassende kant van zichzelf laten zien – en haar fans zijn er dol op.

Via haar Instagram-story deelde Irene een stijlvolle en opvallende foto als onderdeel van een samenwerking met het lingeriemerk Livera. Op de foto draagt ze een charmant bloemenjurkje, waarmee ze niet alleen haar gevoel voor mode laat zien, maar ook haar speelse en zelfverzekerde uitstraling benadrukt. Een subtiel detail – het jurkje dat net iets verder openvalt – zorgt voor een knipoog naar haar ontspannen, natuurlijke flair.

Met een warme glimlach en een dampende kop koffie in de hand, straalt Irene rust en authenticiteit uit. Het beeld vangt een ogenschijnlijk simpel ochtendmoment, maar spreekt boekdelen: hier staat een vrouw die zich comfortabel voelt in haar vel, zowel op als naast het ijs.

Wat deze post zo bijzonder maakt, is niet alleen de foto zelf, maar de boodschap die ermee wordt uitgedragen. Irene laat zien dat sporters méér zijn dan hun medailles. Ze zijn mensen met passies, voorkeuren en een gevoel voor stijl – en soms ook met een verrassende samenwerking die het internet even doet stilstaan.

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Nikkie Plessen woest door een plastic tasje van 10 cent: ‘WEET JE WEL WIE IK BEN?’

Gepubliceerd

op

Door

Nikkie Plessen woedend om plastic tasje van 10 cent: “Weet je wel wie ik ben?”

Nikkie Plessen staat bekend als de glamoureuze modeondernemer achter het succesvolle kledingmerk NIKKIE Fashion, dat inmiddels in heel Europa verkrijgbaar is. Met haar uitgesproken stijl en liefde voor luxe is ze uitgegroeid tot een waar mode-icoon. Toch lijkt ze soms te vergeten dat niet iedereen een Chanel-tas van vierduizend euro kan veroorloven.

Eerder gaf ze de tip aan mensen met een kleinere portemonnee om toch wat ‘branding’ te showen met een merksjaaltje van honderd euro: “Dan knoop je ’m gewoon als piratensjaal. Kom je al een heel eind,” aldus Nikkie. Luxe is voor haar de standaard – zolang het maar stijlvol is. Tien cent, daar ligt dan ineens de grens.

Boze Nikkie in de bakkerij
Volgens Juicechannel ging het in een Amsterdamse bakkerij ooit flink mis. Nikkie kwam daar wekelijks langs en rekende ook dit keer weer een flinke bestelling af. Alleen… ze had geen tasje bij zich. Precies op dat moment was de nieuwe regel ingegaan waarbij plastic tasjes niet langer gratis waren. “Dat wordt dan nog 10 cent,” zei de medewerker vriendelijk.

Maar die opmerking viel totaal verkeerd. Nikkie zou volledig uit haar dak zijn gegaan: “IK KOOP WEKELIJKS VOOR ZOVEEL GELD AAN BROOD, WEET JE WEL NIET WIE IK BEN?” aldus de bron.

Tja, als je gewend bent aan Hermès en Chanel, lijkt een plastic tasje ineens onbespreekbaar. Misschien had ze haar ontbijt gewoon in haar designertas moeten proppen – dat had haar die gevreesde 10 cent bespaard.

Lees verder

Trending