Een 51-jarige vrouw uit Hoensbroek heeft eind augustus een week dood in huis gelegen. Normaal gesproken zou in die periode drie keer een zorgverlener bij haar aan de deur zijn gekomen, maar omdat het vakantie was, kwam er niemand.
De kwestie werd aangekaart door raadslid Jan Horssels van Partij Hoensbroeks Belang (PHB). Toen hij van de situatie hoorde, zocht hij contact met zorginstantie Stand-By, die voor de gemeente de Wmo uitvoert. Stand-By verwees hem door naar de gemeente.
Horssels probeerde via wethouder Peter van Zutphen (Volksgezondheid/Wmo, SP) opheldering te krijgen.
Ontevreden over hoe hij dit afhandelde, zocht Horssels de openbaarheid door tijdens de afgelopen raadsvergadering van de gemeente Heerlen – waar Hoensbroek onder valt – een serie vragen over het incident in gang te zetten.
Omdat Horssels bij die vergadering om gezondheidsredenen afwezig was, stelde PHB-raadslid Miriam Schreurs de vragen.
„De vrouw werd 28 augustus levenloos in haar huis aangetroffen, waar zij minimaal een week heeft gelegen. Er kwam drie keer per week hulp. Die week was er echter niemand vanwege vakantie.
Begrijpelijk, want ook zorgpersoneel heeft recht op vakantie. Bij ons roept dat de vraag op of er niets geregeld is om een kwetsbare groep die afhankelijk is van zorg in de gaten te houden.”
Beroepsgeheim
Schreurs riep op om vooruit te kijken naar de komende vakantieperiode om herhaling te voorkomen. Wethouder Van Zutphen gaf aan van het geval op de hoogte te zijn en sprak van een trieste situatie.
„Maar om hier in een raadsdebat een trieste en persoonlijke situatie te bespreken, dat kunnen en dat mogen we niet.
De mensen die hulp verlenen zijn gebonden aan hun beroepsgeheim, en dat geldt ook voor de gemeente.”
De PHB wilde weten of er onderzoek naar het incident is gedaan. Dat bevestigde de wethouder, die de suggestie van de hand wijst dat de vrouw als gevolg van vakantie een week geen zorg ontving.
„Er is onderzoek gedaan door de toezichthouder Wmo, in dit geval de GGD. Die heeft geconcludeerd dat dit een triest geval is, maar dat er geen aanleiding is tot een nader onderzoek.”
Probleem
Dat een openbaar raadsdebat niet de plek is om zo’n persoonlijk geval te bespreken vond ook SP’er Ron Meyer. „Er wordt van alles gesuggereerd en ik vind het terecht dat het college zo reageert.
Wat ik wel wil weten is: is dit een symbool voor een collectief probleem? Als dat zo is hebben we namelijk wel een debat.”
Horssels laat weten dat hij niet tevreden is met de beantwoording. „Het kan niet zo zijn dat als men het achterste van de tong moet laten zien bij iets dat in zijn nadeel werkt, men gaat schermen met de zwijgplicht en privacy. Ik wil het onderzoeksrapport zien en voor mij is deze zaak nog niet afgehandeld.”
U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen