Contacteer ons

Nieuws

Waarom jij misschien ook dagelijks plastic op je gezicht smeert

Gepubliceerd

op

Je merkt er niks van als je het aanbrengt, maar wist je dat veel make-upproducten plastic bevatten? Het gaat hierbij om zogenoemde microplastics die terug te vinden zijn in het basismengsel van bepaalde make-up- en verzorgingsproducten.

Hoewel het op de etiketten van de producten niet altijd makkelijk is terug te vinden, zit het er wel degelijk in. “Bijvoorbeeld in shampoo, foundation, (zonnebrand)crème en lipstick”, zo vertelt Benjamin Hooi van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) aan NU.nl.

Even scrubben
Deze stukjes plastic zitten er niet voor niks in: ze zorgen er namelijk voor dat een product beter werkt. “Zonnebrandcrème wordt er beter smeerbaar door, shampoo en conditioner beter uitwasbaar en deodorant effectiever”, aldus Hooi. Sommige microplastics worden zelfs bewust toegevoegd voor een scrubwerking. “Deze deeltjes, ook wel microbeads genoemd, zitten vooral in scrubs en tandpasta. Maar deze zal je niet meer snel aantreffen in afwasbare producten zoals shampoo en douchegel.”

Natuurlijke ingrediënten
De Europese cosmetica-industrie heeft namelijk besloten om microbeads vrijwillig uit dit soort producten te halen. Dit gebeurt wel in fases: in 2020 moeten ze namelijk volledig verdwenen zijn. Momenteel is 98 procent van de producten al vrij van deze plastics, die worden vervangen door natuurlijke ingrediënten zoals vruchtenpitten, zand en gemalen bamboe.

Slecht voor milieu
Een groot nadeel van de microplastics is dat ze uiteindelijk in het water terecht gekomen. Tijdens het douchen en afwassen spoelen de deeltjes namelijk door je doucheputje of gootsteen het riool in. Van het plastic dat momenteel in zeeën en oceanen terechtkomt, is zo’n 0,3 procent (35.000 ton) afkomstig uit de cosmeticawereld. Dit lijkt misschien niet veel, maar alle kleine beetjes helpen als het gaat om het voorkomen van milieuvervuiling.

Plastic op je lippen
Daarnaast moet je je ook realiseren dat je bij sommige lipsticks letterlijk microplastic op je lippen smeert. Volgens Jeroen Dagevos (van de organisatie Plastic Soup Foundation) zijn veel mensen zich hier niet van bewust. “Dat is toegevoegd zodat het lang blijft zitten. Misschien slik je het wel in. Het lijkt me dat je als consument wilt weten wat het effect daarvan is.” Helaas is hier momenteel nog te weinig onderzoek naar gedaan, wat voor veel fabrikanten een reden is om het gewoon te blijven gebruiken.

Liever geen plastic?
Mensen die liever make-up en verzorgingsproducten zonder plastic gebruiken, kunnen het beste de ingrediëntenlijst checken. Als je polymeren tussen de ingrediënten ziet staan, kun je het product het beste skippen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? De Plastic Soup Foundation heeft een lijst opgesteld waar alle 550 polymeren die plastic bevatten opstaan.

Bron: NU.nl, Libelle Beeld: iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Steenrijk, Straatarm-kijkers gaan helemaal los: ”Dit is gewoon niet te geloven”

Gepubliceerd

op

Door

Het is woensdagavond en dus was het vanavond weer tijd voor een nieuwe aflevering van het programma Steenrijk, Straatarm. Kijkers zijn weer massaal in de pen geklommen om te reageren op de deelnemers en dat is niet zonder reden. Lees snel verder!

Kijkers irriteren zich kapot

Vanavond konden we zien hoe de twee Belgische zussen Kateryna en Alisa een week lang hun rijkeluis leventje inruilden voor de armoede van moeder Saskia en haar dochter Luna.
De vermogende zussen hebben een bedrijf in de beauty-branche. Bij Kateryna kun je bijvoorbeeld terecht voor permanente make-up. Alisa is voornamelijk actief in Dubai. Daar zit ze in de botox en de fillers. Financieel gaat het fantastisch en de zussen hebben geld als water. Feestjes, massages en extreem veel winkelen: niets is voor hen teveel gevraagd.
Kijkers van Steenrijk, Straatarm irriteren zich echter mateloos aan de houding van de twee zussen. Op X gaat het dan ook helemaal los. Onderstaand enkele reacties:

Saskia en Luna

Hoe anders ziet het leven eruit voor moeder Saskia en haar dochter Luna. Samen met hulphond Cyiara wonen ze in een flat in Hoogeveen.
Als moeder probeert Saskia haar dochter alles te geven qua spullen, maar haar budget laat dat niet toe. Saskia heeft een bijstandsuitkering en dat is geen vetpot.
Nadat de vaste lasten zijn betaald, blijft er soms niet eens voldoende geld over voor een warme maaltijd. Soms moeten moeder en dochter ’s avonds brood eten. Dat gebeurt tweemaal per week.
Hoewel Saskia het niet makkelijk heeft, zijn sommige kijkers niet bepaald mild voor haar. Onderstaand enkele reacties:

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Dames gaan even lekker op een paaltje zitten maar vergeten klein detail

Gepubliceerd

op

Door

Dames in de Franse stad Toulouse gingen even lekker op een paaltje zitten om hun broodje op te eten. Ze vergaten alleen een klein detail. Die paaltjes zijn namelijk niet om op te zitten maar om het verkeer tegen te houden. Tot hilariteit van de leverancier natuurlijk.

Op een paaltje zitten

Als we het hebben over vrouwen die op een paaltje zitten dan hebben we het meestal over een bepaalde niche. Zo betrapten we al eens deze dame die haar behoefte met een paaltje deelde. Toch gaat het bij deze twee vrouwen niet over smeerpijperij maar over een leuke grap.

Als een leverancier in de stad Toulouse wil komen, dan zal hij door een sluisje moeten. Dit sluisje is beveiligd met inzakkende paaltjes, zodat alleen de mensen met toestemming er doorheen kunnen. De leverancier had toestemming en toen hij aan kwam rijden, zag hij twee dames hun broodje eten op het paaltje. Als hij vraagt of hij er door mag, zakken de paaltjes plots in. De dames rollen met hun broodje over de grond.

Het filmpje

 

Lees verder

Laatste Nieuws

Evelien uit Lang Leve de Liefde is superdronken en laat iets teveel zien!

Gepubliceerd

op

Door

Wanneer je aan Lang Leve de Liefde meedoet dan ben je natuurlijk opzoek naar de ware liefde. Je komt in een luxe villa terecht met een wildvreemde die ook opzoek is naar de ware. De kans dat jij hand in hand naar buiten loopt in LLDL is ongeveer 6 procent. Een stuk hoger dan concurrent First Dates waar het slagingspercentage maar 0,6 procent is. De reden hiervoor is natuurlijk dat een date in LLDL vele malen langer duurt dan een date in First Dates. Namelijk minimaal 24 uur. Na deze 24 uur kun je ervoor kiezen om je date te verlengen of af te breken. Het programma heeft een aantal trucjes in petto om het ijs tussen de deelnemers een beetje te kunnen breken. Je kunt bijvoorbeeld een drankje doen, of in de hottub springen. Een combinatie van deze twee blijkt een goede ijsbreker te zijn. Soms iets té goed.

Evelien compleet de weg kwijt in Lang Leve de Liefde

In 2021 deed Evelien mee aan LLDL, samen met Ruben. De twee besloten om een paar drankjes te doen om vervolgens in de hottub te springen. Het warme water van de hottub zorgt er soms voor dat deelnemers zich even niet goed voelen. Wanneer je dit combineert met een drankje of 6, dan is het natuurlijk raak. Wanneer je ook nog de spanning in je lijf hebt van 20 camera’s die op je gericht zijn dan heb je de poppen natuurlijk aan het dansen. Evelien had duidelijk iets te diep in het glaasje gekeken, en het werd eventjes allemaal teveel tijdens de date. Gelukkig heeft de zorgzame Ruben een teiltje voor Evelien gehaald. De beelden gaan momenteel keihard rond op social media, vandaar dat we even terugblikken op deze heerlijke date:

Lees verder

Trending