Contacteer ons

Nieuws

Waarom jij misschien ook dagelijks plastic op je gezicht smeert

Gepubliceerd

op

Je merkt er niks van als je het aanbrengt, maar wist je dat veel make-upproducten plastic bevatten? Het gaat hierbij om zogenoemde microplastics die terug te vinden zijn in het basismengsel van bepaalde make-up- en verzorgingsproducten.

Hoewel het op de etiketten van de producten niet altijd makkelijk is terug te vinden, zit het er wel degelijk in. “Bijvoorbeeld in shampoo, foundation, (zonnebrand)crème en lipstick”, zo vertelt Benjamin Hooi van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) aan NU.nl.

Even scrubben
Deze stukjes plastic zitten er niet voor niks in: ze zorgen er namelijk voor dat een product beter werkt. “Zonnebrandcrème wordt er beter smeerbaar door, shampoo en conditioner beter uitwasbaar en deodorant effectiever”, aldus Hooi. Sommige microplastics worden zelfs bewust toegevoegd voor een scrubwerking. “Deze deeltjes, ook wel microbeads genoemd, zitten vooral in scrubs en tandpasta. Maar deze zal je niet meer snel aantreffen in afwasbare producten zoals shampoo en douchegel.”

Natuurlijke ingrediënten
De Europese cosmetica-industrie heeft namelijk besloten om microbeads vrijwillig uit dit soort producten te halen. Dit gebeurt wel in fases: in 2020 moeten ze namelijk volledig verdwenen zijn. Momenteel is 98 procent van de producten al vrij van deze plastics, die worden vervangen door natuurlijke ingrediënten zoals vruchtenpitten, zand en gemalen bamboe.

Slecht voor milieu
Een groot nadeel van de microplastics is dat ze uiteindelijk in het water terecht gekomen. Tijdens het douchen en afwassen spoelen de deeltjes namelijk door je doucheputje of gootsteen het riool in. Van het plastic dat momenteel in zeeën en oceanen terechtkomt, is zo’n 0,3 procent (35.000 ton) afkomstig uit de cosmeticawereld. Dit lijkt misschien niet veel, maar alle kleine beetjes helpen als het gaat om het voorkomen van milieuvervuiling.

Plastic op je lippen
Daarnaast moet je je ook realiseren dat je bij sommige lipsticks letterlijk microplastic op je lippen smeert. Volgens Jeroen Dagevos (van de organisatie Plastic Soup Foundation) zijn veel mensen zich hier niet van bewust. “Dat is toegevoegd zodat het lang blijft zitten. Misschien slik je het wel in. Het lijkt me dat je als consument wilt weten wat het effect daarvan is.” Helaas is hier momenteel nog te weinig onderzoek naar gedaan, wat voor veel fabrikanten een reden is om het gewoon te blijven gebruiken.

Liever geen plastic?
Mensen die liever make-up en verzorgingsproducten zonder plastic gebruiken, kunnen het beste de ingrediëntenlijst checken. Als je polymeren tussen de ingrediënten ziet staan, kun je het product het beste skippen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? De Plastic Soup Foundation heeft een lijst opgesteld waar alle 550 polymeren die plastic bevatten opstaan.

Bron: NU.nl, Libelle Beeld: iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Zien: Volgers woedend door ‘walgelijke video’ van Nicol Kremers op het aanrecht!

Gepubliceerd

op

Door

Nicol Kremers is natuurlijk alweer bijna een jaar op zichzelf aangewezen na de relatiebreuk met Peter Gillis. Petertje heeft inmiddels een nieuwe vriendin en heeft Nicol destijds met lege handen op straat gezet. De problemen voor beide stapelen zich de laatste tijd op. Waar Peter problemen heeft met verschillende gemeentes die zijn parken willen sluiten, moet Nicol voor de rechter verschijnen vanwege het weigeren van een bloedonderzoek. Nicol zou namelijk een eenzijdig auto-ongeluk hebben veroorzaakt waarbij ze niet helemaal nuchter leek te zijn. Toch moet er brood op de plank komen, en daar lijkt Nicolleke wel in te slagen. De gevallen reality-ster harkt tonnen naar binnen met de verkoop van vunzige foto’s en video’s op OnlyFans, maar daar blijft het niet bij.

Nicol Kremers op het aanrecht

De moeder van vier kinderen heeft daarnaast ook nog een eigen webshop. Daar kun je geen kleding kopen of gezellige huis- en tuinartikelen, maar speeltjes voor in de slaapkamer. Nu is het natuurlijk de vraag hoe je die speeltjes moet promoten, daar heeft Nicolleke een oplossing voor gevonden. Wanneer de bammetjes voor de kinderen gesmeerd zijn in de keuken en de kids naar school zijn klimt Nicolleke op het aanrecht. In de video’s hieronder is Nicol op het aanrecht twee van haar favoriete speeltjes aan het tentoonstellen. Volgers walgen er echter van: “En morgen weer lekker de bammetjes op het aanrecht smeren!” en “Wat zullen je kinderen trots op je zijn….. schaamrood op de kaken!” valt er onder andere te lezen. Video’s hier:

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Yordi (Djordie) leent Audi en rijdt voor 10.000 euro aan schade

Gepubliceerd

op

Door

De man die ooit bijna landelijke bekendheid kreeg dankzij zijn rolletje bij Bram Krikke in het YouTube-programma Bram in de Buurt gaat de laatste tijd hard. We hebben het natuurlijk over Yordi, en dus geen Djordie uit Breda. Deze rooie rakker deed laatst zelfs nog mee aan het SBS6 programma Lang Leve de Liefde.

Het is te hopen dat deze 27-jarige knul zijn verzekeringen ook een beetje op orde heeft want rijden in een geleende Audi ging niet helemaal volgens plan… Volgens Yordi schoot dat ding zo weg en nu is er voor zo’n tienduizend euro schade…

Lees verder

Laatste Nieuws

Frans Bauer kapot van verdriet: ‘Ik ben zwaar misbruikt’

Gepubliceerd

op

Door

Met flink wat succes, want de 49-jarige zanger is inmiddels al 20 kilo afgevallen.

Dieetpillen

Frans Bauer is geheel door zijn eigen doen en laten afgevallen. Dat laat de zanger keer op keer weten. Toch zijn er nu oplichters die misbruik maken van zijn harde werk. Zij suggereren namelijk met nepadvertenties dat hij dankzij dieetpillen zoveel is afgevallen. Frans laat aan ‘De Telegraaf’ weten dat dit absoluut niet waar is en dat hij juridische stappen wil ondernemen.

Juridische stappen

‘Het is te gek voor woorden,’ vertelt Frans. Volgens de zanger worden een foto en interview die hij heeft gegeven misbruikt in de advertentie waarin afslankpillen worden aangeprezen. Frans Bauer en zijn manager zijn dan ook aan het uitzoeken wat hier juridisch tegen gedaan kan worden. ‘Je kunt niet mijn foto gebruiken en melden dat ik door die pillen ben afgevallen’, vervolgt de zanger. ‘Ik leen mij ook niet voor dit soort advertenties. Ik heb wel reclamespotjes op televisie gedaan, maar dan sta ik achter het product.’

Zelf gedaan

Frans Bauer wil vooral benadrukken dat hij op eigen houtje is afgevallen. Zonder hulp van dieetpillen dus. ‘Er is ruim twintig kilo af en ik ga door tot ik 82 weeg, mijn oude gewicht. Ik verwacht dat dit half oktober gaat lukken. Door te trainen en vooral beter te letten op wat ik eet, vliegen de kilo’s eraf.’

Mariska

Hij vervolgt: ‘Op een gegeven moment begon ik te “emo-eten”. Dat was in de tijd dat Mariska een hersenbloeding kreeg. Als ik wat lekkers zag, ging het in Bauer zijn mondje. Door het afvallen voel ik mij weer een stuk prettiger. En dat dus zónder pillen.’

Lees verder

Trending