Contacteer ons

Nieuws

Waarom wandelen beter voor je weerstand is dan hardlopen

Gepubliceerd

op

Heb je geen zin om jezelf helemaal in het zweet te werken? Dat is ook helemaal niet nodig, want een stukje wandelen brengt al gezondheidsvoordelen. Ga er dus maar lekker op uit voor een ommetje.

Als je dagelijks een wandeling maakt heeft dat niet alleen voordelen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale.

Erik Scherder, neuropsycholoog legt het aan RTL Nieuws uit: “Bij matig intensieve beweging zul je meer productiviteit en creativiteit ervaren. Je hart gaat beter werken en pompt je bloed via de halsslagader naar je hersenen. Dit zorgt dat je hersenen beter doorbloed raken.”

Grijze en witte stoffen

Er zit in jouw hersenen zowel een grijze als een witte stof. De grijze stof verwerkt informatie, en de witte stof is de verbinding die zorgt voor de communicatie tussen de zenuwcellen. Die witte stof heeft veel bloed nodig om te kunnen communiceren. “Ga je veel bewegen, werkt je hart beter en dit zorgt ervoor dat die verbindingen beter functioneren”, legt Scherder uit.

Natural Killers

Naast je hersenen is natuurlijk ook de rest van je lichaam blij met een goede bloedsomloop. Want dankzij een goede bloedsomloop krijg je ook een sterker afweersysteem. In je lichaam zitten allerlei verschillende cellen. Een van die cellen noemen we de NK-cellen, ofwel de Natural Killers. En die killen alle virussen die je lichaam binnen willen dringen. Scherder legt uit dat “hoe meer je beweegt, hoe actiever deze NK-cellen worden en hoe beter je afweersysteem functioneert.”

30 minuten bewegen

Als je denkt dat hardlopen of misschien zelfs heftige krachttraining deze NK-cellen nog harder aan het werk zet, dan heb je het mis. Het gaat hier om matig intensief bewegen, alleen dan zet je de cellen op een goede manier aan het werk. “Wanneer de manier van bewegen té intensief wordt, neemt de curve van de weerstand juist af.” Scherder legt uit dat genoeg beweging uit 2 verschillende aspecten bestaat. Aan de ene kant moet je er voor zorgen dat lang stilzitten onderbroken wordt, en aan de andere kant is het verstandig om de beweegnorm te halen. Deze beweegnorm ligt op 30 minuten. Maar hoe doe je dat met al dat binnen zitten?

Intensief tegenover matig bewegen

3 keer per week intensief bewegen of elke dag 30 minuutjes bewegen. Het maakt niet uit wat je kiest, volgens Scherder. Maar het is wel belangrijk om niet te intensief te bewegen, want dat kan schadelijk zijn voor je immuunsysteem. “Het allerbeste is om een activiteit te vinden die je leuk vindt en die je eenvoudig in je huidige dagbesteding kunt inbouwen. Zo voelt het niet als ‘extra’ of ‘ik moet’ en kun je het gemakkelijk volhouden”, vertelt de neuropsycholoog.

Staand tandenpoetsen

We bewegen nu allemaal natuurlijk een stuk minder dan voorheen. Dan kan het lastig zijn om aan die 30 minuten te komen. We willen actiever zijn, maar zijn nu juist een stuk inactiever. Volgens Scherder kun je ook heel gemakkelijk binnen bewegen. “Maak een lijstje van je favoriete oefeningen en voer die elke dag een halfuur uit op een matje. Ga staand tandenpoetsen, sta tijdens je werkdag eens ieder uur op uit die luie stoel en neem wat vaker de trap, ook al heb je die niet nodig. Ben je het binnen zat? Maak dan buiten een wandeling indien mogelijk en let daarbij op de intensiteit: langzaam sjokken is niet matig intensief bewegen. De hartslag moet wel iets stijgen.” Zie jij ook al genoeg mogelijkheden?

Wandelen met een app

Heb jij een duwtje in de rug nodig? Er zijn verschillende apps die het wandelen nog voldoening geven. Je hebt bijvoorbeeld de app Ommetje. Deze app komt uit de koker van Erik Scherder. Maak van wandelen een (vrijblijvende) wandelcompetitie met je familie of vrienden. Niet genoeg uitdaging? Ga dan de strijd aan met de rest van Nederland. Naast de competitie geeft Scherder jou in de app nog leuke hersenfeitjes. Dan heb je ook nog de app FigureRunning. Het is precies zoals het klinkt, want dankzij deze app ga je figuurtjes lopen. Teken een leuke route op de kaart in een gekke vorm en start met wandelen. Wil je niets geks, maar wel weten hoeveel stappen je zet? Op veel mobiele telefoons zit een stappenteller, maar mocht die van jou dat niet hebben dan kun je de app Pedometer (ofwel stappenteller) downloaden. Leuk extraatje: je kunt hiermee badges verdienen!

Bron: RTL Nieuws, Libelle Beeld: iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Zien: Volgers woedend door ‘walgelijke video’ van Nicol Kremers op het aanrecht!

Gepubliceerd

op

Door

Nicol Kremers is natuurlijk alweer bijna een jaar op zichzelf aangewezen na de relatiebreuk met Peter Gillis. Petertje heeft inmiddels een nieuwe vriendin en heeft Nicol destijds met lege handen op straat gezet. De problemen voor beide stapelen zich de laatste tijd op. Waar Peter problemen heeft met verschillende gemeentes die zijn parken willen sluiten, moet Nicol voor de rechter verschijnen vanwege het weigeren van een bloedonderzoek. Nicol zou namelijk een eenzijdig auto-ongeluk hebben veroorzaakt waarbij ze niet helemaal nuchter leek te zijn. Toch moet er brood op de plank komen, en daar lijkt Nicolleke wel in te slagen. De gevallen reality-ster harkt tonnen naar binnen met de verkoop van vunzige foto’s en video’s op OnlyFans, maar daar blijft het niet bij.

Nicol Kremers op het aanrecht

De moeder van vier kinderen heeft daarnaast ook nog een eigen webshop. Daar kun je geen kleding kopen of gezellige huis- en tuinartikelen, maar speeltjes voor in de slaapkamer. Nu is het natuurlijk de vraag hoe je die speeltjes moet promoten, daar heeft Nicolleke een oplossing voor gevonden. Wanneer de bammetjes voor de kinderen gesmeerd zijn in de keuken en de kids naar school zijn klimt Nicolleke op het aanrecht. In de video’s hieronder is Nicol op het aanrecht twee van haar favoriete speeltjes aan het tentoonstellen. Volgers walgen er echter van: “En morgen weer lekker de bammetjes op het aanrecht smeren!” en “Wat zullen je kinderen trots op je zijn….. schaamrood op de kaken!” valt er onder andere te lezen. Video’s hier:

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Yordi (Djordie) leent Audi en rijdt voor 10.000 euro aan schade

Gepubliceerd

op

Door

De man die ooit bijna landelijke bekendheid kreeg dankzij zijn rolletje bij Bram Krikke in het YouTube-programma Bram in de Buurt gaat de laatste tijd hard. We hebben het natuurlijk over Yordi, en dus geen Djordie uit Breda. Deze rooie rakker deed laatst zelfs nog mee aan het SBS6 programma Lang Leve de Liefde.

Het is te hopen dat deze 27-jarige knul zijn verzekeringen ook een beetje op orde heeft want rijden in een geleende Audi ging niet helemaal volgens plan… Volgens Yordi schoot dat ding zo weg en nu is er voor zo’n tienduizend euro schade…

Lees verder

Laatste Nieuws

Frans Bauer kapot van verdriet: ‘Ik ben zwaar misbruikt’

Gepubliceerd

op

Door

Met flink wat succes, want de 49-jarige zanger is inmiddels al 20 kilo afgevallen.

Dieetpillen

Frans Bauer is geheel door zijn eigen doen en laten afgevallen. Dat laat de zanger keer op keer weten. Toch zijn er nu oplichters die misbruik maken van zijn harde werk. Zij suggereren namelijk met nepadvertenties dat hij dankzij dieetpillen zoveel is afgevallen. Frans laat aan ‘De Telegraaf’ weten dat dit absoluut niet waar is en dat hij juridische stappen wil ondernemen.

Juridische stappen

‘Het is te gek voor woorden,’ vertelt Frans. Volgens de zanger worden een foto en interview die hij heeft gegeven misbruikt in de advertentie waarin afslankpillen worden aangeprezen. Frans Bauer en zijn manager zijn dan ook aan het uitzoeken wat hier juridisch tegen gedaan kan worden. ‘Je kunt niet mijn foto gebruiken en melden dat ik door die pillen ben afgevallen’, vervolgt de zanger. ‘Ik leen mij ook niet voor dit soort advertenties. Ik heb wel reclamespotjes op televisie gedaan, maar dan sta ik achter het product.’

Zelf gedaan

Frans Bauer wil vooral benadrukken dat hij op eigen houtje is afgevallen. Zonder hulp van dieetpillen dus. ‘Er is ruim twintig kilo af en ik ga door tot ik 82 weeg, mijn oude gewicht. Ik verwacht dat dit half oktober gaat lukken. Door te trainen en vooral beter te letten op wat ik eet, vliegen de kilo’s eraf.’

Mariska

Hij vervolgt: ‘Op een gegeven moment begon ik te “emo-eten”. Dat was in de tijd dat Mariska een hersenbloeding kreeg. Als ik wat lekkers zag, ging het in Bauer zijn mondje. Door het afvallen voel ik mij weer een stuk prettiger. En dat dus zónder pillen.’

Lees verder

Trending