Contacteer ons

Nieuws

Werkgevers mogen dragen van hoofddoek verbieden: dit zijn de regels

Gepubliceerd

op

Europese werkgevers mogen hun werknemers verbieden religieuze symbolen te dragen, heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald. Maar het Hof stelt aan zo’n verbod ook enkele voorwaarden: zomaar alle hoofddoeken, kruizen en keppeltjes van de werkplek verbannen is niet toegestaan. Vijf vragen:

Wat is er aan de hand?
Twee moslima’s in Duitsland die van hun werkgever een verbod hadden gekregen om tijdens het werk een hoofddoek te dragen, kwamen met hun zaak bij het Hof uit. De bedrijven waar de vrouwen werken – een kinderdagverblijf en een drogisterij – vonden een verbod te rechtvaardigen omdat ze naar hun klanten neutraliteit wilden uitstralen. Religieuze uitingen van werknemers passen daar volgens de werkgevers niet bij.

En? Is zo’n verbod discriminerend?
Nee, mits er wel aan een paar voorwaarden is voldoen. Zo moet een dergelijk verbod gelden voor alle godsdienstige uitingen, dus werknemers mogen dan ook geen keppeltje of een kruis dragen. Dus alleen moslima’s verbieden een hoofddoek te dragen is wel degelijk discriminatie. Daarnaast moet een werkgever ook echt aantonen dat de onderneming er last van heeft als medewerkers uiting geven van hun geloof of levensovertuiging.
Hoe dan?
Bijvoorbeeld omdat klanten, of in het geval van een kinderdagverblijf de ouders, aangeven het niet prettig te vinden met religieuze uitingen van medewerkers geconfronteerd te worden. In dat geval weegt de wens om neutraliteit uit te stralen zwaarder dan de vrijheid van godsdienstuiting, zo stelt het Europese Hof. Dat alleen de werkgever het niet wil hebben is dus niet voldoende reden om het dragen van een hoofddoek te verbieden.
Een aantal jaar geleden heeft het Europese Hof hierover toch ook al een uitspraak gedaan?
Klopt, dat was in 2017 naar aanleiding van soortgelijke zaken in België en Frankrijk. Daarin bepaalde het Hof dat werkgevers heel goed moeten kunnen onderbouwen waarom het uitstralen van neutraliteit zo belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan politie of rechterlijke macht. Nu heeft het Hof ook nog eens duidelijk gemaakt dat wanneer een werkgever die onderbouwing rond heeft, er geen sprake is van discriminatie. „Daarnaast is nog wat duidelijker en scherper door het Hof gezegd dat de werkgever een algemeen beleid moeten vastleggen en daarin ook duidelijk beargumenteerd moeten worden waarom een verbod echt nodig is”, zo legt een woordvoerder van het College voor de Rechten van de Mens uit.
Gaan Nederlandse werkgevers nu ineens alle godsdienstige uitingen verbieden?
Dat is niet waarschijnlijk, om te beginnen hebben lidstaten de ruimte om deze uitspraak op hun eigen manier te interpreteren. En het feit dat bijvoorbeeld een enkele klant of een collega zich stoort aan een medewerker met een hoofddoek is niet voldoende voor een werkgever om het dragen ervan te verbieden. Ook mag een werknemer niet zonder meer worden ontslagen vanwege het niet voldoen aan de kledingvereisten, zo stelde het College voor de Rechten van de Mens naar aanleiding van die eerdere uitspraak in 2017. De werkgever moet kijken of het mogelijk is dat die medewerker een andere functie binnen het bedrijf krijgt.

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Volgers woedend door ‘walgelijke video’ van Nicol Kremers op het aanrecht!

Gepubliceerd

op

Door

Nicol Kremers is natuurlijk alweer bijna een jaar op zichzelf aangewezen na de relatiebreuk met Peter Gillis. Petertje heeft inmiddels een nieuwe vriendin en heeft Nicol destijds met lege handen op straat gezet. De problemen voor beide stapelen zich de laatste tijd op. Waar Peter problemen heeft met verschillende gemeentes die zijn parken willen sluiten, moet Nicol voor de rechter verschijnen vanwege het weigeren van een bloedonderzoek. Nicol zou namelijk een eenzijdig auto-ongeluk hebben veroorzaakt waarbij ze niet helemaal nuchter leek te zijn. Toch moet er brood op de plank komen, en daar lijkt Nicolleke wel in te slagen. De gevallen reality-ster harkt tonnen naar binnen met de verkoop van vunzige foto’s en video’s op OnlyFans, maar daar blijft het niet bij.

Nicol Kremers op het aanrecht

De moeder van vier kinderen heeft daarnaast ook nog een eigen webshop. Daar kun je geen kleding kopen of gezellige huis- en tuinartikelen, maar speeltjes voor in de slaapkamer. Nu is het natuurlijk de vraag hoe je die speeltjes moet promoten, daar heeft Nicolleke een oplossing voor gevonden. Wanneer de bammetjes voor de kinderen gesmeerd zijn in de keuken en de kids naar school zijn klimt Nicolleke op het aanrecht. In de video’s hieronder is Nicol op het aanrecht twee van haar favoriete speeltjes aan het tentoonstellen. Volgers walgen er echter van: “En morgen weer lekker de bammetjes op het aanrecht smeren!” en “Wat zullen je kinderen trots op je zijn….. schaamrood op de kaken!” valt er onder andere te lezen. Video’s hier:

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Yordi (Djordie) leent Audi en rijdt voor 10.000 euro aan schade

Gepubliceerd

op

Door

De man die ooit bijna landelijke bekendheid kreeg dankzij zijn rolletje bij Bram Krikke in het YouTube-programma Bram in de Buurt gaat de laatste tijd hard. We hebben het natuurlijk over Yordi, en dus geen Djordie uit Breda. Deze rooie rakker deed laatst zelfs nog mee aan het SBS6 programma Lang Leve de Liefde.

Het is te hopen dat deze 27-jarige knul zijn verzekeringen ook een beetje op orde heeft want rijden in een geleende Audi ging niet helemaal volgens plan… Volgens Yordi schoot dat ding zo weg en nu is er voor zo’n tienduizend euro schade…

Lees verder

Laatste Nieuws

Frans Bauer kapot van verdriet: ‘Ik ben zwaar misbruikt’

Gepubliceerd

op

Door

Met flink wat succes, want de 49-jarige zanger is inmiddels al 20 kilo afgevallen.

Dieetpillen

Frans Bauer is geheel door zijn eigen doen en laten afgevallen. Dat laat de zanger keer op keer weten. Toch zijn er nu oplichters die misbruik maken van zijn harde werk. Zij suggereren namelijk met nepadvertenties dat hij dankzij dieetpillen zoveel is afgevallen. Frans laat aan ‘De Telegraaf’ weten dat dit absoluut niet waar is en dat hij juridische stappen wil ondernemen.

Juridische stappen

‘Het is te gek voor woorden,’ vertelt Frans. Volgens de zanger worden een foto en interview die hij heeft gegeven misbruikt in de advertentie waarin afslankpillen worden aangeprezen. Frans Bauer en zijn manager zijn dan ook aan het uitzoeken wat hier juridisch tegen gedaan kan worden. ‘Je kunt niet mijn foto gebruiken en melden dat ik door die pillen ben afgevallen’, vervolgt de zanger. ‘Ik leen mij ook niet voor dit soort advertenties. Ik heb wel reclamespotjes op televisie gedaan, maar dan sta ik achter het product.’

Zelf gedaan

Frans Bauer wil vooral benadrukken dat hij op eigen houtje is afgevallen. Zonder hulp van dieetpillen dus. ‘Er is ruim twintig kilo af en ik ga door tot ik 82 weeg, mijn oude gewicht. Ik verwacht dat dit half oktober gaat lukken. Door te trainen en vooral beter te letten op wat ik eet, vliegen de kilo’s eraf.’

Mariska

Hij vervolgt: ‘Op een gegeven moment begon ik te “emo-eten”. Dat was in de tijd dat Mariska een hersenbloeding kreeg. Als ik wat lekkers zag, ging het in Bauer zijn mondje. Door het afvallen voel ik mij weer een stuk prettiger. En dat dus zónder pillen.’

Lees verder

Trending