Contacteer ons

Nieuws

Werkgevers mogen dragen van hoofddoek verbieden: dit zijn de regels

Gepubliceerd

op

Europese werkgevers mogen hun werknemers verbieden religieuze symbolen te dragen, heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald. Maar het Hof stelt aan zo’n verbod ook enkele voorwaarden: zomaar alle hoofddoeken, kruizen en keppeltjes van de werkplek verbannen is niet toegestaan. Vijf vragen:

Wat is er aan de hand?
Twee moslima’s in Duitsland die van hun werkgever een verbod hadden gekregen om tijdens het werk een hoofddoek te dragen, kwamen met hun zaak bij het Hof uit. De bedrijven waar de vrouwen werken – een kinderdagverblijf en een drogisterij – vonden een verbod te rechtvaardigen omdat ze naar hun klanten neutraliteit wilden uitstralen. Religieuze uitingen van werknemers passen daar volgens de werkgevers niet bij.

En? Is zo’n verbod discriminerend?
Nee, mits er wel aan een paar voorwaarden is voldoen. Zo moet een dergelijk verbod gelden voor alle godsdienstige uitingen, dus werknemers mogen dan ook geen keppeltje of een kruis dragen. Dus alleen moslima’s verbieden een hoofddoek te dragen is wel degelijk discriminatie. Daarnaast moet een werkgever ook echt aantonen dat de onderneming er last van heeft als medewerkers uiting geven van hun geloof of levensovertuiging.
Hoe dan?
Bijvoorbeeld omdat klanten, of in het geval van een kinderdagverblijf de ouders, aangeven het niet prettig te vinden met religieuze uitingen van medewerkers geconfronteerd te worden. In dat geval weegt de wens om neutraliteit uit te stralen zwaarder dan de vrijheid van godsdienstuiting, zo stelt het Europese Hof. Dat alleen de werkgever het niet wil hebben is dus niet voldoende reden om het dragen van een hoofddoek te verbieden.
Een aantal jaar geleden heeft het Europese Hof hierover toch ook al een uitspraak gedaan?
Klopt, dat was in 2017 naar aanleiding van soortgelijke zaken in België en Frankrijk. Daarin bepaalde het Hof dat werkgevers heel goed moeten kunnen onderbouwen waarom het uitstralen van neutraliteit zo belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan politie of rechterlijke macht. Nu heeft het Hof ook nog eens duidelijk gemaakt dat wanneer een werkgever die onderbouwing rond heeft, er geen sprake is van discriminatie. „Daarnaast is nog wat duidelijker en scherper door het Hof gezegd dat de werkgever een algemeen beleid moeten vastleggen en daarin ook duidelijk beargumenteerd moeten worden waarom een verbod echt nodig is”, zo legt een woordvoerder van het College voor de Rechten van de Mens uit.
Gaan Nederlandse werkgevers nu ineens alle godsdienstige uitingen verbieden?
Dat is niet waarschijnlijk, om te beginnen hebben lidstaten de ruimte om deze uitspraak op hun eigen manier te interpreteren. En het feit dat bijvoorbeeld een enkele klant of een collega zich stoort aan een medewerker met een hoofddoek is niet voldoende voor een werkgever om het dragen ervan te verbieden. Ook mag een werknemer niet zonder meer worden ontslagen vanwege het niet voldoen aan de kledingvereisten, zo stelde het College voor de Rechten van de Mens naar aanleiding van die eerdere uitspraak in 2017. De werkgever moet kijken of het mogelijk is dat die medewerker een andere functie binnen het bedrijf krijgt.

Lees verder

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending