Johan Derksen vindt het een gotspe dat er mensen zijn die zich niet willen laten vaccineren. “We gaan natuurlijk naar een vaccinatieplicht, want anders is er in dit land niet meer te leven. Al die gekken die geen prikje willen mogen straks nergens meer naar binnen”, aldus de voetbalkenner in De Oranjezomer.
Mafkezen
Vakantiegangers doen nooit principieel over een prikje, aldus Johan. “Als je vroeger op vakantie ging, dan had je landen waar je een injectie voor moest hebben. Dat stond dan in je paspoort en anders kwam je niet binnen. Daar heb ik nooit mensen principieel over gehoord van: ‘Daar gaan we niet heen, want dan moeten we eerst een prikje halen!’”
Je ging er gewoon heen, aldus Johan. “Met WK’s in Argentinië moest je ook een injectie hebben. Maar nu zijn er zoveel van die mafkezen die verdrinken in hun eigen principes. Die mensen in Staphorst die weigeren om hun kinderen in te enten worden verguisd in dit land en nu geven ze het gewoon vrij.”
Wesley schrikt
Tafelgast Wesley Sneijder schrok behoorlijk van de tirade van Johan. “Ik ben waarschijnlijk een van die mafkezen, ik heb hem niet. Maar ik ben wel getest. Ik heb corona gehad vorig jaar en ik heb er gelukkig weinig last van gehad. Ik heb hem bewust niet genomen nog.”
Johan verbaasd: “Als ik voorzitter was van een club en ik zou jou als trainer willen hebben en jij moest met mijn kapitaal werken, ook in de kleedkamers, dan zou ik eisen dat je je liet vaccineren. De clubarts zal het ook doen denk ik.”
Ruzie over coronaprik
Wesley: “Dat is prima en als het straks ook echt een plicht wordt en je niet meer kan reizen zonder vaccin, dan zal ik wel moeten. Maar ik heb nu zoiets: waarom zou ik hem nemen?”
Hélène Hendriks: “Waarom kies je er niet voor om gevaccineerd te worden?”
Wesley: “Waarom wel?”
Johan: “Je brengt je omgeving in gevaar.”
Wesley: “Dat is dus helemaal niet waar, Johan.”
Professor Wesley
Hoe zit het volgens professor Wesley? “Ik ken mensen die gevaccineerd zijn en nog steeds corona hebben gekregen en nog steeds mensen hebben besmet met corona. Als jij gewoon een PCR-test gaat doen, die ik moet doen als ik ga reizen, dan weet ik zeker dat ik geen corona heb. Ik kan wel naast iemand zitten in het vliegtuig die gevaccineerd is en het wel heeft.”
Johan: “Ik vind het een soort morele verplichting dat je gewoon alle risico’s zoveel mogelijk vermijdt en gewoon even die prikjes gaat halen.”
Wesley: “Ik heb mijn hele leven lang nog nooit de griepprik genomen, maar ja…”
Qatar
Later kwamen Johan en Wesley ook nog in aanvaring over de mensenrechten in Qatar. Volgens Wesley is het helemaal niet zo erg in dat land. Een geërgerde Johan daarop: “Ik ben het helemaal niet met je eens. Wat jij doet is makkelijk. Als je naar een land als Qatar gaat, dan kun je toch even een dossier lezen over dat land van Amnesty International?”
“Mensen zijn daar moderne slaven. Als je niets gezien hebt, dan heb je óf niet gekeken óf je staat naïef in het leven.”
Meedoen aan First Dates? Dan ben je (hopelijk) op zoek naar de liefde…
Wanneer je je aanmeldt voor een programma als First Dates, is dat meestal omdat je nog altijd op zoek bent naar jouw ware liefde. Misschien ben je tot nu toe nog niemand tegengekomen die écht bij je past, of heb je een lange relatie achter de rug en wil je je date-skills weer eens opfrissen. Dankzij programma’s als First Dates of Lang Leve de Liefde krijg je de kans om met een, hopelijk passende, match aan tafel te schuiven. En wie weet bloeit er iets moois op!
Toch blijkt niet iedereen aan het programma deel te nemen met lege handen. Er zijn ook deelnemers die thuis gewoon een partner hebben – jawel, met toestemming. In dat geval spreken we van polygamie: mensen die meerdere liefdesrelaties tegelijkertijd onderhouden. Soms wonen ze zelfs samen met meerdere partners, maar het komt ook voor dat het puur om seksuele relaties naast de vaste partner gaat. Af en toe wordt er dan iemand ‘uitgenodigd’ in de slaapkamer.
Dubbele date: één man, twee vrouwen… en toch geen succes
Deze week zagen we in First Dates een opvallende setting: een man die met twee vrouwen op date ging. Het leek erop dat hij de avond van zijn leven tegemoet ging. Zelf had hij er alle vertrouwen in dat hij met de dames naar huis zou gaan – maar dat liep nét even anders. Hij werd namelijk keihard afgewezen door beide vrouwen, die samen tot de conclusie kwamen: “Hij kan ons niet aan!”
Alsof dat nog niet genoeg was, bleken de dames het zó goed met elkaar te kunnen vinden dat ze na de uitzending contact hebben gehouden. En hun vriendjes? Die hadden ze gewoon nog thuis zitten. Die zijn uiteindelijk dus de echte ‘winnaars’ van de avond.
Bekende blondine uit een ander programma
Oplettende kijkers herkenden een van de vrouwen – de blondine – van een heel ander programma. Een aantal jaar geleden zond omroep PowNed een vierdelige docuserie uit genaamd Seksengelen, waarin vier sekswerkers werden gevolgd. En jawel: één van deze vrouwen blijkt dus dezelfde blondine te zijn die deze week opdook in First Dates. Maak kennis met Emma.
Emma Heesters openhartig over moeilijke periode: ‘Ik weet niet of ik mijn volgende verjaardag haal’
Zangeres Emma Heesters heeft een bijzonder zware tijd doorgemaakt. Hoewel haar behandelingen inmiddels achter de rug zijn, ondervindt ze nog steeds de gevolgen van de bestralingen. Dat valt haar zwaar: “Ik weet nog steeds niet zeker of ik mijn volgende verjaardag haal.”
Eind vorig jaar kreeg Emma het verwoestende nieuws: baarmoederhalskanker. De diagnose volgde na klachten van extreme vermoeidheid en onverklaarbaar bloedverlies. “De huisarts dacht in eerste instantie dat het niets ernstigs zou zijn – ik was tenslotte nog jong. Maar ik heb aangedrongen op verder onderzoek. Gelukkig, want ik ben blij dat ik me niet heb laten wegsturen,” vertelt ze in een interview met het AD.
Zware behandelingen
Na de diagnose werd er direct gestart met intensieve behandelingen. Eerst werden haar lymfeklieren operatief verwijderd. Vervolgens onderging Emma meerdere chemokuren, werd ze maar liefst 25 keer bestraald en kreeg ze drie keer brachytherapie.
Leven in onzekerheid
Ondanks alle inspanningen is de uitkomst nog onzeker. “De bestraling werkt nog steeds door in mijn lichaam. Of ik beter word, of – zoals de artsen het liever zeggen – in remissie ben, weet ik nog niet.”
“Tot de zomer is het afwachten. Ik heb zoveel momenten gehad waarop ik doodsbang was. Ik wist niet of ik mijn volgende verjaardag zou halen – en eigenlijk weet ik dat nog steeds niet.”
Toch probeert Emma zichzelf steeds weer moed in te praten. “Als de gedachte opkomt dat het misschien niet goed afloopt, dwing ik mezelf om weer positief te denken. Dat moet gewoon.”
Steun van haar moeder
Weinigen weten dat ook Emma’s moeder op jonge leeftijd te maken kreeg met kanker. Zij werd gediagnosticeerd met de ziekte van Hodgkin. “Ze wist dus precies hoe zwaar dit is. Ze zei: ik heb me vaak afgevraagd waarom mij dat toen overkwam. Misschien was het wel zodat ik er nu voor jou kon zijn.”
Emma heeft zichzelf dezelfde vraag gesteld. “Waarom ik? In het begin vond ik het ontzettend oneerlijk. Alles ging net zo goed met me. Ik snap het nog steeds niet. Maar hopelijk kan ik over vijf jaar zeggen dat ik er sterker uit ben gekomen en betere keuzes heb gemaakt.”
Emotionele avond bij The Passion: Eva Simons zingt ondanks groot persoonlijk verlies
The Passion, dat gisteravond plaatsvond in Terneuzen, werd opnieuw een indrukwekkend spektakel. Eén van de meest besproken momenten van de avond kwam van zangeres Eva Simons, die de rol van Maria vertolkte. Hoewel haar eerste nummer op sociale media kritiek kreeg, wist ze later het publiek diep te raken. Wat de meeste kijkers echter niet wisten, is dat Eva vlak voor de uitvoering een intens persoonlijk drama doormaakte: tijdens de repetities kreeg ze een miskraam.
In een openhartig gesprek met Trouw vertelt Eva: “Ik heb nog nooit zoveel liefde gevoeld als voor een kind. Het was intens verdrietig om dat te verliezen. Ik had het graag nog een keer meegemaakt, met een tweede kindje.”
Ondanks het verdriet besloot Eva om door te gaan met haar rol in The Passion. En dat deed ze met verve. Haar interpretatie van nummers als Ze meent het van Metejoor, Waterdicht van Hannah Mae en Waarom fluister ik je naam nog van Benny Neyman wisten de harten van het publiek te raken.
Een van de meest emotionele momenten van de avond was het duet met Florian Bindels, die de rol van Jezus vertolkte. Samen zongen ze een Nederlandstalige versie van Shallow, oorspronkelijk van Lady Gaga en Bradley Cooper. Het nummer, waarin Maria afscheid neemt van haar zoon, kreeg een extra lading door Eva’s persoonlijke verlies. De emotie was zichtbaar – toen ze Bindels aankeek, rolde er een traan over haar wang.
Eva’s optreden werd uiteindelijk een krachtig eerbetoon aan verlies, liefde en veerkracht. Een moment dat The Passion 2025 ongetwijfeld nog lang zal bijblijven.