Contacteer ons

Nieuws

Wie krijgt wanneer een coronaprik en met welk vaccin?

Gepubliceerd

op

In afwachting van het het besluit van het kabinet over de inzetbaarheid van het AstraZeneca loopt de spanning op. Het vaccin is een van de belangrijkste middelen voor ons land. Volgens demissionair coronaminister De Jonge blijft het uitgangspunt dat iedere volwassene die dat wil aan het begin van de zomer geprikt kan zijn. Hoe zit dat en wanneer ben ik aan de beurt? Een overzicht.
Volgens de meest recent gepubliceerde vaccinatieplanning van Rijksoverheid (23 maart) zijn er aan het einde van het tweede kwartaal in totaal 20,7 miljoen vaccindoses geleverd. Zo’n 5,5 miljoen daarvan zijn afkomstig van AstraZeneca. Pfizer/BioNTech is de hofleverancier met 10,4 miljoen. Moderna heeft dan 1,8 miljoen doses geleverd, terwijl Janssen, waarmee we in de loop van april beginnen, ons dan van drie miljoen vaccins heeft voorzien.
De Jonge rekende begin maart voor dat begin juli bijna twaalf miljoen Nederlanders minimaal een eerste prik hebben gekregen, waarmee alle volwassenen die dat willen aan de beurt zijn geweest. Daarbij baseerde hij zich op een vaccinatiebereidheid van 85 procent bij de veertien miljoen volwassen Nederlanders.

Onzekerheid leveringen
Dat doel lijkt inderdaad haalbaar als de leveringen bewaarheid worden, wat wel nog onzeker is. Zeker bij AstraZeneca zijn de voorspellingen vaak onbetrouwbaar gebleken. Met Janssen, waarvan maar één prik vereist is, kunnen al drie miljoen mensen gevaccineerd worden. De overige 17,7 miljoen doses (waarvan er inmiddels zo’n drie miljoen zijn toegediend) zouden dan voldoende moeten zijn voor ruim 8,8 miljoen Nederlanders, waarmee je op bijna twaalf miljoen uitkomt.
Omdat er altijd een tijdsperiode tussen de twee prikken zit (momenteel maximaal zes weken bij Pfizer en Moderna en twaalf weken bij AstraZeneca) is een deel daarvan voor de eerste prik bestemd. De Jonge verwacht dat zo’n acht miljoen mensen dan volledig gevaccineerd zijn en vier miljoen een eerste vaccinatie hebben gehad.
Mocht AstraZeneca na het EMA-besluit over de mogelijke bijwerkingen van ernstige trombose onder 60-minners helemaal niet meer aan die leeftijdsgroep worden toegediend, dan zou ons land kunnen kiezen om andere vaccins aan hen toe te wijzen en AstraZeneca enkel voor 60-plussers in te zetten. Als Nederland zou besluiten om het vaccin helemaal niet meer te gebruiken, lijkt het wel onmogelijk om voor de zomer iedereen die dat wil een eerste prik te geven, omdat je dan ongeveer 2,5 miljoen mensen minder kunt inenten.
Stel dat het doel gehaald wordt, wanneer komt iedereen dan aan de beurt? Laten we beginnen met de thuiswonende mensen die zelf naar de priklocatie kunnen komen, geen ernstige medische risicofactoren hebben en niet in de zorg werken. De aftrap van die groep vond plaats op 25 januari, toen de eerste 90-plussers werden gevaccineerd. In de maanden erna kwamen lagere leeftijdsgroepen aan bod en op dit moment ontvangen mensen tussen de 70 en 74 hun eerste prik.

Volgens het vaccinatieschema op Rijksoverheid komen 65- tot 69-jarigen vanaf eind april aan de beurt, mensen tussen de 50 en 59 jaar vanaf half mei, veertigers vanaf half juni en dertigers en jongeren van 18 tot 29 eind juni. Jongeren onder de 18 hebben vooralsnog geen uitzicht op een coronavaccin, omdat er volgens Nederlandse experts nog meer onderzoek naar gedaan moet worden.

Hoogrisicogroepen
De groep mobiele thuiswonenden tussen de 60 en 64 is een geval apart: een deel heeft al het vaccin van AstraZeneca ontvangen, omdat in februari, toen de toediening van start ging, nog niet zeker was of het vaccin effectief was onder ouderen. Met die leeftijdsgroep ging het nog net niet om de echte ouderen en kon evengoed ’de meeste gezondheidswinst’ worden geboekt. Vooral de huisartsen dienen dat vaccin aan hen toe, net als aan mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas. Het proces verloopt per provincie. De laatsten worden vanaf half april uitgenodigd.
Andere medische hoogrisicogroepen zijn ook aan de beurt. Zo ontvangen mensen met aandoeningen als ernstig nierfalen en een ernstige aangeboren immuundeficiëntie sinds eind maart een vaccin, net als mensen met een neurologische aandoening waardoor de ademhaling is aangetast. 60-minners die een minder ernstige medische risicofactor hebben, moeten echter minstens tot half mei wachten.
Om het nog ingewikkelder te maken: het vaccineren van ouderen die thuiswonen maar die niet in staat zijn om naar de priklocatie te komen, is pas begin april begonnen. Dat komt omdat huisartsen dat vaccin thuis moeten toedienen, wat logistiek een extra uitdaging vormt.

Verpleeghuizen
Bewoners van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling zijn wel al sinds januari aan de beurt. Toch zitten ook hier verschillen tussen, omdat mensen die daar wonen en onder toezicht staan van een huisarts in plaats van een instellingsarts, vaak langer moeten wachten. De ggz-cliënten ontvangen sinds februari de prik.
Ook zorgmedewerkers worden al langer gevaccineerd. De ziekenhuismedewerkers binnen de directe acute coronazorg ontvingen begin januari hun eerste prik. Van die groep komen inmiddels ook meer mensen aan bod. Ook is het inenten van medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen aan de gang, net als van huisartsen en hun zorgverlenende medewerkers, zorgmedewerkers klinische medische specialistische revalidatie, personeel binnen de gehandicaptenzorg, de ggz, WMO-ondersteuning en pgb-zorgverleners. Overige zorgmedewerkers moeten nog wachten en komen tegelijk aan de beurt met niet-zorgmedewerkers, afhankelijk van hun leeftijd en risicogroep.
Bron: De Telegraaf Beeld: Youtube

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Volgers woedend door ‘walgelijke video’ van Nicol Kremers op het aanrecht!

Gepubliceerd

op

Door

Nicol Kremers is natuurlijk alweer bijna een jaar op zichzelf aangewezen na de relatiebreuk met Peter Gillis. Petertje heeft inmiddels een nieuwe vriendin en heeft Nicol destijds met lege handen op straat gezet. De problemen voor beide stapelen zich de laatste tijd op. Waar Peter problemen heeft met verschillende gemeentes die zijn parken willen sluiten, moet Nicol voor de rechter verschijnen vanwege het weigeren van een bloedonderzoek. Nicol zou namelijk een eenzijdig auto-ongeluk hebben veroorzaakt waarbij ze niet helemaal nuchter leek te zijn. Toch moet er brood op de plank komen, en daar lijkt Nicolleke wel in te slagen. De gevallen reality-ster harkt tonnen naar binnen met de verkoop van vunzige foto’s en video’s op OnlyFans, maar daar blijft het niet bij.

Nicol Kremers op het aanrecht

De moeder van vier kinderen heeft daarnaast ook nog een eigen webshop. Daar kun je geen kleding kopen of gezellige huis- en tuinartikelen, maar speeltjes voor in de slaapkamer. Nu is het natuurlijk de vraag hoe je die speeltjes moet promoten, daar heeft Nicolleke een oplossing voor gevonden. Wanneer de bammetjes voor de kinderen gesmeerd zijn in de keuken en de kids naar school zijn klimt Nicolleke op het aanrecht. In de video’s hieronder is Nicol op het aanrecht twee van haar favoriete speeltjes aan het tentoonstellen. Volgers walgen er echter van: “En morgen weer lekker de bammetjes op het aanrecht smeren!” en “Wat zullen je kinderen trots op je zijn….. schaamrood op de kaken!” valt er onder andere te lezen. Video’s hier:

Lees verder

Laatste Nieuws

Zien: Yordi (Djordie) leent Audi en rijdt voor 10.000 euro aan schade

Gepubliceerd

op

Door

De man die ooit bijna landelijke bekendheid kreeg dankzij zijn rolletje bij Bram Krikke in het YouTube-programma Bram in de Buurt gaat de laatste tijd hard. We hebben het natuurlijk over Yordi, en dus geen Djordie uit Breda. Deze rooie rakker deed laatst zelfs nog mee aan het SBS6 programma Lang Leve de Liefde.

Het is te hopen dat deze 27-jarige knul zijn verzekeringen ook een beetje op orde heeft want rijden in een geleende Audi ging niet helemaal volgens plan… Volgens Yordi schoot dat ding zo weg en nu is er voor zo’n tienduizend euro schade…

Lees verder

Laatste Nieuws

Frans Bauer kapot van verdriet: ‘Ik ben zwaar misbruikt’

Gepubliceerd

op

Door

Met flink wat succes, want de 49-jarige zanger is inmiddels al 20 kilo afgevallen.

Dieetpillen

Frans Bauer is geheel door zijn eigen doen en laten afgevallen. Dat laat de zanger keer op keer weten. Toch zijn er nu oplichters die misbruik maken van zijn harde werk. Zij suggereren namelijk met nepadvertenties dat hij dankzij dieetpillen zoveel is afgevallen. Frans laat aan ‘De Telegraaf’ weten dat dit absoluut niet waar is en dat hij juridische stappen wil ondernemen.

Juridische stappen

‘Het is te gek voor woorden,’ vertelt Frans. Volgens de zanger worden een foto en interview die hij heeft gegeven misbruikt in de advertentie waarin afslankpillen worden aangeprezen. Frans Bauer en zijn manager zijn dan ook aan het uitzoeken wat hier juridisch tegen gedaan kan worden. ‘Je kunt niet mijn foto gebruiken en melden dat ik door die pillen ben afgevallen’, vervolgt de zanger. ‘Ik leen mij ook niet voor dit soort advertenties. Ik heb wel reclamespotjes op televisie gedaan, maar dan sta ik achter het product.’

Zelf gedaan

Frans Bauer wil vooral benadrukken dat hij op eigen houtje is afgevallen. Zonder hulp van dieetpillen dus. ‘Er is ruim twintig kilo af en ik ga door tot ik 82 weeg, mijn oude gewicht. Ik verwacht dat dit half oktober gaat lukken. Door te trainen en vooral beter te letten op wat ik eet, vliegen de kilo’s eraf.’

Mariska

Hij vervolgt: ‘Op een gegeven moment begon ik te “emo-eten”. Dat was in de tijd dat Mariska een hersenbloeding kreeg. Als ik wat lekkers zag, ging het in Bauer zijn mondje. Door het afvallen voel ik mij weer een stuk prettiger. En dat dus zónder pillen.’

Lees verder

Trending