Contacteer ons

Nieuws

Zie je sterretjes? Bij deze signalen moet je naar de huisarts

Gepubliceerd

op

Zie jij regelmatig sterretjes voor je ogen, bijvoorbeeld tijdens het opstaan of wanneer je omgeving ineens verandert van donker naar licht? Vaak is de oorzaak onschuldig.

Maar er zijn een aantal symptomen waarbij je toch beter even langs de huisarts kunt gaan.

Sterretjes zien

Sterretjes ontstaan doordat er iets mis gaat op de weg die het licht aflegt tussen de voor- en achterkant van je ogen. Licht komt binnen via je hoornvlies, het bovenste laagje van je oog. Vervolgens gaat het via je pupil door je lens naar de achterkant van je oog. Daar bereikt het licht je netvlies. Hier registreren zenuwcellen het licht en geven ze een seintje naar je hersenen.

Veelvoorkomende oorzaken

Wanneer je netvlies minder doorbloed wordt, bijvoorbeeld omdat je bloeddruktijdelijk zakt doordat je onverwachts opstaat, kan het gebeuren dat het even kort zwart wordt voor je ogen. Ook wanneer je tegen de zon in of naar een flitslicht hebt gekeken, kan je zicht even kort op zwart gaan. Dit komt dan doordat het netvlies extra actief is geweest en overprikkeld is door het heftige licht. In beide gevallen herstellen je ogen zich meestal vrij snel en hoef je niet naar de huisarts.

Minder onschuldig

Ouderen kunnen soms het gevoel hebben dat er een soort spinnenweb voor hun ogen zit: dikke draden die niet verdwijnen door te wrijven of te knipperen. In dat geval is het zaak direct naar de huisarts te gaan. “Het kan dan zijn dat er een kleine bloeding in het glasachtige lichaam is ontstaan dat een schaduw werpt op je netvlies. In het geval van deze grotere vlekken is het echter wél belangrijk om met de huisarts te overleggen”, adviseert huisarts Edwin de Vaal.

Alarm slaan bij bliksemflitsen

Het kan ook gebeuren dat je last krijgt van bliksemflitsen, bijvoorbeeld wanneer je tijdens een ongeluk een klap op je hoofd hebt gehad. “Bliksemflitsen ontstaan meestal omdat er iets niet in orde is met het netvlies”, zegt De Vaal. “Zie je aan de zijkant van je gezichtsveld opeens kleine bliksemschichten én een zwarte strook aan de zijkant van je ogen? En zie je de bliksemflitsen ook als je je ogen sluit? Bel dan meteen de dokter, want dit kan duiden op netvliesloslating.”

Bron | NU.nl, Margriet Beeld | Youtube

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending