Contacteer ons

Nieuws

Zó slecht is het gesteld met de hygiëne in Nederlandse zwembaden en sauna’s

Gepubliceerd

op

Denk je lekker baantjes te gaan trekken, lig je in een bad vol slijm, zweet en urine. Klinkt niet echt fris, toch? Helaas komt het in Nederland vaker voor dan je denkt.

Maar liefst 129 Nederlandse zwembaden en sauna’s zijn de afgelopen 3 jaar op de vingers getikt vanwege gebrekkige hygiëne en veiligheid. De badinrichtingen gingen keer op keer in de fout en kregen daarom een dwangsom opgelegd. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

Zware sanctie

Bij de meeste baden was de waterkwaliteit zo slecht, dat je er ziek van kunt worden. Het toezicht op zwembaden is een taak van provincies. Een dwangsom is samen met sluiting van een bad één van de zwaarste sancties die je opgelegd kunt krijgen. Dit gebeurt dan ook alleen als baden herhaaldelijk de regels overtreden. Het bedrag van zo’n dwangsom kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.

Ademhalingsproblemen en diarree

Een slechte hygiëne en lucht- en waterkwaliteit kan leiden tot vervelende gezondheidsklachten. Zo kun je last krijgen van irritatie van ogen en slijmvliezen, vergiftiging, beschadiging van luchtwegen en maag-darmkanaal, ademhalingsproblemen, diarree en buikkrampen of de Veteranenziekte of Pontiackoorts, een milde vorm van legionellose.

Ziekteverwekkers in water

Het merendeel van de 129 badinrichtingen die de afgelopen jaren een dwangsom kreeg opgelegd, had problemen met de waterkwaliteit. Zo werd er bijvoorbeeld regelmatig te veel chloor, zweet en urine in het zwembadwater gevonden en werden er onvoldoende maatregelen genomen om ziekteverwekkers uit het water te houden.

Huidirritatie door chloor

Zwembadexpert Marcel Pel denkt dat veel overtredingen te maken hebben met een gebrek aan kennis, iets wat hij ook vaak in de dagelijkse praktijk tegenkomt. “Ik heb een keer een test gedaan bij een whirlpool in een hotel. Daar zat veel te veel chloor in, bijna 30 milligram per liter. Als je daar met een rode zwembroek in gaat, kom je er met een witte weer uit, dus je kunt wel voorstellen dat dat ook voor huidirritatie kan zorgen”, vertelt hij aan RTL Nieuws. Pel benadrukt dat dit een extreem voorbeeld uit zijn eigen ervaring is. Maar meer scholing zou volgens hem wel kunnen helpen het aantal zware overtredingen terug te dringen. “Een zwemwaterinstallatie onderhouden is echt een vak.”

Bron | RTL Nieuws, Margriet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending