Contacteer ons

Nieuws

Zoveel plastic krijg je binnen via een simpel theezakje

Gepubliceerd

op

De meeste theezakjes worden tegenwoordig van plastic gemaakt. Maar weet je eigenlijk wel wat er met dat plastic gebeurt als je het in je kopje met heet water doopt?

Wetenschappers van twee Canadese universiteiten besloten om de uitwerking van vier verschillende plastic theezakjes nauwkeurig onder de loep te nemen. Hieruit bleek dat het warme drankje vele malen meer deeltjes micro- en nanoplastics bevatte, dan vooraf werd gedacht.

Miniscule stukjes plastic

Volgens de wetenschappers laten de theezakjes, wanneer ze worden gedoopt in water van 95 graden celsius, ongeveer 16 microgram aan plastic in het water achter. Deze hoeveelheid bestaat gemiddeld uit 11,6 miljard stukjes microplastic en 3,1 miljard stukjes nanoplastic. Dit laatste is een nog kleinere vorm van plastic dan microplastic. Volgens mede-auteur Nathalie Tufenkji verklaart dat mede waarom de hoeveelheid zo groot is. “Eerdere studies waren meestal gericht op deeltjes groter dan 100 micrometer, terwijl wij keken naar veel kleinere deeltjes.”

Geen reden tot paniek

De wetenschappers wilden niet bekend maken welke merken thee zij voor hun onderzoek hebben gebruikt. Toch is er volgens universitair hoofddocent Agrotechnologie en Voedingswetenschappen Hans Bouwmeester, nog niet direct reden tot paniek. “16 microgram lijkt wellicht veel, maar een korrel suiker weegt 1 milligram. Het gaat dus om een fractie van één suikerkorrel.” Uit proefdieronderzoeken blijkt bovendien dat we maar één of twee procent van de deeltjes opnemen in ons lichaam. De rest verlaat het lichaam direct via de ontlasting. “We weten echter nog te weinig over het vrijkomen van chemische stoffen die in en aan de deeltjes zitten”, zegt Bouwmeester. “Als je chronisch wordt blootgesteld aan een toxische stof kan dat toch een risico inhouden.”

Watervlooien

De Canadese wetenschappers doen ook geen uitspraken over de mogelijke effecten die deze microplastics hebben op de gezondheid van de mens. Wel liet een proef met watervlooien zien dat de insecten anders gingen zwemmen. Ook was er sprake van een verandering van een anatomische ontwikkeling van de watervlooien.

Bron| Volkskrant, Margriet Beeld| iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Laatste Nieuws

Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Gepubliceerd

op

Door

AMSTERDAM (ANP) – Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

Lees verder

Laatste Nieuws

Peter Gillis praat zijn mond voorbij over gesprek met John de Mol over toekomst

Gepubliceerd

op

Door

De roemruchte Peter Gillis houdt de gemoederen flink bezig. In een recent interview met Nina van Omroep Brabant dat Peter op zijn Instagram deelde ontweek hij behendig de scherpe vragen. Maar hij liet zich toch verrassend uit over de toekomst van zijn populaire show ‘Massa is Kassa’.

Peter bekend om zijn flamboyante levensstijl had in het interview opvallend genoeg zijn dure horloge pontificaal op tafel gelegd. Een typische Peter-move om zijn rijkdom te etaleren. Maar laten we terugkeren naar de kern van het interview. Nina vroeg hem of ‘Massa is Kassa’ van de buis verdwijnt als hij wordt veroordeeld. En daar gaf Peter een onthullend antwoord op.

Volgens Peter heeft hij met mediagigant John de Mol gesproken. John zou gezegd hebben dat de show blijft zolang Peter niet veroordeeld is. Hiermee lijkt de Mol te wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Maar dat kan nog wel even duren met alle vertragingen die de rechtszaak lijkt te kennen. John profiteert ondertussen van de hoge kijkcijfers van Peter en werkt wellicht al aan een opvolger.

Interessant is dat John hiermee de indruk wekt dat hij gelooft in Peter’s versie van de gebeurtenissen met Nicol. Recent kwam naar voren in een andere rechtszaak, waar Peter probeerde te voorkomen dat Nicol haar boek zou publiceren dat Peter en Nicol na de vermeende mishandeling nog een tijd lang intiem contact hadden.

Hoe dit juridische steekspel ook afloopt, voor nu blijft ‘Massa is Kassa’ nog stevig op de televisie. Peter’s controversiële persoonlijkheid en zijn serie blijven kijkers trekken en de gemoederen bezighouden.

Hieronder kun je het interview terugkijken:

Lees verder

Laatste Nieuws

Roxeanne Hazes had erg onveilige jeugd bij haar ouders thuis: ‘Sliep altijd met één oog open’

Gepubliceerd

op

Door

In een recente aflevering van het programma Boerderij van Dorst heeft Roxeanne Hazes, de oudste dochter van wijlen volkszanger André Hazes, openhartig gesproken over haar jeugd en de uitdagende relatie met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne, jarenlang verloofd met haar grote liefde Erik Zwennes, deelde zelden details over haar verleden, maar nu onthulde ze emotionele momenten en uitdagingen uit haar jeugd.

Jeugd Roxeanne Hazes doordrenkt met negativiteit

In tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten beleefde Roxeanne een jeugd doordrenkt met negativiteit. Hoewel ze doorgaans terughoudend is over haar verleden, gaf ze in het programma toe dat ze zich vaak onveilig voelde tijdens haar jeugd. De volkszanger André Hazes, haar vader, worstelde met alcoholisme, wat leidde tot emotioneel geladen situaties. Roxeanne deelde haar herinneringen aan nachtelijke tumult, zoals het horen van platen die van de muur werden gerukt tijdens momenten van woede. “Als kind slaap je dan met één oog open,” vertelde ze openhartig.

Naast het verdriet en de angst die ze ervoer, was Roxeanne ook lange tijd boos op haar vader. Ze worstelde met de vraag hoe hij haar kon achterlaten. Uiteindelijk vond ze enige rust in het besef dat haar vader zijn leven leidde zoals hij dat op dat moment kon. Het proces van verwerking was intens, maar het openhartige interview onthulde de emotionele reis die Roxeanne heeft doorgemaakt.

Complexiteit van moeder-dochter relatie

Het interview behandelde ook de complexe relatie van Roxeanne met haar moeder, Rachel Hazes. Roxeanne gaf toe dat het soms ingewikkeld is, verlangend naar een fijne band en het bespreken van zaken die ze graag zou willen delen. Echter, realistisch blijvend, gelooft ze niet dat de band ooit volledig zal herstellen. De ervaringen uit haar jeugd en het feit dat ze nu zelf moeder is, hebben haar doen besluiten bepaalde grenzen te stellen om herhaling van negatieve patronen te voorkomen.

Het openhartige interview met Roxeanne Hazes biedt een diepgaand inzicht in haar persoonlijke reis, met de complexiteit van haar jeugd en de uitdagingen in haar familierelaties.

Lees verder

Trending